Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Αυστηρότερα πρόστιμα για όσους δεν δημοσιεύουν ισολογισμούς

Αυστηρότερα πρόστιμα για όσους δεν δημοσιεύουν ισολογισμούς


Την επιβολή ουσιαστικών προστίμων για τις επιχειρήσεις που δεν δημοσιεύουν τους ισολογισμούς στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), αλλά και τη λήψη μέτρων για την ταχεία ανάρτησή τους (ισολογισμών) στον ιστότοπο του Μητρώου εξετάζει, σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day.gr, το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Αφορμή για την πρόθεση του υπουργείου για  αύξηση των προστίμων, αποτέλεσε η άρνηση χιλιάδων υπόχρεων επιχειρήσεων να καταθέτουν τους ισολογισμούς τους στο ΓΕΜΗ, πρόβλημα που πήρε διαστάσεις από την υπόθεση Μαρινόπουλος η οποία επί τρία συναπτά έτη, δεν είχε προβεί στη δημοσίευση των οικονομικών της αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η κατάσταση πλέον έχει γίνει μη ανεκτή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντός του επομένου διαστήματος, με νομοσχέδιο για την αλλαγή της επιμελητηριακής νομοθεσίας, ή με τροπολογία σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, θα υπάρξουν οι εξής παρεμβάσεις:
  • Θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις δεν δημοσιεύουν ισολογισμούς, το ύψος των οποίων θα συναρτάται από τον ετήσιο κύκλο εργασιών της εταιρείας και το χρόνο καθυστέρησης υποβολής του ισολογισμού.
  • Θα υποχρεώνεται το ΓΕΜΗ να αναρτά αυθημερόν στον ιστοτόπο του τον ισολογισμό μιας εταιρείας, με την υποσημείωση ότι αυτός (ισολογισμός) τελεί υπό τον έλεγχο των αρμοδίων αρχών, δηλαδή των Περιφερειακών Διευθύνσεων ΑΕ και ΕΠΕ.
Παράλληλα σύμφωνα με τα ίδια στελέχη εξετάζεται και το ενδεχόμενο επιβολής διοικητικών κυρώσεων στους υπαλλήλους του ΓΕΜΗ, οι οποίοι δεν θα αναρτούν άμεσα τα κατατεθέντα στοιχεία.
Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, το υπουργείο θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει τις δύο πιο σημαντικές αδυναμίες του συστήματος. Την άρνηση των επιχειρήσεων να δημοσιεύουν ισολογισμό, αλλά και την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των συνεπών επιχειρήσεων, η οποία σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το ένα έτος, λόγω δυσλειτουργίας του ΓΕΜΗ και των Περιφερειακών Διευθύνσεων ΑΕ και ΕΠΕ.
Το πρώτο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί υπό τον φόβο επιβολής αυστηρότερων προστίμων, καθώς σήμερα τα πρόστιμα ανέρχονται μόλις στα 150 ευρώ ανά κατηγορία εγγράφων. Το δεύτερο, δηλαδή η άμεση ανάρτηση, θα επιτευχθεί με την παράκαμψη του ισχύοντος συστήματος, που προβλέπει πρώτα τον έλεγχο νομιμότητας των οικονομικών καταστάσεων από τις διευθύνσεις ΑΕ και ΕΠΕ και μετά την αποστολή τους για ανάρτηση στο ΓΕΜΗ. Όπως προαναφέρθηκε, αφού δεν θα έχει πραγματοποιηθεί ο έλεγχος νομιμότητας, θα υπάρχει υποσημείωση ότι «οι συγκεκριμένες καταστάσεις τελούν υπό τον έλεγχο...»
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα υπάρξουν κι άλλες «διορθώσεις» στο ΓΕΜΗ, οι οποίες σχετίζονται με τη μείωση των ετήσιων τελών για τη διατήρηση μερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: