Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Εκτινάχθηκαν στα 16,9 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία

Εκτινάχθηκαν στα 16,9 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία

Εκτινάχθηκαν στα 16,9 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία

Εκτινάχθηκαν στα 16,9 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία, (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ) στο τέλος Σεπτεμβρίου, καθώς στο γ΄ τρίμηνο του 2016 τα χρέη αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ, στους 316.855 ανήλθαν, οι οφειλέτες με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ. Μάλιστα, από τον Δεκέμβριο και μετά, εφαρμόζεται η πρακτική της αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων, με αποτέλεσμα να έχουν εισπραχθεί στο διάστημα αυτό, 24,2 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 300 εκατ. ευρώ που αυξήθηκαν οι οφειλές μέσα σε τρεις μήνες τα 235,9 εκατ. ευρώ οφείλονται σε τόκους και προσαυξήσεις, καθώς αφορούν χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από το 2010, ενώ 73,8 εκατ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που προστέθηκαν εντός του τελευταίου τριμήνου.
Η διεύθυνση ανάλυσης και αξιολόγησης κινδύνου του ΚΕΑΟ καθόρισε τη διαδικασία ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών και στην παρούσα φάση, είναι υπό επεξεργασία και αξιολόγηση οφειλές που χαρακτηρίζονται ως μη άμεσα εισπράξιμες. Αυτές, περιλαμβάνουν οφειλέτες που εμφανίζονται στο μητρώο να είναι σε οριστική διακοπή, πτώχευση ή εκκαθάριση, καθώς και οφειλέτες (κοινές επιχειρήσεις, οικοδομοτεχνικά έργα, οφειλέτες ΟΑΕΕ, ειδικές κατηγορίες, εργοδότες ΟΓΑ, άλλες περιπτώσεις καταλογισμένων οφειλών) με οφειλές μέχρι και το 2003 (οι συγκεκριμένοι εργοδότες δεν έχουν υποβάλλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση μετά το 2003).
Οι οφειλέτες αυτοί έχουν προωθηθεί για έλεγχο. Μάλιστα, για 661 περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε ποσό συνολικής οφειλής ύψους 83,74 εκατ. ευρώ διαβιβάστηκε το πόρισμα στην κεντρική υπηρεσία του ΚΕΑΟ, προκειμένου να διαχωριστούν οι οφειλές ως χαμηλής εισπραξιμότητας, με απόφαση Διοικητή.
Δείτε εδώ αναλυτικά την τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: