Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Αυτή είναι η νέα Ευρώπη του Γιούνκερ που ζητά λιγότερη λιτότητα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Αυτή είναι η νέα Ευρώπη του Γιούνκερ που ζητά λιγότερη λιτότητα

Αυτή είναι η νέα Ευρώπη του Γιούνκερ που ζητά λιγότερη λιτότητα

Ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί προβλήματα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την έναρξη της ομιλίας για την κατάσταση της Ενωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποσχέθηκε τον διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε διάρκεια και δυναμικότητα. «Σήμερα θα εξασφαλίσουμε ότι το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων θα δώσει τουλάχιστον 500 δις ευρώ μέχρι το 2020. Θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να φθάσουμε τα 630 δις μέχρι το 2022. Με τη συνεισφορά δε των κρατών-μελών μπορούμε να φθάσουμε σε αυτόν τον στόχο πιο γρήγορα.
Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε στη συνέχεια ότι για να υπάρξει προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, θα πρέπει να δημιουργηθεί και το κατάλληλο περιβάλλον. Δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση από 2 χρόνια πριν, παρ' όλα αυτά υπάρχει βελτίωση, γιατί οι τράπεζες είναι απαραίτητες.
«Επειδή η οικονομία μας εξαρτάται από την υγεία των τραπεζών, πρόσθεσε, έφθασε η ώρα να επιταχυνθεί η Ενωση των Κεφαλαιαγορών. Η Κομισιόν ετοιμάζει έναν οδικό χάρτη τον οποίο θα υποβάλει σήμερα στο ΕΚ. Μια τέτοια Ενωση Κεφαλαιαγορών θα καθιστά το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό. Θα δώσει στις εταιρείες μεγαλύτερη και πιο εύκολη πρόσβαση στην πίστωση», τόνισε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε : «Φαντασθείτε ότι μια νεοφυής επιχείρηση χρειάζεται δάνειο και η τράπεζα της το αρνείται. Σήμερα δεν έχει πολλές επιλογές . Με την Ενωση των Κεφαλαιαγορών όμως θα έχουμε άλλες επιλογές χρηματοδότησης για επιχειρήματα υψηλού ρίσκου, ώστε να στηθούν στα πόδια τους οι νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η πρόταση της Κομισιόν για την τιτλοποίηση έχει υποβληθεί εδώ και ένα χρόνο. «Εχει το δυναμικό να δώσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τόνισε και κάλεσε το ΕΚ να συμβάλει ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτησή της, «διότι το επενδυτικό σχέδιο είναι καλύτερο από ό,τι αναμενόταν και πρόκειται να αποκτήσει «παγκόσμια διάσταση».
Ευρωπαϊκό σώμα αλληλεγγύης
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης», που θα απαρτίζεται «από 100.000 νέους από το 2020».
Λέγοντας ότι η επιθυμία του είναι το ευρωπαϊκού σώμα αλληλεγγύης να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι ο νέος αυτός θεσμός θα επιτρέψει σε νέους Ευρωπαίους να διευρύνουν τις δεξιότητές τους , κερδίζοντας παράλληλα «ανεκτίμητη ανθρωπιστική εμπειρία».
«Πιστεύω στην Ευρώπη διότι ο πατέρας μου με εφοδίασε με τις αξίες του, αλλά τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας; Μία Ευρώπη που φυλλορροεί και δεν έχει κανένα όραμα για το μέλλον;» αναρωτήθηκε απευθύνοντας έκκληση να μη διαπραχθούν «σφάλματα που θα υπονομεύσουν το ευρωπαϊκό όνειρο».
Brexit
Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απειλείται από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της Ενωσης.
"Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ παρότι αυτό μας θλίβει, αλλά η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απειλείται από το Brexit", τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
"Θα ήμασταν ευτυχείς το αίτημα για την έξοδο της Ηνωμένου Βασιλείου να κατατεθεί γρήγορα ώστε να τεθεί τέρμα στις φήμες και τις αβεβαιότητες", τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τάχθηκε υπέρ μιας "φιλικής σχέσης" στο μέλλον με το Λονδίνο αλλά στο πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο "η εσωτερική αγορά και η ελεύθερη κυκλοφορία δεν μπορούν να είναι α λα καρτ".
Αμυνα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να "ενισχυθεί" στον τομέα της άμυνας, να συγκεντρώσει από κοινού ορισμένα στρατιωτικά μέσα και να διαθέτει "ενιαίο γενικό επιτελείο", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
"Η Ευρώπη πρέπει να είναι ισχυρότερη και να αναλάβει έναν ισχυρότερο ρόλο στην άμυνα. Αυτό είναι αναγκαίο για την πολιτική μας στην άμυνα. Πρέπει από κοινού να αναλάβουμε την προστασία των συμφερόντων μας", δήλωσε ο Γιούνκερ κατά την ετήσια ομιλία του για την "κατάσταση της Ενωσης".
"Η ανοχή δεν μπορεί να παραβλέπει την ασφάλειά μας... Δεν μπορούμε πλέον να εξαρτώμαστε μόνο από τη δύναμη ενός μεμονωμένου κράτους μέλους".
"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών μετείχαμε σε περισσότερες από 30 αποστολές της ΕΕ στρατιωτικού και πολιτικού χαρακτήρα. Αλλά χωρίς μόνιμη δομή δεν μπορούμε να εργαστούμε αποτελεσματικά. Θα χρειαστεί να έχουμε ένα ενιαίο γενικό επιτελείο στους κόλπους της ΕΕ", πρόσθεσε.
"Πρέπει επίσης να στραφούμε στην από κοινού συγκέντρωση στρατιωτικών μέσων, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάγονται στη δικαιοδοσία της Ενωσης και θα δρουν συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ".
"Περισσότερη ευρωπαϊκή άμυνα στο ΝΑΤΟ δεν σημαίνει λιγότερη διατλαντική αλληλεγγύη", τόνισε ο Γιούνκερ.
"Από μια οικονομική άποψη, η από κοινού συγκέντρωση των στρατιωτικών μας μέσων μπορεί σαφέστατα να αιτιολογηθεί. Η έλλειψη στρατιωτικής συνεργασίας στην Ευρώπη κοστίζει από 20 έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Πρέπει να κάνουμε κάτι από αυτήν την άποψη", υποστήριξε.
Σύνορα της Ευρώπης
Ο Γιούνκερ επίσης υπεραμύνθηκε της δράσης της Κομισιόν και της ΕΕ τους τελευταίους μήνες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, τα οποία κατέκλυσαν ροές μεταναστών, ωστόσο "μένει ακόμη δουλειά να γίνει".
"Πρέπει να ξέρουμε ποια πρόσωπα περνούν τα σύνορά μας, για τον λόγο αυτόν προασπίζουμε τα σύνορά μας με τη βοήθεια της νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής", που συστάθηκε πρόσφατα για να αντικαταστήσει την Frontex και να την ενισχύσει.
Η Frontex διαθέτει ήδη 600 και πλέον συνοριακούς φρουρούς στην Ελλάδα, στα σύνορα με την Τουρκία και 100 στη Βουλγαρία, δήλωσε ο Γιούνκερ. "Θέλω να δω την ανάπτυξη από τον Οκτώβριο τουλάχιστον 200 συνοριακών φρουρών και 50 οχημάτων επιπλέον στα εξωτερικά σύνορα της Βουλγαρίας".
Νέοι κανονισμοί ελέγχου θα έχουν υιοθετηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. "Κάθε φορά που ένα πρόσωπο εισέρχεται στην ΕΕ ή αναχωρεί από το έδαφός της, θα υπάρχει καταγεγραμμένη η ημερομηνία, ο τόπος και ο λόγος που θα εξηγεί την μετακίνηση αυτή", διευκρίνισε ο Γιούνκερ.
"Μέχρι τον Νοέμβριο θα προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα ταξιδιωτικών πληροφοριών, δηλαδή ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα καθορίζει ποιος θα επιτρέπεται να ταξιδέψει στην Ευρώπη", πρόσθεσε.
Αυτό το νέο σύστημα, που μοιάζει με την ηλεκτρονική εφαρμογή ESTA για όσους ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, θα επιτρέπει κυρίως τη συλλογή περισσοτέρων πληροφοριών για τους ταξιδιώτες από τρίτες χώρες που δεν χρειάζονται θεώρηση διαβατηρίου για να εισέλθουν στην ΕΕ.
Κυριότερα σημεία της ομιλίας Γιούνκερ:
-Προτείνω μία θετική ατζέντα για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού. Προτείνουμε τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2022
-Η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στην Ευρώπη και το χρέος συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο
-Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί. Προτείνουμε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης το οποίο θα απαρτίζεται από 100.000 μέλη
-Οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισεκ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
-Δεν μπορώ και δεν θέλω να δεχθώ η Ευρώπη να είναι μία ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων. Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους
-Ξεκινάμε ένα επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική, αντλώντας ενδεχομένως 44 δισεκ. ευρώ σε επενδύσεις.Το επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική θα αντιμετωπίσει τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης
-Είναι επιτακτική ανάγκη να επιταχύνουμε τις εργασίες μας για την ένωση κεφαλαιαγορών. Η Κομισιόν θέτει σήμερα στο τραπέζι ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη για αυτό. Οι κεφαλαιαγορές θα καταστήσουν το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα πολύ πιο ανθεκτικό
-Η εμπορική συμφωνία με τον Καναδά είναι η καλύτερη συμφωνία που έχουμε επιτύχει
-Προτείνουμε ένα νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στις συνδέσεις Ιντερνετ υψηλής ταχύτητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025
-Η επανένωση της Κύπρου πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα. Στηρίζω τους δύο ηγέτες
-Προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό αμυντικό ταμείο. Η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ θα πρέπει να δρα συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να έχουμε ένα ευρωπαϊκό στρατηγείο για μια κοινή στρατιωτική δύναμη της ΕΕ
-Οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται. Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol
-Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών
-Ζητώ να έχουμε μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη Συρία
-Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε από την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της
«Είμαι τόσο νέος, όσο και η ιδέα της Ευρώπης...για την ακρίβεια, είμαι λίγο μεγαλύτερος...Η Ευρώπη έχει μία αποστολή τόσο στο εσωτερικό της, όσο και το εξωτερικό...Η Ιστορία δεν θα θυμάται τα ονόματά μας...Η Ιστορία θα θυμάται την αποφασιστικότητα απέναντι στις πεποιθήσεις μας ...και τα σφάλματά μας...Θα κριθούμε για τη δύναμη της θέλησής μας και των πεποιθήσεών μας», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον των ευρωβουλευτών που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν.


TWITTER

Τσίπρας: Στη σωστή κατεύθυνση η δήλωση Γιούνκερ

Τσίπρας: Στη σωστή κατεύθυνση η δήλωση Γιούνκερ

Η δήλωση του προέδρου Γιούνκερ πως η ΕΕ δεν είναι αρκούντως κοινωνική κι αυτό πρέπει να το αλλάξουμε, είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση, τονίζει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε αναρτήσεις του στο Twitter αναφορικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση της ΕΕ, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημειώνει ότι η «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως πρότεινε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, είναι αναγκαία για ανάπτυξη και απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: