Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Από το "reality" στη σκληρή πραγματικότητα του Σεπτέμβρη

Από το "reality" στη σκληρή πραγματικότητα του Σεπτέμβρη

Επιστροφή στην σκληρή καθημερινότητα για το οικονομικό επιτελείο το οποίο μετά τις επαφές των προηγούμενων ημερών στην Ευρώπη
apo-to-reality-sti-skliri-pragmatikotita-tou-septembri
 
Επιστροφή στην σκληρή καθημερινότητα για το οικονομικό επιτελείο το οποίο μετά τις επαφές των προηγούμενων ημερών στην Ευρώπη (Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη) θα κληθεί από την Αθήνα πλέον να κλείσει τα ουκ ολίγα μέτωπα εσωτερικού:
1.       Να προετοιμάσει το νομοσχέδιο με τα 15 προαπαιτούμενα που θα φέρουν την υποδόση των 2,8 δις. ευρώ. Η κατάθεση προγραμματίζεται για το τέλος του μήνα αλλά οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα περάσουν προηγουμένως από τη… βάσανο των θεσμών που αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
2.       Να εκτελέσει τον φετινό προϋπολογισμό ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα» καθώς η τρύπα που παρατηρήθηκε τον Ιούλιο (198 εκατ. ευρώ μόνο στα φορολογικά έσοδα) φαίνεται να έχει βαθύτερα αίτια που δεν έχουν πάψει να υπάρχουν
3.       Να συντάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 –φέρνει πρόσθετους φόρους άνω των 2,5 δις. ευρώ για την επόμενη χρονιά- το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου στη Βουλή.
Ο Σεπτέμβριος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος μήνας για την εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 4,2 δις. ευρώ. Θα είναι μια μεγάλη δοκιμασία για τους φορολογούμενους καθώς για πρώτη φορά θα πρέπει να πληρώσουν ταυτόχρονα και φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό επιτελείο πονοκεφαλιάζει από τώρα για το τι θα συμβεί στις τελευταίες ημέρες του Σεπτέμβρη. Το σκεπτικό είναι το εξής: Τον Ιούλιο, μήνα καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, άνοιξε τρύπα 270 εκατ. ευρώ καθώς δεν εισπράχθηκε παρά το 80% του ποσού που είχε προϋπολογιστεί. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε η παρακράτηση φόρου, παρά το γεγονός ότι συνήθως η πρώτη δόση είναι «φουσκωμένη» έναντι των δύο υπόλοιπων καθώς πολλοί επιλέγουν είτε να πληρώσουν εφάπαξ, είτε με τη χρήση πιστωτικής κάρτας (σ.σ για το υπουργείο Οικονομικών και αυτή η πληρωμή αποτυπώνεται ως εφάπαξ καταβολή του φόρου). Αν λοιπόν τον Ιούλιο υπήρξε τρύπα 270 εκατ. ευρώ, τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο που οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν και 550 εκατ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.
Οι πονοκέφαλοι δεν σταματούν εδώ:
1.       Το ποσό της βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ, περιορίστηκε τελικώς στα 3,176 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται εισπραξιμότητα 83% και πάνω για να εκπληρωθεί ο δημοσιονομικός στόχος.
2.       Τα έσοδα από τον φόρο στα καπνικά προϊόντα, φούσκωσαν στο εξάμηνο λόγω των αποθεματοποιήσεων που έκαναν οι εταιρείες. Από τον Ιούλιο όμως έχουν αρχίσει να ξεφουσκώνουν ενώ υπάρχει ο κίνδυνος το ξεφούσκωμα να φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ.
3.       Πέφτει συνεχώς η απόδοση του φόρου στα πετρελαιοειδή καθώς μετατοπίζονται αγορές από τη βενζίνη στο πετρέλαιο (αυτό προκαλεί ζημιά για το κράτος) ενώ πέφτει συνολικά η κατανάλωση πετρελαιοειδών.
4.       Ο ΦΠΑ, δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα παρά την αύξηση του φορολογικού συντελεστή.
Το μόνο «σωσίβιο» δείχνει να είναι ο φόρος νομικών προσώπων καθώς φέτος οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με πλήθος νέων βαρών (περισσότερος φόρος νομικών προσώπων, μεγαλύτερη προακαταβολή, περισσότερος ΕΝΦΙΑ, περισσότεροι ειδικοί φόροι κλπ). Τέλος Σεπτεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα έχει σαφή εικόνα αν ο προϋπολογισμός θα κλείσει εντός στόχων ή όχι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: