Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ» Τσίπρας στη Le Monde: Μόνο με ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης

«Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗ»

Τσίπρας στη Le Monde: Μόνο με ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης

Τσίπρας στη Le Monde: Μόνο με ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης

Μια ημέρα πριν τη Σύνοδο των Μεσογειακών κρατών της ΕΕ στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στη γαλλική «Le Monde», μιλά για την προσφυγική κρίση, τους κινδύνους από τις τρομοκρατικές απειλές, ενώ ζητά χαλάρωση της λιτότητας. 
«Η Ευρώπη ζει μια βαθύτατη κρίση είναι σαν υπνοβάτης που οδεύει προς τον γκρεμό» προειδοποιεί ο Ελληνας πρωθυπουργός και ζητά μια χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας και μια χαλάρωση της λιτότητας κυρίως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την στήριξη της ανάπτυξης.
«Αν δεν δεχθούν να προσχωρήσουν σε αυτό ζήτημα, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.  Αναφορικά με τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα, μέσω του μνημονίου ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Έχουμε αντέξει, όμως είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση. Για τον ελληνικό λαό αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις χρηματαγορές» τονίζει. 
«Αν δεν δώσουμε προτεραιότητα στην απασχόληση, η Ευρώπη απειλείται με αποσύνθεση με άλλα δημοψηφίσματα απόρριψης της ΕΕ και αντιευρωπαικές κυβερνήσεις στους κόλπους της ΕΕ», πρόσθεσε ακόμα ο Ελληνας πρωθυπουργός.
«Υπάρχει ένα κοινωνικό έλλειμμα που επιτρέπει σε τύπους περιθωριακούς, σε ρατσιστές, να γίνονται ρυθμιστές όλης της Ευρώπης. Θεωρώ ότι το να συνεχίζουμε –μετά το Brexit- να κάνουμε σαν να μην ήταν κάτι σοβαρό, θα ήταν τραγικό λάθος. Η Ευρώπη βιώνει μια βαθιά κρίση, είναι σαν τον υπνοβάτη που βαίνει προς το κενό. Χρειάζεται ένα ξυπνητήρι αφύπνισης. Αν συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια Ευρώπη φρούριο, με όλο και μεγαλύτερη αστυνόμευση, η αποτυχία θα είναι πλήρης» υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Αν και εμφανίστηκε πεπεισμένος για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, εξέφρασε τη λύπη του για την καθυστέρηση από χώρες της Ε.Ε. να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. «Είναι απαράδεκτο να έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 3.000 πρόσφυγες το 20167, από τους 33.000 που προβλεπόταν», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Αναφορικά με την απόφασή του να καλέσει τους ηγέτες των Μεσογειακών κρατών της Ε.Ε. στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει στόχος δημιουργίας ενός μετώπου που θα διαιρεί την Ε.Ε., αλλά μια κοινή προσέγγιση των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας: «Αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα! Το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής ενός λαού και στο ότι κατάφερα με καθαρό μυαλό να πάρω τις επόμενες ημέρες, τις αποφάσεις που έπρεπε.
Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας βάζει τέλος τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ξεκαθαρίζοντας πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της θητείας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: