Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ «Κούρεμα» χρεών μόνο με μελέτη βιωσιμότητας

ΘΕΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ

«Κούρεμα» χρεών μόνο με μελέτη βιωσιμότητας

«Κούρεμα» χρεών μόνο με μελέτη βιωσιμότητας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΩΝΑ
Σε τρεις βασικούς άξονες για τη δημιουργία του εξωδικαστικού πλαισίου που θα περιλαμβάνει διατάξεις για ρυθμίσεις και διαγραφές οφειλών σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία συμφώνησαν, χθες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού με τους Θεσμούς.
Το «κλειδί» για το εύρος των διευθετήσεων ή και «κουρέματος» χρεών θα είναι η μελέτη βιωσιμότητας που θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους μικροί, μεσαίοι αλλά και μεγάλοι επαγγελματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», μετά το τέλος των χθεσινών τετράωρων διαπραγματεύσεων των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου συμφωνήθηκαν οι κεντρικοί πυλώνες του εξωδικαστικού πλαισίου, οι οποίοι είναι:
1. Το μέγεθος του «κουρέματος» των επιχειρηματικών οφειλών, το οποίο θα γίνεται με αναλογικό τρόπο ως προς το ποσοστό συμμετοχής τους στο συνολικό χρέος. Όπως και να χει, τον χρόνο διευθέτησης, δηλαδή τον αριθμό δόσεων και όπου χρειάζεται το ύψος της διαγραφής θα τον υποδεικνύει η μελέτη βιωσιμότητας που θα εκπονείται για κάθε εταιρεία.
2. Η καθιέρωση συγκεκριμένων προδιαγραφών για τη σύνταξη και εκπόνηση μελετών βιωσιμότητας. Για τις μικρές επιχειρήσεις θα επιλεχθεί ένας γρήγορος και οικονομικός τρόπος. Για την ακρίβεια, θα συσταθεί μητρώο αξιολογητών, όπου οι ιδιοκτήτες τους θα απευθύνονται εκεί για την ανάθεση των μελετών. Οι μεγαλύτερες εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν τις οικονομοτεχνικές αναλύσεις ως προς τη βιωσιμότητά τους στις αναγνωρισμένες ελεγκτικές εταιρείες της αγοράς.
3. Η θέσπιση των ποινικών ευθυνών στα τραπεζικά στελέχη αλλά και τους αρμόδιους δημόσιους υπαλλήλους για τη διαγραφή χρεών. Δεν θα υπάρχει οριζόντια ασυλία, αλλά θα πρέπει να ακολουθείται μία συγκεκριμένη διαδικασία, θα πληρούνται ακριβείς όροι και προϋποθέσεις, ώστε να μην εγείρονται ποινικές ευθύνες.
Πηγές σημειώνουν στην «Η» ότι οι δύο πλευρές ξεκινούν από σήμερα τον καθορισμό των τεχνικών λεπτομερειών, ώστε μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί σχέδιο νόμου.
Δηλώσεις 
Μετά το τέλος των χθεσινών διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, ο κ. Σταθάκης ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι «το κλίμα ήταν πολύ θετικό και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ανοικτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα». Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι επιχειρηματίες θα ακολουθούν, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής την εξής διαδικασία:
1. Θα ζητούν από τους αξιολογητές και εκτιμητές την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας.
2. Επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους πιστωτές και εκπροσώπους του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων (αν υπάρχουν σχετικά ληξιπρόθεσμα χρέη) θα αποφασίζει, με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας το είδος και το ύψος της αναδιάρθρωσης των οφειλών.
3. Η απόφαση της προαναφερόμενης επιτροπής θα επικυρώνεται από τα δικαστήρια, πιθανόν τα ειρηνοδικεία.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών επίσης επικεντρώθηκαν χθες και στα θέματα της αναμόρφωσης του πτωχευτικού κώδικα. Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι δύο πλευρές, συμφωνούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ως προς το πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων.
Μεταξύ των βασικών αλλαγών που προγραμματίζονται, είναι και η δημιουργία ενός ειδικού σώματος που θα αποτελείται από εξειδικευμένο πρόσωπα, τα οποία θα επονομάζονται Διαχειριστές Αφερεγγυότητας. Κατά τις ίδιες πηγές, οι Διαχειριστές αυτοί θα επεμβαίνουν γρήγορα και εξωδικαστικά στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και επιδιώκουν την εξυγίανσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: