Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Κ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΜΕ Β. ΣΟΙΜΠΛΕ Υπέρ... ατλαντικό τελεσίγραφο για το χρέος

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Κ. ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΜΕ Β. ΣΟΙΜΠΛΕ

Υπέρ... ατλαντικό τελεσίγραφο για το χρέος

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση αξιωματούχου του ΔΝΤ, που υπό καθεστώς ανωνυμίας εκτίμησε πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς να καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς «κούρεμα».
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση αξιωματούχου του ΔΝΤ, που υπό καθεστώς ανωνυμίας εκτίμησε πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς να καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς «κούρεμα».

Tης Ελευθερίας Αρλαπάνου
Νέο τελεσίγραφο έστειλαν χθες το ΔΝΤ και η αμερικανική κυβέρνηση, σε Αθήνα και Βερολίνο ενόψει των κρίσιμων διεργασιών, σήμερα και αύριο για το ελληνικό ζήτημα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Κρ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πάλι, πως απαίτηση του Ταμείου για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και μια αναδιάρθρωση που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο. Λίγο μετά ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζ. Λιού παρενέβη σε υψηλούς τόνους και ζήτησε να επιλυθεί το θέμα του χρέους, το συντομότερο δυνατό. Αίσθηση δε προκάλεσε η δήλωση αξιωματούχου του ΔΝΤ, που υπό καθεστώς ανωνυμίας εκτίμησε πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς να καθίσταται βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς «κούρεμα». Όπως αναφέρει το Reuters, ο ίδιος είπε πως παραμένει ανοικτό το θέμα για το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας πως θα ήταν δύσκολη η συμμετοχή χωρίς «κούρεμα».
Το ελληνικό ζήτημα βρέθηκε αμέσως στην κορυφή της ατζέντας της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, με τις ΗΠΑ να κλιμακώνουν τις πιέσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, με βασικό αποδέκτη το Β. Σόιμπλε που με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές και την άνοδο των λαϊκιστών του AfD στη χώρα του, είναι αρνητικός σε ουσιαστικές παραχωρήσεις. Σήμερα και αύριο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης θα έχουν σειρά κρίσιμων συναντήσεων, μεταξύ άλλων, με το Β. Σόιμπλε, το Τζ. Λιού, τον Π. Μοσκοβισί, την Κρ. Λαγκάρντ και το Γ. Ντάισελμπλουμ όπου κυριαρχεί το θέμα του χρέους. Οι συζητήσεις είναι κρίσιμες αφού γίνονται λίγο πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, όπου η Ελλάδα αναμένει απόφαση για αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ και «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, στις 18 Οκτωβρίου.
Η μόνη απάντηση
Δεν είναι τυχαία η επίσπευση από την ελληνική πλευρά, της επίλυσης των τελευταίων εκκρεμοτήτων από τη λίστα των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, με την Αθήνα να επενδύει τα μέγιστα στη ροή θετικών ειδήσεων για την οικονομία, που μπορεί να ξεκινήσει εάν κλείσει η αξιολόγηση και υπάρξει μια ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών, συμφωνία για το χρέος. «Η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωσή του», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο Τζ. Λιού, απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε στην Ελλάδα.
Όπως είπε, εδώ και καιρό έχουμε εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα και στα θέματα που αφορούν στην οικονομική κατάσταση στη χώρα και στο θέμα του χρέους. «Ευτυχώς, δεν είμαστε σε φάση άμεσης κρίσης», εκτίμησε, και τόνισε πως το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε να βρεθούμε και πάλι σε φάση κρίσης. Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό ότι στην τελευταία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων, αποφασίσθηκε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι η Ελλάδα έπρεπε να σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος και πως στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα πίστευα ότι το συντομότερο που θα φθάσουμε σε αυτό, το καλύτερο, διότι η μόνη σταθερή απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος, είναι η αναδιάρθρωση του.
Όσο καθυστερείς να το κάνεις, τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την οικονομία», υποστήριξε. Πρόσθεσε δε «πως όταν όλοι μιλούν για τη σχέση χρέους προς το ΑΕΠ πρέπει να θυμόμαστε πως το ποσοστό μειώνεται όταν η οικονομία αναπτύσσεται. Έτσι, ακόμη και αν το χρέος παραμένει σταθερό, χρειάζεσαι μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Το χρέος αυξάνεται όταν η οικονομία συρρικνώνεται. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται με όλους τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους παραμένει στο τραπέζι», επέμενε και τόνισε. «Πιστεύω ότι μπήκε ξεκάθαρα στο πακέτο την τελευταία φορά που συζητήθηκε, προφανώς με ανοικτό το ερώτημα για το πώς θα πρέπει να υλοποιηθεί αυτό. Και το συντομότερο που μπορεί αυτό να αποφασισθεί, τόσο το καλύτερο».
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, η οποία επέμεινε πως απαίτηση του Ταμείου για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και μια αναδιάρθρωση που θα καθιστά βιώσιμο το χρέος. «Έχουμε στο παρελθόν δείξει ευελιξία στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά όπως είναι σήμερα το χρέος δεν είναι βιώσιμο», εκτίμησε η κ. Λαγκάρντ, απαντώντας σε ερωτήσεις.
Πρόσθεσε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει και πολύ περισσότερη δουλειά χρειάζεται να γίνει στο μέλλον, και θα σταλεί στην Αθήνα σε δύο εβδομάδες μια ομάδα, που θα βοηθήσει στην αξιολόγηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, καθώς το Ταμείο δεν συμμετέχει αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα. «Οι προϋποθέσεις για να συμμετέχουμε δεν έχουν αλλάξει, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και επίσης πιστεύουμε ότι το χρέος πρέπει να είναι βιώσιμο στο μέλλον. Έχουμε δείξει ευελιξία στο παρελθόν προκειμένου να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι όπως είναι το χρέος δεν είναι βιώσιμο», υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ.
Συναντήσεις
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος που μετέβη στην Ουάσιγκτον με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με το Tζ. Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Π. Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε., τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Αύριο αναμένονται συναντήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο του Eurogroup, την Κρ. Λαγκάρντ, και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μ. Σαπέν.
Σκληρή γραμμή από Β. Σόιμπλε
Το χρέος δεν είναι πρόβλημα, το πρόβλημα είναι η Ελλάδα να κερδίσει ανταγωνιστικότητα. Αυτό υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χθες, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, τηρώντας σκληρή γραμμή και σπεύδοντας να προσθέσει πως το να εστιάζουμε μόνο στο θέμα του χρέους λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για τον ελληνικό λαό.
Αισιόδοξη εκτίμηση Γ. Μουρμούρα
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ακόμη και στο πρώτο τρίμηνο του 2017, εάν η Ελλάδα ενταχθεί στο QE της ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι εφικτή, εκτίμησε χθες ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Γ. Μουρμούρας. Προειδοποίησε όμως πως τυχόν καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση και στη συμφωνία για το χρέος, θα αποδειχθούν επιζήμιες για τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: