Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ Υπό αμφισβήτηση ο προϋπολογισμός του 2017 - Ερχονται νέα μέτρα;

ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Υπό αμφισβήτηση ο προϋπολογισμός του 2017 - Ερχονται νέα μέτρα;

Υπό αμφισβήτηση ο προϋπολογισμός του 2017 - Ερχονται νέα μέτρα;

Υπό αμφισβήτηση θέτουν οι θεσμοί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 που ήδη έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση. Όπως υποστήριζαν κύκλοι του υπ. Οικονομικών μετά τη σημερινή συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου - Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των θεσμών «συμφωνήθηκε, από κοινού, να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».
Αυτό σημαίνει ότι παρά τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσίασε η κυβέρνηση κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2016 οι δανειστές διατηρούν επιφυλάξεις για την πορεία βασικών μεγεθών ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. 
Πίσω από τη ...διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι κύκλοι του υπ. Οικονομικών ανακύπτει διαφορά απόψεων «αναφορικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης».
Πηγή ανησυχίας αποτελεί η αναθεώρηση της εκτίμησης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 απ' την Eurostat την περασμένη εβδομάδα, που το κατέβασε απ' το 0,7% του ΑΕΠ στο 0,2% του ΑΕΠ.
Επιπλέον το ΔΝΤ αμφισβητεί την απόδοση πολλών νομοθετημένων μέτρων για τα έτη 2016 - 17, ενώ επιφυλάξεις εκ μέρους των δανειστών υπάρχουν και για το έαν και κατά πόσον είναι διατηρήσιμο κάποιο μέρος απ' την υπερείσπραξη φόρων του 2016 (περίπου 1 δισ ευρώ το 9μηνο) και για το 2017. 
Ενδεικτικό των ζητημάτων που θέτουν εν αμφιβόλω οι δανειστές είναι οι δαπάνες για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Οι δανειστές αμφισβητούν την επάρκειας των πηγών χρηματοδότησης του όπως προβλέπονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στη βάση τριών παραμέτρων:
Α) Η αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,7% του ΑΕΠ στο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015 είναι δεδομένο ότι ασκεί επιπτώσεις στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Το μέγεθος της επίπτωσης είναι αυτό που επιχειρείται να μετρηθεί τώρα.
Β) Στις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στον τρέχοντα προϋπολογισμό είχε υπολογιστεί εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ από δαπάνες άμυνας. Μέχρι σήμερα η εξοικονόμηση αυτή είναι μηδενική.
Γ) Η υπεραπόδοση των εσόδων. Αντίρροπα στις δύο παραπάνω παραμέτρους, κυβέρνηση και δανειστές καταγράφουν την υπεραπόδοση των εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο και επιχειρούν να «μετρήσουν» τι μέρος αυτής της υπεραπόδοσης είναι μόνιμο και επομένως επαναλαμβανόμενο.
Όπως έλεγαν πάντως αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών  οι δανειστές εξετάζουν τι «κομμάτι της αναθεώρησης αυτής θα επιβαρύνει το 2016 και τι το 2017».
Ειδικότερα όπως διευκρίνιζε αρμόδια πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 καθώς και οι τρόποι εκπλήρωσης των προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, από την πλευρά των δανειστών δεν τίθεται κανένα ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν διακυβεύονται οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016 και το 2017.
Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει ένα μαξιλάρι άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τυχόν αναθεωρήσεις. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν, το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να περιορίσει στο 1,75% του ΑΕΠ τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 που είναι και στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής έναντι 1,8% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο γεγονός που ισοδυναμεί με εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ. Επίσης, να κατευθύνει δαπάνες 300 εκατ. ευρώ που είχαν εγγραφεί στο προσχέδιο για Πρόνοια, Υγεία και Παιδεία προκειμένου να διατεθούν για τη χρηματοδότηση του Εισοδήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
«Ο καθένας μπορεί να φέρνει στο τραπέζι όποιο θέμα θέλει, δεν σημαίνει όμως ότι γίνεται και αποδεκτό. Για μας, το θέμα του αφορολόγητου έχει κλείσει, δεν το επαναφέρουμε, δεν θα δεχθούμε μείωση του αφορολόγητου» ανέφερε νωρίτερα παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, προσερχόμενος στη προγραμματισμένη πρωινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα δημοσιονομικά.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσουν τον Νοέμβριο ή στις αρχές Δεκεμβρίου εντός του χρονοδιαγράμματος βάσει του οποίου κινείται η κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: