Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

«Τσουχτερή» η αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων ΥΠΟΙΚ: Φορολόγηση με συντελεστές 50%-60% των κεφαλαίων που θα δηλωθούν οικειοθελώς προβλέπει το σχέδιο νόμου

«Τσουχτερή» η αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων

ΥΠΟΙΚ: Φορολόγηση με συντελεστές 50%-60% των κεφαλαίων που θα δηλωθούν οικειοθελώς προβλέπει το σχέδιο νόμου
Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 09:01
 
UPD:11:35
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Κούρου
gkouros@naftemporiki.gr
Υψηλούς φόρους και προσαυξήσεις από 50% έως και 60% θα αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι που θα προχωρήσουν στην αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων τους, που βρίσκονται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, προκειμένου να αποφύγουν αυστηρότερες κυρώσεις και ποινικές διώξεις.
Το σχετικό σχέδιο νόμου, με το οποίο θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους μη συνεπείς που έχουν «μαύρα» χρήματα να τα φανερώσουν οικειοθελώς, βρίσκεται ήδη στην τελική φάση επεξεργασίας του και οι τελευταίες «πινελιές» αναμένεται να μπουν με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα στα μέσα του μήνα, προκειμένου να κατατεθεί το επόμενο εικοσαήμερο στη Βουλή.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, έχουν απομείνει ορισμένες λεπτομέρειες για να «κλειδώσει» το νομοσχέδιο της αυτοκαταγγελίας, καθώς έχει βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ οικονομικού επιτελείου και θεσμών όσον αφορά το ύψος των συντελεστών φορολόγησης των αδήλωτων κεφαλαίων που είναι κρυμμένα σε σεντούκια, θυρίδες ή σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
Συγκεκριμένα, οι φόροι και προσαυξήσεις με τους οποίους θα βρεθούν αντιμέτωποι οι εν λόγω υπόχρεοι θα κυμανθούν από 50% έως και 60%, ως εξής:
  • με 50% θα φορολογηθούν τα κεφάλαια που αποκαλυφθούν οικειοθελώς εφόσον δεν έχει αρχίσει ο έλεγχος της Εφορίας
  • στο 55% θα ανέλθουν οι φόροι και προσαυξήσεις εφόσον έχει ήδη διαταχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες
  • στο 60% θα ανέρχεται η συνολική επιβάρυνση των υπόχρεων στις περιπτώσεις που ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με βάση τις διατάξεις του σχεδίου νόμου:
1. Οι υπόχρεοι οι οποίοι αποκαλύπτουν αδήλωτα εισοδήματα θα πρέπει να προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία, όπως κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, που να αποδεικνύουν το έτος που αποκτήθηκαν τα εισοδήματά τους.
2. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει τον φόρο που θα προκύψει εφάπαξ, ή σε μικρό αριθμό μηνιαίων δόσεων, εξετάζεται εάν θα τύχει κλιμακωτής έκπτωσης στο συνολικό ποσό επί των προσαυξήσεων.
3. Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και στην Ελλάδα και είναι τοποθετημένα σε διάφορους τίτλους ή σε πιστωτικά ιδρύματα.
Θα πρέπει να αναφερθεί βέβαια ότι ακόμη και τα κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών παραδέχονται πως το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, σχετικά με το ύψος των συντελεστών, δεν παρέχει και πολύ ισχυρά κίνητρα για την αποκάλυψη των κρυφών εισοδημάτων.
Παρ’ όλα αυτά υπογραμμίζουν ότι το τελικό αποτέλεσμα της φορολόγησης δεν απέχει πολύ από τους φόρους που θα είχαν καταβάλλει οι εν λόγω υπόχρεοι, εάν τα εισοδήματά τους είχαν φορολογηθεί με τους συντελεστές του έτους απόκτησής τους.
Συν τοις άλλοις, επισημαίνουν ότι ο «πέλεκυς» θα είναι πολύ πιο βαρύς εάν κάποιοι προτιμήσουν να συνεχίσουν να κρύβονται, καθώς αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί για πολύ, δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λίστες και ονόματα που έχουν φοροαποφύγει μέσω συγκεκριμένων διασταυρώσεων, αλλά και ελέγχου κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών.
Κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος
Αν τα κίνητρα για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων δεν είναι τόσο δελεαστικά, πέρα από το γεγονός ότι οι υπόχρεοι θα γλιτώσουν τα «χειρότερα», τα κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος θα είναι πολλά και «πλούσια». Και αυτό το νομοσχέδιο βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας του και αναμένεται επίσης με την επιστροφή των δανειστών να δοθεί λύση σε όλες τις εκκρεμότητες, με πρώτη φυσικά αυτή που αφορά το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού που θα έχουν οι επιχειρήσεις, αν και το επικρατέστερο «σενάριο» θέλει αυτό να κινηθεί από 60% έως 80%.
Το συγκεκριμένο πάντως σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου μόνο με e-συναλλαγές, επιβράβευση των φορολογουμένων που συγκεντρώνουν διπλάσιες e-αποδείξεις υπό προϋποθέσεις, υποχρεωτικά POS σε όλες τις επιχειρήσεις σταδιακά, αλλά και διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το σύστημα taxis.
Όσον αφορά τα κίνητρα που θα δοθούν, μεταξύ άλλων θα είναι τα ψώνια της ημέρας κάθε ημέρα σε 50 πελάτες καταστημάτων σε όλη τη χώρα ύστερα από κλήρωση, μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλο 5 αυτοκίνητα από το στοκ των κατασχεθέντων στον ΟΔΔΥ, αλλά και λοταρίες για την απόκτηση ακινήτων του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: