Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Πάνω από τον στόχο τα έσοδα στο οκτάμηνο λόγω... capital controls

Πάνω από τον στόχο τα έσοδα στο οκτάμηνο λόγω... capital controls

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σημαντικό μέρος της «μαύρης» οικονομίας έφεραν στην επιφάνεια τα capital controls και η χρήση του πλαστικού χρήματος, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, τα οποία στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου υπερέβησαν τους στόχους κατά 364 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα, δε, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η καθολική χρήση του πλαστικού χρήματος στην αγορά μπορεί να μειώσει κατά 50% τη φοροδιαφυγή από τα έσοδα του ΦΠΑ, την οποία ετησίως η Κομισιόν την υπολογίζει σε περίπου 5 δισ. ευρώ. Επίσης, η αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ στις 25.000 ευρώ από 10.000 που είναι σήμερα (μέτρο το οποίο έχει εξετασθεί αρκετές φορές αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί) εκτιμάται ότι μπορεί να μειώσει περαιτέρω τη φοροδιαφυγή, αλλά και τα διοικητικά κόστη του Δημοσίου. Πάντως, ήδη το φαινόμενο της μη έκδοσης αποδείξεων έχει περιορισθεί αισθητά, καθώς οι φορολογούμενοι από την πλευρά τους συνήθισαν στη χρήση καρτών, ενώ οι επαγγελματίες φοβούμενοι πιθανό έλεγχο (είναι ευκολότερος με τη διασταύρωση από τις τραπεζικές συναλλαγές) αναγκάζονται να κόβουν αποδείξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που επαγγελματίες προσπαθούν να αποκρύψουν ΦΠΑ και εισόδημα. Αν και πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω των ηλεκτρονικών μηχανημάτων (POS), παρ’ όλα αυτά δεν εκδίδουν τα σχετικά παραστατικά.
Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016 τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ξεπέρασαν τον στόχο κατά 458 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο τα φορολογικά έσοδα ήταν κατά 364 εκατ. υψηλότερα του στόχου. Επίδοση καλύτερη του στόχου κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, οι εξής κατηγορίες εσόδων:
• Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων (207 εκατ.).
• Αμεσοι Φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) κατά 158 εκατ.
• Λοιποί άμεσοι φόροι (96 εκατ.).
• ΦΠΑ καπνού (58 εκατ.).
• ΦΠΑ λοιπών (387 εκατ.).
• ΕΦΚ (καπνού κ.λπ.) κατά 170 εκατ.
• Λοιπά μη φορολογικά έσοδα (405 εκατ.).
Αντιθέτως, υστέρηση παρουσίασαν:
• Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (18 εκατ. ευρώ).
• Φόροι στην περιουσία κατά 624 εκατ. (δεν καταβλήθηκε τον Αύγουστο η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ όπως ήταν προγραμματισμένο).
• ΦΠΑ πετρελαιοειδών (158 εκατ.).
• Λοιποί φόροι κατανάλωσης (131 εκατ.).
Επίσης, οι επιστροφές εσόδων κατέγραψαν αύξηση κατά 97 εκατ. σε σχέση με τον στόχο, ενώ τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) εμφάνισαν υστέρηση 1 δισ. Πάντως, η διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα 3,7 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 2,7 δισ., αποδίδεται κυρίως στη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών κατά 3,4 δισ. ευρώ συνολικά.
Η συγκράτηση αυτή προήλθε κατά 2,5 δισ. ευρώ από τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού και κατά 883 εκατ. ευρώ από τον ΠΔΕ.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια: