Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΤΜΕΑΡ Ερχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΤΜΕΑΡ

Ερχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Ερχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Της Μανταλένας Πίου
Παράθυρο για αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού ανοίγει η τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στο νομοσχέδιο για την ΥΠΑ, προκειμένου να εξαλειφθεί ως το τέλος του 2017 το έλλειμμα από τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, ένα έλλειμμα που αν δεν ληφθούν μέτρα, ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί σωρευτικά στο τέλος του 2017 στα 446,59 εκατ. ευρώ και ως τρέχον έλλειμμα στα 159,42 εκατ. ευρώ!.
Η τροπολογία φέρνει για το 2017 ένα πρόσθετο κόστος της τάξης των 45 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σε όλες τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού, της ΔΕΗ και των ιδιωτικών εταιρειών και επιπλέον αφήνει ανοικτό το ζήτημα της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, ενός τέλους που πληρώνουμε όλοι στον λογαριασμό ηλεκτρισμού.
Η εξάλειψη του ελλείμματος αποτελεί ένα από τα ενεργειακά προαπαιτούμενα για την καταβολή της υποδόσης και παρότι οι δανειστές δέχθηκαν ο μηδενισμός του να γίνει στο τέλος του 2017 και όχι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2017, όπως προέβλεπε η συμφωνία του Μαΐου, το κόστος κάλυψης του τεραστίου ελλείμματος αργά ή γρήγορα θα περάσει στην τσέπη των καταναλωτών.
Οι παρεμβάσεις πραγματοποιούνται σε δύο επίπεδα: Στο τέλος προμηθευτών και στο ΕΤΜΕΑΡ. Το πρώτο αφορά την πρόσθετη επιβάρυνση που θέσπισε για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ο νόμος που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, βάσει του οποίου όλες οι πάροχοι ηλεκτρισμού υποχρεώνονται να πληρώνουν ένα τέλος για τις ΑΠΕ. Το ύψος του τέλους αυτού διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά και προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και τη λεγόμενη «εικονική» τιμή, αυτήν που θα προέκυπτε αν δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ στο σύστημα και αναγκαζόταν να λειτουργήσουν για περισσότερες ώρες οι πιο ακριβές μονάδες φυσικού αερίου.
Ο νόμος του Αυγούστου προέβλεπε μία μεταβατική περίοδο προσαρμογής κατά την οποία οι προμηθευτές θα επιβαρύνονταν με το 50% της χρέωσης το 2016 (από 1ης Οκτωβρίου και ως το τέλος του χρόνου), με το 75% για το 2017 και με το 100% για το 2018 και εφεξής. Τώρα, η τροπολογία προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα επιβαρυνθούν με το 100% της χρέωσης το 2017, ένα έξτρα κόστος που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποτιμά στα 45 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η τροπολογία θέτει σε πλήρη επαγρύπνηση τη ΡΑΕ, η οποία αποφασίζει για τις εκάστοτε αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ, κατά τρόπο που αν το έλλειμμα δείξει ότι δεν καλύπτεται από το τέλος προμηθευτών, τότε να αναπροσαρμόζει ανάλογα το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η ΡΑΕ θα πρέπει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2016 να εκδώσει απόφαση για την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ του δεύτερου εξαμήνου 2016 (μία απόφαση που θα έπρεπε να είχε εκδοθεί στις 30 Σεπτεμβρίου) και για το 2017 να εκδίδει αποφάσεις ανά τρίμηνο και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι νέες χρεώσεις που θα προκύπτουν θα εφαρμόζονται από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα, δηλαδή η απόφαση του Δεκεμβρίου 2016 θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2017 κ.λπ.
Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν η ΡΑΕ θα επιχειρήσει ένα μέρος του ελλείμματος των ΑΠΕ να το καλύψει με αναδρομική αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για το διάστημα από 1/7/2016 ως 31/12/2016. Δεδομένων πάντως των θέσεων που αναπτύσσει ολο το τελευταίο χρονικό διάστημα ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και των δηλώσεών του χθες στη Βουλή ότι «αποφύγαμε να πάμε σε νέες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές» είναι πιθανόν η ΡΑΕ να κρατήσει σταθερό το ΕΤΜΕΑΡ του 2016, τουλάχιστον για τα νοικοκυριά. Το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ το 2016 εκτιμάται από τον ΛΑΓΗΕ ότι θα διαμορφωθεί σωρευτικά στα 287,17 εκατ. ευρώ.
Ακόμα και αν δεν αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ το 2016, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να αυξηθεί τον επόμενο χρόνο, γιατί από μόνον του το τέλος προμηθευτών δεν δείχνει να αρκεί για να καλύψει τα 400 εκατ. ευρώ και πλέον του ελλείμματος το 2017. Οι προμηθευτές κάποια στιγμή το κόστος που θα επωμιστούν θα το περάσουν στα τιμολόγιά τους, παρότι ο υπουργός φιλοδοξεί ότι θα το απορροφήσουν, στο σύνολο ή τουλάχιστον εν μέρει, λόγω του ανταγωνισμού.
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχθεί ο μεγαλύτερος προμηθευτής, δηλαδή η ΔΕΗ, σε μία δύσκολη χρονιά και ενώ τρεις μήνες πριν εξήγγειλε την έκπτωση του 15% στου λογαριασμούς των συνεπών πελατών της.
Εξαιρετικά προβληματισμένοι δείχνουν και οι ιδιωτικοί όμιλοι προμήθειας. «Η τροπολογία τίναξε τους σχεδιασμούς μας στον αέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας προμήθειας, προσθέτοντας ότι μπορεί να ανακοπεί η επέκταση των ιδιωτών στην αγορά ηλεκτρισμού.
Συμβιβαστική λύση για το αέριο
Με μία συμβιβαστική λύση, τη σταδιακή αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα διαθέτει η ΔΕΠΑ σε δημοπρασία, έκλεισε και το τελευταίο από τα προαπαιτούμενα στον τομέα της Ενέργειας, όπως αναφέρερουν έκγυρες πηγές. Στο πλαίσιο αυτό, το 2017 η ΔΕΠΑ θα δημοπρατήσει το 16% της συνολιής ποσότητας που διακίνησε τον προηγούμενο χρόνο, το 2018 το 17%, το 2019 το 18%, το 2020 το 19% και το 2021 το 20%. Οι δανειστές ζητούσαν να αυξηθεί η ποσότητα των δημοπρασιών από το 2017 στο 20%, έναντι 10% που δημοπρατούσε η ΔΕΠΑ μέχρι σήμερα. Στις τελευταίες διπραγματέυσες η ελληνική πλευρά είχε αντιπροτείνει αύξηση στο 15%.
Πλήγμα στη ΔΕΗ
Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχθεί ο μεγαλύτερος προμηθευτής, δηλαδή η ΔΕΗ, σε μία δύσκολη χρονιά και ενώ τρεις μήνες πριν εξήγγειλε την έκπτωση του 15% στου λογαριασμούς των συνεπών πελατών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: