Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ Διπλό μπλόκο από τους Θεσμούς για πλαστικό χρήμα και αδήλωτα κεφάλαια

ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Διπλό μπλόκο από τους Θεσμούς για πλαστικό χρήμα και αδήλωτα κεφάλαια

Δύσκολο το έργο του Ευκλ. Τσακαλώτου καθώς το μοναδικό κίνητρο που επιτρέπουν οι Θεσμοί στην κυβέρνηση να θεσπίσει είναι η αποφυγή των ποινικών κυρώσεων σε όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα
Δύσκολο το έργο του Ευκλ. Τσακαλώτου καθώς το μοναδικό κίνητρο που επιτρέπουν οι Θεσμοί στην κυβέρνηση να θεσπίσει είναι η αποφυγή των ποινικών κυρώσεων σε όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα

Της Μαρίας Βουργάνα
Νέο μπλόκο έχουν βάλει οι δανειστές στα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που έχουν γίνει σε τεχνικό επίπεδο οι Θεσμοί δεν δέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, ενώ για την αποκάλυψη των «κρυφών» κεφαλαίων επιμένουν στην επιβολή προσαυξήσεων και προστίμων που μαζί με το κύριο φόρο φθάνουν σήμερα ακόμη και το 120% του κεφαλαίου που δεν έχει δηλωθεί στην εφορία.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής στη συνάντηση που έχουν σήμερα το πρωί με τους εκπροσώπους των δανειστών θα επιχειρήσουν να κάμψουν τις αντιστάσεις και να βρεθεί κοινός τόπος, προκειμένου να μην καθυστερήσει η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή, αλλά κυρίως οι νέες ρυθμίσεις να έχουν αποτέλεσμα.
Παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα, οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και μισθοδοσία, οι Θεσμοί έχουν αντιρρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές θεωρούν τη ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών χαριστική και ότι το Δημόσιο θα πρέπει να μπορεί να κατάσχει ποσά και από αυτόν τον λογαριασμό, ειδικά τώρα που αυξάνονται διαρκώς οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», άρα και τα έσοδα από αυτού του είδους τις συναλλαγές.
Αδήλωτα κεφάλαια 
Παράλληλα οι Θεσμοί έχουν μπλοκάρει τα κυβερνητικά σχέδια για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων επιμένοντας η συνολική φορολογική επιβάρυνση (κύριος φόρος, προσαυξήσεις, πρόστιμα και ΦΠΑ) να φτάνει ακόμα και το 120% του κεφαλαίου. Δηλαδή όποιος έχει «κρυφά» εισοδήματα δεν θα έχει κανένα κέρδος για να τα αποκαλύψει στις φορολογικές αρχές. Το μοναδικό κίνητρο που επιτρέπουν οι Θεσμοί στην κυβέρνηση να θεσπίσει είναι η αποφυγή των ποινικών κυρώσεων σε όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί στο παρελθόν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν αντίθετοι σε οποιαδήποτε παροχή κινήτρων, προτάσσοντας το γερμανικό μοντέλο το οποίο προβλέπει υψηλή φορολογία και ελάχιστες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τους φόρους για όσους προχωρήσουν σε αυτοκαταγγελία πριν εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν ότι ο φόρος μαζί με τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από το 90% έως ακόμα και το 120% των συνολικών κεφαλαίων, ενώ η κυβέρνηση είχε προτείνει ο συνολικός φόρος να μην ξεπερνά το 60%.
Στο «τραπέζι»
Αδήλωτα εισοδήματα που θα αποκαλυφθούν, θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκαν, δηλαδή με συντελεστή έως και 45%.
Στο βασικό φόρο εισοδήματος θα επιβάλλονται προ­σαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος, για τα έτη που δεν δηλώθηκε το εισόδημα.
Επιπλέον θα επιβληθούν και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τη μη υποβολή δηλώσεων.
Έκπτωση από τον φόρο που θα προκύψει ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η κάθε υπόθεση, αν δηλαδή δεν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου, αν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και δεν έχει προσδιοριστεί ο φόρος ή έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου και έχει προσδιοριστεί ο φόρος.
Απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση, η οποία αποτελεί το μοναδικό κίνητρο για όσους έχουν αδήλωτα κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: