Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Ηγέτης γίνεσαι, δεν γεννιέσαι, λένε οι νέοι

ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ηγέτης γίνεσαι, δεν γεννιέσαι, λένε οι νέοι

Tο 60% των νέων δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί κατά στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των διευθυνόντων συμβούλων είναι μόλις 27%.
Tο 60% των νέων δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί κατά στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των διευθυνόντων συμβούλων είναι μόλις 27%.

Το 70% πιστεύει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα του δεν τους προετοιμάζει για να επιβιώσουν και να διαπρέψουν στην ψηφιακή εποχή, ενώ κορυφαίοι ηγέτες για τους νέους είναι οι Ν. Μαντέλα, Στ. Τζομπς, Μπαράκ Ομπάμα, Έλον Μασκ και Μπιλ Γκέιτς. Αυτά προκύπτουν από την έρευνα «Youth Speak» που διεξήγαγε η AIESEC, το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο νέων, σε συνεργασία με την PwC, που αντιπαραβάλλει τις απόψεις των σημερινών και των αυριανών ηγετών για σημαντικά ζητήματα, όπως η εκπαίδευση, η ανάπτυξη, η τεχνολογία και η κοινωνική ευθύνη των εταιρειών.
Το σημείο που κάνει ξεχωριστή την έρευνα αυτή είναι ότι ασχολείται και με τα θέματα για τα οποία οι σημερινοί διευθύνοντες σύμβουλοι θα μπορούσαν να «διδαχθούν» από τους νεαρούς ηγέτες του αύριο. Η διαφοροποίηση των απόψεων προέρχεται από τη βαθύτερη κατανόηση του νέου ψηφιακού κόσμου.
Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αυριανοί ηγέτες είναι πολύ πιο αισιόδοξοι ως την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης από τους διευθύνοντες συμβούλους. Πιο συγκεκριμένα, το 60% των νέων δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ενισχυθεί κατά στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των διευθυνόντων συμβούλων είναι μόλις 27%. Με μία πρώτη ανάγνωση, οι απαντήσεις των νέων μπορεί να οφείλονται στην έμφυτη αισιοδοξία της ηλικίας τους. Όμως, μπορεί και να αντανακλούν τη βαθύτερη κατανόηση που έχουν για την ψηφιακή επανάσταση στην οποία η νέα γενιά βλέπει ευκαιρίες, ενώ οι προηγούμενες γενιές βλέπουν κόστος και κινδύνους. Μπορεί λόγω της βαθύτερης κατανόησης της ψηφιακής επανάστασης οι νέοι να είναι πιο αισιόδοξοι, όμως ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν με πολύ περισσότερη ανησυχία από τις προηγούμενες γενιές τις τάσεις που εμφανίζονται, όπως η ασφάλεια στο διαδίκτυο, οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις.
Ο ρόλος της παιδείας 
Τα μέλη της AIESEC που συμμετείχαν στην έρευνα ρωτήθηκαν για το τι σημαίνει για αυτούς ηγεσία, πώς μπορεί να καλλιεργηθεί και πώς αλλάζει. Απάντησαν πως πιστεύουν ξεκάθαρα ότι οι ηγέτες δεν γεννιούνται αλλά γίνονται.
Το 64% δήλωσε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στη διαμόρφωση και προετοιμασία των νέων για ηγετικούς ρόλους.
Παρ' όλα αυτά, το 70% πιστεύει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα τους δεν καταφέρνει να τους εξοπλίσει επαρκώς με τις ικανότητες που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να διαπρέψουν στην ψηφιακή εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: