Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Έρχεται ο «Λογιστής» από τις Βρυξέλλες

Έρχεται ο «Λογιστής» από τις Βρυξέλλες

Πρώτη καταχώρηση: 21/09/2016 - 07:30
Τελευταία δημοσίευση: 08:06Οικονομία
Έρχεται ο «Λογιστής» από τις Βρυξέλλες
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Ο άνθρωπος που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να εισπράξει 504 εκατομμύρια ευρώ για το προσφυγικό και να διδάξει στις ελληνικές αρχές το πως δεν θα χάνουν τις ευκαιρίες για την κοινοτική χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό - που το βέβαιο είναι πως θα αυξηθεί - φτάνει στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Η Κομισιόν έχοντας θορυβηθεί από την μικρή απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, τη στιγμή που οι ανάγκες είναι τεράστιες και χωρίς να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τους κανόνες, στέλνει στην Αθήνα ουσιαστικά κάποιον ο οποίος θα “γράψει τα προγράμματα και θα κάνει τις αιτήσεις”, βοηθώντας καθοριστικά στη διαχείριση του προσφυγικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, o τεχνοκράτης θα εξηγήσει το πως θα γίνει η μεταφορά της διαχειριστικής Αρχής των κονδυλίων στο Υπουργείο Οικονομικών και πως το Υπουργείο θα κάνει “follow up”, πως δηλαδή θα παρακολουθεί και θα προωθεί την πρόοδο των προγραμμάτων για τους μετανάστες, για τα οποία το κράτος θα χρησιμοποιεί κοινοτικά λεφτά (δεδομένου ότι όλα τα προγράμματα πριν και μετά υπόκεινται σε εσωτερικό έλεγχο - audit).
Το όνομα του τεχνοκράτη δεν έχει γίνει γνωστό και είναι λογικό, καθώς πρόκειται για απόσπαση ενός όχι και τόσο υψηλόβαθμου υπαλλήλου. Είναι υπάλληλος της Γενική Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων και η θέση του σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, θα βρίσκεται στην δομή του Marteen Verwey για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων (που έχει “υποκατάστημα” στην Αθήνα), τον διάδοχο δηλαδή της παλιάς task force.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι άνθρωποι της Κομισιόν που ξέρουν καλά την Ελλάδα, εδώ και καιρό είχαν υποδείξει “την σχετική ανάγκη βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας για την απορρόφηση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό” και ορισμένοι από αυτούς, που έχουν ζήσει την ελληνική διοίκηση, άφηναν αιχμές για το τι είδους στελέχωση είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα.
Αν μη τι άλλο, θα κληθεί να πιάσει δουλειά στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου θα υποδείξει την προεργασία για τη σύσταση δύο, σχετικών με το μεταναστευτικό, Ταμείων: Ασύλου και Εσωτερικής Ασφάλειας.
Όπως εξήγησε χθες η Νατάσα Μπερτώ, αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, για την Ελλάδα και στη βάση της σχετικής απόφασης Συμβουλίου και Κομισιόν υπάρχουν τρόποι ώστε η χώρα να πάρει λεφτά από τις Βρυξέλλες: να κάνουν αίτηση οι ΜΚΟ και να κάνει αίτηση το ίδιο το κράτος. Για παράδειγμα το κράτος πρέπει να κάνει αίτηση για χρήματα, για να ξαναχτίσει τον κέντρο υποδοχής στη Λέσβο.
Πηγή: real.gr
Διαβάστε επίσης:

FT: Η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της ένα από τα επτά θετικά σενάρια για την ΕΕ

ΥΠΟΙΚ: Απάντηση σε όσους κινδυνολογούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο 8μηνο


Δεν υπάρχουν σχόλια: