Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ - ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ Οι προτάσεις της ΝΔ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ - ΧΡ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Οι προτάσεις της ΝΔ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Οι προτάσεις της ΝΔ για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Του Δημήτρη Τσιούφου
Τις προτάσεις της ΝΔ για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την αύξηση χρησιμοποίησης του πλαστικού χρήματος, παρουσίασαν χθες οι Κ. Χατζηδάκης και Χρ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι η συντονισμένη επέκτασή τους μπορεί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα κατά 1,5 δισ. ευρώ σε ενάμιση χρόνο.
Η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως τόνισε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Μακ. Λαζαρίδης, αποτελεί τμήμα του οδικού χάρτη για την έξοδο από την κρίση και της «Συμφωνίας Αλήθειας», που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην ΔΕΘ, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε πως η επέκτασή τους, ώστε να φτάσουμε στο μέσο όρο της Ε.Ε., «είναι ένα κλειδί στη μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής». Για τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, «το όφελος θα είναι ότι θα εκσυγχρονιστούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, ενώ οι πολίτες θα διευκολυνθούν στις συναλλαγές τους και θα μειωθεί το βάρος των έντιμων φορολογουμένων». Έχει υπολογιστεί, τόνισε «ότι με την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών μπορούν να αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα κατά 1,5 δισ. ευρώ σε ενάμιση χρόνο» και επισήμανε πως «το σχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μπορεί να είναι δυσάρεστο για τους φοροφυγάδες, όμως θα είναι χρήσιμο για τους έντιμους φορολογούμενους και για το κράτος».
Ο Χρ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «η ΝΔ έρχεται να καλύψει το κενό με την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με διοικητικά μέτρα και οικονομικά κίνητρα και παρουσίασε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όπως είπε καταρτίστηκαν με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και απαιτείται η συμβολή του ιδιωτικού τομέα, της ΤτΕ, του επιχειρηματικού κόσμου και των καταναλωτών.
Τα βασικά σημεία του σχεδίου που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας αφορούν:
[1] Την υποχρεωτική διάθεση τερματικών POS σε όλες τις επιχειρήσεις.
[2] Την υποχρεωτική καθιέρωση ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις επιχειρήσεις. Στόχος η καθολική της καθιέρωση σε τρία χρόνια για τις μεγάλες επιχειρήσεις και σταδιακά για τις μικρότερες και τα ατομικά επαγγέλματα.
[3] Την υποχρεωτική καθιέρωση για προμηθευτές Δημοσίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
[4] Τη μείωση του ορίου χρήσης μετρητών. Εθεσε ως άμεσο όριο τα 500 ευρώ με προοπτική περαιτέρω μείωσης, ενώ σήμερα είναι 1.500 ευρώ.
[5] Τη σύνδεση της έκπτωσης φόρου με τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Το αφορολόγητο θα συναρτάται με τις δαπάνες που έχουν γίνει με ηλεκτρονικές πληρωμές.
[6] Την υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας ηλεκτρονικά.
Ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε επίσης και μια σειρά οικονομικών κινήτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και αυτών με «πλαστικό» χρήμα. Τα κυριότερα αφορούν:
  • Λοταρία αποδείξεων. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να διεκδικήσουν αυτοκίνητα ή σπίτια.
  • Επιστροφή αναλογούντος ΦΠΑ για συναλλαγές, σε τομείς που ανθεί η φοροαπαλλαγή. Όχι στα σούπερ μάρκετ, αλλά σε συναλλαγές με υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ., καθώς και για ιατρικές και νομικές υπηρεσίες.
  • Σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και παροχή κινήτρων ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Θεσμοθέτηση ενός ειδικού επαγγελματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, που θα είναι μερικώς ακατάσχετος. Αυτός θα τροφοδοτεί συγκεκριμένες δαπάνες της εταιρείας, όπως η μισθοδοσία.
  • Μείωση των χρεώσεων των τραπεζικών συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: