Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Σε διαδικασία αναθεώρησης η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου

Σε διαδικασία αναθεώρησης η κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου




Ως καταστροφική διαδικασία,  χαρακτήρισε   την κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου, ο Βουλευτής Αναστάσιος Κουράκης απαντώντας στο ερώτημα του βουλευτή Α. ΜΠΑΛΤΑ.
Στην συνέχεια της απάντησης ο βουλευτής σημείωσε ότι σε συνεργασία και κοινή δράση με το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθείται μια διαδικασία  στο πλαίσιο της αναθεώρησης των μέτρων που λήφθηκαν προηγουμένως με βάση την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Ένα από τα μέτρα προς αναθεώρηση είναι και η ενιαία τιμή του βιβλίου, ωστόσο ο χρόνος στον οποίο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να προσδιορισθεί με ακρίβεια.

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση στη Βουλή.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ (Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, γνωρίζουμε, συμφωνούμε, ξέρω και την άποψή σας από τότε που ήσασταν Υπουργός Παιδείας σχετικά με τη σημασία που δίνετε στο βιβλίο, καθώς είναι ένα βασικό πολιτισμικό και μορφωτικό αγαθό. Η δυνατότητα πρόσβασης στο βιβλίο δεν είναι πολυτέλεια. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και υποχρέωση της πολιτείας.
Για να γίνει αυτό και να είναι προσβάσιμο και ελκυστικό σε όλους, θα πρέπει να αίρονται οι περιορισμοί που θέτει μια δήθεν ελεύθερη αγορά.

Η ενιαία τιμή βιβλίου γνωρίζουμε ότι είναι ένα σύστημα διατίμησης και προώθησης του βιβλίου όπου ο εκδότης καθορίζει μια τιμή. Σε όλα τα βιβλιοπωλεία πωλείται το βιβλίο με την ίδια τιμή και αυτό είναι μια προστασία του βιβλίου η οποία εφαρμόστηκε το 1997 στην Ελλάδα με τον ν. 2557/1997 κατά το πρότυπο της προϋπάρχουσας γαλλικής νομοθεσίας. Σκοπός αυτής της ρύθμισης είναι η ανατροπή φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού και η διάθεση στο κοινό βιβλίων που εκδίδονται στην Ελλάδα.

Πλην όμως μεσολάβησε το 2014 μια κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου, με αποτέλεσμα να έχουμε μια τρομακτική υποβάθμιση στο ποιοτικό βιβλίο και τα μικρά κυρίως βιβλιοπωλεία, που είναι χώροι πολιτισμού, να κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Μεγάλα συμφέροντα και χώροι όπου υπάρχουν και άλλα αντικείμενα και εμπορεύματα διακινούν και βιβλία σε χαμηλές τιμές, κυρίως τα ευπώλητα βιβλία, τα λεγόμενα best sellers, με αποτέλεσμα να εκτοπίζεται το ποιοτικό βιβλίο.

Ο σκοπός της ερώτησής μου έχει σχέση και με τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήμασταν στην αντιπολίτευση, που είχαμε καταθέσει ένα αίτημα προς τη μόνιμη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στις 26 Μαρτίου με αντικείμενο να αρθεί αυτή η νομοθετική πράξη του 2014 και να έχουμε πάλι την ενιαία τιμή βιβλίου.

Επιπλέον, να θυμίσω ότι ο νυν Πρωθυπουργός και τότε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε εκδήλωση που είχε γίνει από τον Σύλλογο Βιβλιοπωλών και Εκδοτών είχε δεσμευθεί ότι θα μπορέσουμε να προωθήσουμε το αίτημα αυτό.

Επειδή γνωρίζω και την ευαισθησία και την προσπάθειά σας, θα ήθελα να μας απαντήσετε εάν πρόκειται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και κυρίως εάν αυτή η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επαναφέρει την ενιαία τιμή βιβλίου θα γίνει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι έχουμε καθυστερήσει ως Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθούμε πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό εάν θα μπορέσουμε αυτή η ρύθμιση να γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα όπου υπάρχει μια μεγάλη διακίνηση του βιβλίου από όλες τις κοινωνικές τάξεις, έτσι ώστε να υπάρχει μια ισχυρή ανάσα ανακούφισης όλου του χώρου το οποίο αποτελεί έναν κεντρικό πόλο πολιτισμού σε όλη τη χώρα.
Σας ευχαριστώ.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Ευχαριστώ, κύριε Κουράκη. Νομίζω ότι είναι πραγματικά επίκαιρη ερώτηση από πάρα πολλές μεριές. Συμφωνούμε στο σκεπτικό της ερώτησή σας απολύτως.

Το βιβλίο δεν είναι ένα αγαθό όπως όλα τα άλλα. Δεν εντάσσεται στη δεύτερη αγορά όπως όλα τα άλλα. Είναι ένα πολιτιστικό αγαθό που έχει τη δική του ιδιαιτερότητα, τη δική του αξία, τη δική του δυνατότητα να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει παραπέρα πράγματα που αφορούν πάρα πολλές διαστάσεις της ζωής μας, από την ταυτότητά μας ως άνθρωποι, ως Έλληνες, ως Ευρωπαίοι κι ό,τι θέλετε, μέχρι πράγματα που αφορούν στην τεχνική, τη γνώση, την ευρύτερη καλλιέργεια κοκ. Συμφωνούμε απολύτως σ’ αυτό.

Συμφωνούμε απολύτως ότι ήταν καταστροφική η διαδικασία με την οποία καταργήθηκε και η απόφαση να καταργηθεί η ενιαία τιμή βιβλίου
. Ήταν μια απόφαση τουλάχιστον αψυχολόγητη -να μην πω τίποτα χειρότερο- και η οποία με κάτι μικρές τροποποιησούλες που ήθελε να κάνει σε σχέση με τα παιδικά βιβλία, τα λογοτεχνικά βιβλία, νόμιζε ότι κάπως θα κόλλαγε τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής.

Τα αποτελέσματα από τότε μέχρι σήμερα –κι εδώ συμφωνούμε- είναι καταστροφικά. Έκλεισαν βιβλιοπωλεία, μειώθηκαν κατά πολύ οι τίτλοι που εκδίδουν οι εκδοτικοί οίκοι. Η κατάσταση στην περιφέρεια είναι ακόμα χειρότερη: Εστίες που ήταν εστίες πολιτισμού, το βιβλιοπωλείο της περιφερειακής πόλης στον βαθμό που πλήγεται, πλήγεται ολόκληρη αυτή η περιφέρεια και οι δυνατότητες καλλιέργειας και ανάπτυξής της κοκ.

Αυτή είναι η κατάσταση. Από εκεί και πέρα, ξέρουμε ότι το βιβλίο έχει κυρίως αυτή τη διάσταση στο οικονομικό επίπεδο, αλλά έχει πάρα πολλές διαστάσεις, η κρίση του βιβλίου –να το πω έτσι- τις οποίες προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλες μαζί, με έμφαση βεβαίως την ενιαία τιμή.

Συγκροτήσαμε μια επιτροπή στο Υπουργείο Πολιτισμού αποτελούμενη από ανθρώπους που ασχολούνται με το βιβλίο υπό διάφορες ιδιότητες: συγγραφείς, άνθρωποι του τυπογραφείου, εκδότες κλπ, προκειμένου να παρουσιάσει στο Υπουργείο συγκεκριμένες προτάσεις για όλες αυτές τις διαστάσεις.

Η μία, η κύρια διάσταση είναι ακριβώς το ζήτημα της ενιαίας τιμής. Ήδη βρισκόμαστε εντός επιτροπείας.

Κατέθεσε το πρώτο πόρισμά της η Επιτροπή. Έπρεπε να βρούμε τη διαδικασία με την οποία θα επιστρέφαμε στην ενιαία τιμή βιβλίου.

Ως προς αυτό κάναμε το εξής: Σε συνεργασία και κοινή δράση, αν θέλετε, με το Υπουργείο Ανάπτυξης προωθήσαμε μια διαδικασία στο πλαίσιο της αναθεώρησης των μέτρων που λήφθηκαν προηγουμένως, ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Άρα, πρώτο στάδιο σε σχέση με τους εταίρους ήταν ακριβώς να γίνει δεκτό ότι αυτό το μέτρο είναι ένα μέτρο προς επαναθεώρηση.

Αυτό ήδη έγινε δεκτό και άρα είμαστε στη διαδικασία που όποτε κρίνουν οι αντίστοιχες διαδικασίες -που δεν είναι δική μου αρμοδιότητα ως Υπουργείο- θα τεθεί το θέμα αναθεώρησης της απόφασης αυτής σχετικά με την κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου. 


Από εκεί και πέρα, απαιτείται μια μελέτη, η οποία πρέπει να είναι και κατά τις προδιαγραφές αυτών των συζητήσεων, η οποία θα αποδεικνύει με αδιάσειστα κατά το δυνατόν επιχειρήματα τις επιπτώσεις αυτού του μέτρου που όχι μόνο δεν βελτίωσαν το βιβλίο, όπως ήταν η πρόθεση μέσω του δήθεν ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά καταρράκωσαν όλες τις προσπάθειες αυτές. Αυτό είναι ήδη δεδομένο.

Η προδιαγραφή, τώρα, αυτής της μελέτης είναι του τύπου ότι, εντάξει σε ό,τι αφορά στα ζητήματα αγοράς -αυτά που έλεγα πριν- πόσοι τίτλοι μειώθηκαν, πως αντί να αναπτυχθεί το βιβλίο, συρρικνώθηκε, πόσα βιβλιοπωλεία έκλεισαν κλπ, εκτός απ’ αυτό, να αναδειχθεί και κάτι που είναι κανόνας στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι για γλώσσες που δεν έχουν την ευρύτητα, το αναγνωστικό κοινό που έχει η αγγλική πρέπει να λαμβάνονται ειδικότερα μέτρα –όπως παραδείγματος χάριν στη Γαλλία- για την προστασία του βιβλίου στις χώρες αυτές. Είναι προστασία της γλώσσας, προστασία της ιστορίας κοκ.

Άρα, σε αντίθεση με ό,τι έγινε προηγουμένως, όπου το βιβλίο αντιμετωπίστηκε σαν ένα τυχόν εμπόρευμα, αυτήν τη φορά η μελέτη που θα καταθέσουμε να είναι μελέτη, η οποία θα αναγνωρίζει εκτός από τα πρώτα και τα δεύτερα αυτά χαρακτηριστικά της ιδιότητας του βιβλίου ως «αγαθό».

Από εκεί και πέρα, η μελέτη αυτή θα μπορούσε να γίνει με διάφορους τρόπους. Αποφασίσαμε να την προκηρύξουμε και συζητώντας με τους θεσμούς ως προς τις προδιαγραφές αυτής της μελέτης, ώστε το αποτέλεσμά της να είναι κατά το δυνατόν πειστικό στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Ευελπιστούμε ότι αυτό όλο θα οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα και γιατί έχει συσσωρευθεί πάρα πολύ μεγάλη πείρα σε σχέση με τις επιπτώσεις της ενιαίας τιμής στο οικονομικό μέρος, όσο και σε ό,τι αφορά την προστασία της γλώσσας μας, σε τελευταία ανάλυση, στην οποία θα βοηθούσε η ενιαία τιμή βιβλίου.

Από εκεί και πέρα, ελπίζουμε ότι σύντομα -αλλά το πόσο σύντομα αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να δεσμευτώ- θα μπορέσει να υπάρξει ολόκληρη αυτή η διαδικασία.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχήν, με ικανοποιεί ότι συμφωνείτε και συνδράμετε όσο μπορείτε στην κατεύθυνση αυτή, απλώς έχω μια μικρή ανησυχία ως προς τον χρόνο που θα υλοποιηθεί όλο αυτό το αποτέλεσμα της επιτροπής. Να θυμίσω ότι ο κ. Γραμματικάκης, ο Ευρωβουλευτής, έχει καταθέσει μία ερώτηση στην Επιτροπή όπου το ερώτημα είναι: Θα εγκρίνει την εισαγωγή ενιαίας τιμής βιβλίου σε ένα κράτος μέλος που το επιθυμεί, σύμφωνα με την νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και η αρμόδια Επίτροπος, η κ. Μπιένκοφσκα, στη συζήτηση της Επιτροπής της 12ης Μαΐου του ’16 είπε ότι «σύμφωνα με νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προστασία του βιβλίου ως πολιτιστικού αγαθού μπορεί να θεωρηθεί ως επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος, δυνάμενος να δικαιολογήσει μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα αυτά είναι κατάλληλα προς επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και δεν βαίνουν πέραν αυτού που είναι αναγκαίο για την υλοποίησή του».

Θέλω να πω, δηλαδή, ότι έχουμε στήριξη, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης σε άρθρο των New York Times, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριος Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, έχει επανειλημμένως κάνει δηλώσεις υπέρ της προστασίας την ενιαίας τιμής βιβλίου, την οποία αποκαλεί ο ίδιος «ραχοκοκαλιά του πολιτισμού». Επιπλέον, ο Σύλλογος Γερμανών Εκδοτών Βιβλιοπωλών, με επιστολή που έστειλε στον Υπουργό Ανάπτυξης, τον κ. Σταθάκη, λέει ότι η ενιαία τιμή βιβλίου εφαρμόζεται εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια και δεν έχει διακοπεί στη Γερμανία, είναι μια πετυχημένη πρακτική και στη Γερμανία τόσο οι αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής όσο και η κοινωνία στο σύνολό της συμφωνούν ότι τα βιβλία –όπως είπατε κι εσείς- δεν είναι απλώς ακόμα ένα εμπόρευμα, αλλά έχουν ιδιαίτερη πολιτιστική αξία.

Είναι σίγουρο, κύριε Υπουργέ, ότι η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου έχει θέσει σε κίνδυνο -όπως είπατε κιόλας- την ύπαρξη ποικιλίας τίτλων -αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- το εκτεταμένο δίκτυο ανεξαρτήτων βιβλιοπωλείων και επίσης σύμφωνα με μελέτες -έγκυρες θα έλεγα- σε χώρες που καταργήθηκε η ενιαία τιμή βιβλίου, η μέση τιμή των βιβλίων αυξήθηκε και δεν μειώθηκε.
Με βάση αυτά, θα έλεγα ότι εάν θέλουμε πραγματικά να προσφέρουμε και να μην εξαφανιστούν τα τελευταία ίχνη βιβλιοπωλείων, που είναι πάρα πολύ ουσιαστικά γιατί η επαφή είναι ουσιαστική και να μην εκχωρηθεί το πολιτιστικό αυτό προϊόν στα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε απτά αποτελέσματα.

Αναμένω από σας να ενημερώσετε με την πρώτη ευκαιρία και τη Βουλή και τους αρμόδιους που ασχολούνται με τον χώρο του βιβλίου –και είναι ένας πολύ μεγάλος χώρος- για τη σειρά των ενεργειών που έχουμε κάνει και θα κάνουμε και ως Κυβέρνηση ώστε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού): Ευχαριστώ για τις πρόσθετες αυτές πληροφορίες. Τα περισσότερα από αυτά είναι σε γνώση της Επιτροπής. Έχουμε μια ισχυρή στήριξη από τέτοιου τύπου δηλώσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών και αυτά όλα θα μπουν στον φάκελο της μελέτης η οποία θα ετοιμαστεί. Απλώς, ως προς το χρονολόγιο, είναι το περίφημο ερώτημα:

Πότε θα γίνει η συζήτηση σχετικά με την αναθεώρηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ;

Τι από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ σηκώνει αναθεώρηση;

Είμαστε εντός προθεσμιών ότι βάλαμε ότι αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί.

Από εκεί και πέρα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε σε επίπεδο επιτάχυνσης, ώστε αυτό να περάσει εκεί και να γίνει η αντίστοιχη συζήτηση και η μελέτη βεβαίως στο ταχύτερο χρονικό διάστημα.

Η μελέτη καθαυτή δεν θα πάρει πάρα πολύ χρόνο. Θα γίνει μεν με προκήρυξη για λόγους αδιάβλητους και με προδιαγραφές σωστές και κοινά αποδεκτές, αλλά από εκεί και πέρα, επειδή το θέμα είναι ευρέως γνωστό, έχει συζητηθεί πολύ και υπάρχουν όλα αυτά τα επιχειρήματα που λέτε, πιστεύω ότι η μελέτη θα πάρει σχετικά μικρό χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί και να παρουσιαστεί.

Άρα, είμαστε -αν θέλετε- και σε επικοινωνία όλοι μαζί, γιατί πολύ σωστά δεν είναι θέμα ΣΥΡΙΖΑ αυτό, νομίζω ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις εδώ το στηρίζουν, όπως το στηρίζουν και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως είπατε.

Με αυτήν την έννοια ευελπιστούμε ότι θα πάει καλά το θέμα.


http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: