Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

«ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ» Πόρισμα - φωτιά της Επιτροπής Σοφών - Τι λένε για ομαδικές απολύσεις, κατώτατο μισθό

«ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ»

Πόρισμα - φωτιά της Επιτροπής Σοφών - Τι λένε για ομαδικές απολύσεις, κατώτατο μισθό

Πόρισμα - φωτιά της Επιτροπής Σοφών - Τι λένε για ομαδικές απολύσεις, κατώτατο μισθό

Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ύστερα από προηγούμενη διαβούλευση με ειδικούς, τάσσονται κατά πλειοψηφία οι διεθνείς εμπειρογνώμονες στο πόρισμά τους για τα εργασιακά.
Στο πολυαναμενόμενο πόρισμα-πιλότο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, οι «Σοφοί» φέρονται να καταλήγουν ομοφώνως πως δεν χρειάζονται αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και κυρίως στα μείζονα θέματα της συλλογικής δράσης (απεργία - ανταπεργία), ενώ για τις ομαδικές απολύσεις παραπέμπουν στην επίμαχη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) που αναμένεται προς τα τέλη Οκτωβρίου.
Ομοφώνως μάλιστα όπως γράφει σήμερα το Εθνος, φέρονται να τάσσονται υπέρ της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων (κλαδικών - ομοιοεπαγγελματικών), ενώ κατά πλειοψηφία προκρίνουν και την επαναφορά της αρχής της «εύνοιας», που ορίζει πως υπερισχύει η ρύθμιση από την οποία παρέχεται η μεγαλύτερη προστασία του εργαζομένου.

Το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που απαρτίζεται από καθηγητές εγνωσμένου κύρους, ξεκλειδώνει τη δύσκολη διαπραγμάτευση για την εργασιακή μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καταλήγει σε 12 συστάσεις που ακουμπούν στους τρεις γνωστούς άξονες της διαπραγμάτευσης: ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις - κατώτατος μισθός και συνδικαλιστικός νόμος. Οι 8 από τις 12 συστάσεις αποτυπώνονται με ομόφωνη γνώμη των καθηγητών, ενώ οι υπόλοιπες με πλειοψηφία. Στο 60 και πλέον σελίδων πόρισμά της, η διεθνής των «Σοφών» αναλύει τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές» για τα κρίσιμα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, προχωρά σε συστάσεις και εξειδικεύει τις θέσεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας.
Ειδικότερα
Ομοφώνως φέρονται οι καθηγητές που συμμετέχουν στην Επιτροπή να καταλήγουν πως δεν απαιτούνται επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, κυρίως όσον αφορά το μείζον θέμα της συλλογικής δράσης. Αυτό το συμπέρασμα ενισχύει την ελληνική θέση πως δεν χρειάζονται παρεμβάσεις στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργία και πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται επαναφορά του δικαιώματος του εργοδότη για ανταπεργία (λοκ-άουτ) που καταργήθηκε με τον συνδικαλιστικό νόμο 1264 του 1982.
Ομοφώνως τάσσονται οι καθηγητές και ενώπιον του κρίσιμου θέματος των ομαδικών απολύσεων. Παραπέμπουν στην επικείμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), η οποία εκδίδεται προς τα τέλη Οκτωβρίου. Αυτή θα κρίνει την τύχη της διοικητικής έγκρισης (δικαίωμα «βέτο») που διατηρεί το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνουν ταυτόχρονα να προβλεφθεί μία εκ των προτέρων (και όχι εκ των υστέρων) διαδικασία έγκρισης.
Ομοφώνως φέρονται οι Σοφοί να προτείνουν και την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών - κλαδικών ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων κάτι που αποτελεί  πάγιο αίτημα των κοινωνικών εταίρων.
Κατά πλειοψηφία πέρασε το θέμα του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο μείζον θέμα η πλάστιγγα φέρεται να έγειρε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της επαναφοράς της αρμοδιότητας στους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι με συλλογικές διαπραγματεύσεις και ύστερα από προηγούεμνη διαβούλευση με ειδικούς θα ορίζουν τ ύψος του κατώτατου μισθού.
Κατά πλειοψηφία οι Σοφοί προτείνουν και επαναφορά της αρχής της εύνοιας με βάση την οποία όταν συντρέχουν ρυθμίσεις διαφορετικής ιεραρχικής βαθμίδας συλλογικές συμβάσεις εργασίας ατομικές συμβάσεις εργασίας ατομικές συμβάσες επιχιερηματικές διαιτητικές αποφάσεις που ρυθμίζουν τη σύμβαση εργασίας του μισθωτού υπερισχύει αυτή από την οποία παρέχεται η μεγαλύτερη προστασία εργαζομένου.

ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Κατρούγκαλος για το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών: Ενισχυμένες οι εθνικές θέσεις

Κατρούγκαλος για το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών: Ενισχυμένες οι εθνικές θέσεις

Ενισχυμένες βγαίνουν οι εθνικές θέσεις από τα πορίσματα της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς, όπως εξηγεί, αυτές δεν αποσκοπούν, παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος δηλώνει:
«Η έκθεση της Επιτροπής Ανεξάρτητων Ειδικών για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων παραδόθηκε χθες. Και στους τρεις άξονες της διαπραγμάτευσης, δηλαδή συνδικαλιστικός νόμος, ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, τα πορίσματα της Επιτροπής και, μάλιστα, με ομοφωνία ή ευρεία πλειοψηφία, ενισχύουν τις εθνικές θέσεις, ακριβώς γιατί αυτές δεν αποσκοπούν παρά στην επανένταξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Οι μνημονιακές πολιτικές, ως βίβλος συμπυκνωμένου φιλελευθερισμού, απορρύθμισαν πλήρως την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Υπονόμευσαν όλες τις εγγυήσεις του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου, κατάργησαν ουσιαστικά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημιούργησαν μία εργασιακή ζούγκλα.
Ήρθε, όμως, η στιγμή της επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Αύριο, 29 Σεπτεμβρίου, το Πόρισμα και οι εν γένει θέσεις της χώρας μας για το εργασιακό παρουσιάζονται σε ειδική σύνοδο της επιτροπής που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για πρώτη φορά, ζήτησα και έγινε δεκτό το θέμα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα να αποτελέσει θέμα συζήτησης του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επόμενη σύνοδό του της 13ης Οκτωβρίου. Οι αντιευρωπαϊκές και αντικοινωνικές θέσεις θα απομονωθούν.
Σε συνδυασμό με την, ίδιας κατεύθυνσης, κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, το πόρισμα της Επιτροπής θα αποτελέσει σημαντικό "όπλο" στη διαπραγμάτευση για την επιστροφή στην Κοινωνική Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό, όλα τα κόμματα θα πρέπει να πάρουν θέση. Έχω επανειλημμένα και από τη Βουλή, απευθύνει σχετική έκκληση προς τούτο, ιδίως προς τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο αρχηγός δηλώνει ότι είναι υπέρ των προτάσεων διαρθρωτικών αλλαγών του ΔΝΤ. Εισερχόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης και όλοι πρέπει να διαλέξουν με ποια πλευρά είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: