Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Θα καθυστερήσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Θα καθυστερήσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Θα καθυστερήσει το κούρεμα του ελληνικού χρέους

Η διαφωνία ΔΝΤ-Βερολίνου για ενδεχόμενες ελαφρύνσεις στο ελληνικό χρέος επαναφέρει το ζήτημα του κουρέματος στην επικαιρότητα. Ο Κ. Μπρζέσκι από την τράπεζα ING-DiBa εκτιμά ότι το κούρεμα θα γίνει, αλλά με καθυστέρηση.
Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι γνωστή. Πολλές φορές μέχρι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επαναλάβει το «όχι» της γερμανικής κυβέρνησης καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι «το 2018 θα μιλήσουμε» για ενδεχόμενες ελαφρύνσεις. Παραπέμπει δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2017.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας ING-DiBa Κάρστεν Μπρζέσκι μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρόγραμμα n-tv θεωρεί ότι ένα κούρεμα υπόθεση χρόνου, μιας και, όπως λέει, είναι αδύνατη η αποπληρωμή ενός τόσο υψηλού χρέους.
«Εννοείται ότι το κούρεμα συνδέεται με κόστος για τον γερμανό φορολογούμενο. Το κούρεμα ωστόσο θα καθυστερήσει. Στόχος είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην αναμονή έτσι ώστε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Και ίσως κάποια στιγμή μετά τις γερμανικές εκλογές ή κατά τη διάρκεια του 2018 να ξεκινήσουν συζητήσεις για το κούρεμα».
Οι γερμανοί πολίτες κατανοούν ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικό
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου γιατί το κούρεμα δεν έχει γίνει ήδη, ο γερμανός οικονομολόγος απαντά ότι «για τη Γερμανία αποτελεί ταμπού». Κατά την άποψή του, πολλοί γερμανοί πολιτικοί θεωρούν ότι οι πολίτες δεν θα κατανοήσουν μια τέτοια απόφαση: «Θεωρώ ωστόσο ότι οι πολίτες κατανοούν ότι το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικό. Την ίδια στιγμή όμως η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι χρειάζεται ένα μέσο πίεσης έναντι της Ελλάδας προκειμένου να δίνει κάθε μήνα στo Eurogroup πράσινο φως στις μεταρρυθμίσεις».
Σε αντίθεση με πολλούς γερμανούς πολιτικούς και οικονομολόγους που κάνουν λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων από ελληνικής πλευράς, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING-DiBa εμφανίζεται πιο αισιόδοξος: «Κάθε φορά εφαρμόζουν από λίγα μέτρα. Θα πρέπει να έχουμε αντοχές και υπομονή. Ακόμα κι αν η Ελλάδα εφαρμόζει μόνο το 30% κάποτε θα φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Απλά θα χρειαστεί χρόνος».
Ο Κάρστεν Μπρζέσκι βλέπει με ψυχραιμία ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους παρά το κόστος που θα έχει για τους πιστωτές: «Ένα μέρος των πιστώσεων έχει χαθεί για πάντα. Γνωρίζουμε καλά ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσει εξολοκλήρου τα δάνεια. Αλλά ούτε και το γερμανικό δημόσιο θα αποπληρώσει όλα τα χρέη που έχει συσσωρεύσει στις αγορές».
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΟ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Βερολίνο: «Δεν είναι της παρούσης η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

Βερολίνο: «Δεν είναι της παρούσης η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας, τόνισε ο Έκαρντ Ρέμπεργκ, εκπρόσωπος της ΚΟ των CDU και CSU. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δήλωσε ότι «κάτι κινείται στην Ελλάδα».
Το ελληνικό χρέος ανέρχεται σε 328 δις ευρώ, ωστόσο ο Έκαρντ Ρέμπεργκ προέβη σε μια αισιόδοξη εκτίμηση για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) επισήμανε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk ότι «κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Ελλάδα τον Μάιο είχα ήδη την εντύπωση ότι κάτι κινείται εκεί και πολύ πολιτικοί μου είπαν ότι τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν να κυλάνε όπως κυλούσαν μέχρι τώρα, ότι δεν κοιτούν απλά προς την Ευρώπη, αλλά είναι και οι ίδιοι πρόθυμοι να προβούν σε αλλαγές».
Παρά το υπέρογκο δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ο γερμανός πολιτικός θεωρεί ότι η συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι της παρούσης. Όπως επισήμανε, «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας είναι το ελληνικό πρόβλημα και έχω την εντύπωση ότι αν προσεγγίσει κανείς πολύ γρήγορα το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους, θα αρθεί η πίεση για μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου ο δρόμος του ΔΝΤ δεν είναι ο σωστός. Αντιθέτως η οδός που ακολουθούν η Γερμανία και το Eurogroup είναι ο ορθός σε αυτήν την περίπτωση».
Πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία επανέλαβε ο Έκαρντ Ρέμπεργκ, είναι ότι η όποια συζήτηση για ελάφρυνση χρέους δεν θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο ολοκληρώνεται το 2018.
«Πολιτικό παιχνίδι» η επιμονή του ΔΝΤ
Είναι σαφής η διάσταση απόψεων μεταξύ γερμανικής κυβέρνησης και ΔΝΤ, που ζητάει γενναία μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο και κατ' επέκταση να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι άλλωστε ο όρος από τον οποίο εξαρτούν το κοινοβούλιο αλλά και η κυβέρνηση τη συγκατάθεσή τους για τη στήριξη της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος.
Ο Έκαρντ Ρέμπεργκ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του ΔΝΤ. «Αυτό που με ενοχλεί στο ΔΝΤ είναι ότι μιλά μόνο για ελάφρυνση χρέους, τη βλέπει ως λύση στο πρόβλημα, και εμείς είμαστε της άποψης ότι το σημαντικότερο βήμα είναι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο γερμανός βουλευτής, χαρακτηρίζοντας «δύσκολα αποδεκτό πολιτικό παιχνίδι την επιμονή του ΔΝΤ στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους, δεδομένου ότι, όπως είπε, το Ταμείο είχε εκφράσει απέναντι στο Eurogroup την πρόθεση να εμπλακεί σε μια οικονομική συμφωνία με την Ελλάδα πριν το 2016.
Ως εκ τούτου ο Έκαρντ Ρέμπεργκ παραμένει ψύχραιμος σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εκτιμώντας ότι θα μείνει πιστό στην πρόσφατη τοποθέτησή του.
ΟΧΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

FAZ: Ο Σόιμπλε ξέρει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν μιλάει γι' αυτό

FAZ: Ο Σόιμπλε ξέρει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν μιλάει γι' αυτό

Στη διαμάχη της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εστιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν θέλει να μιλάει γι' αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Σε ρεπορτάζ από το Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της Ε.Ε., η εφημερίδα καταγράφει την «έκρηξη» του κ. Σόιμπλε που αναφέρθηκε στη διένεξη με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση ή όχι του ελληνικού χρέους.
Η FAZ γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την έκπληξή του μετά τις διαβουλεύσεις των υπ. Οικονομικών για τις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον. Ο κ. Λίπτον είχε ανακόψει προηγουμένως τις προσδοκίες των χωρών της Ευρωζώνης ότι το Ταμείο θα αποφάσιζε μέχρι το τέλος του χρόνου την παραμονή του στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Έχει την εντύπωση, δήλωσε ο Σόιμπλε, ότι ο κ. Λίπτον δεν γνωρίζει τη συμφωνία του Μαΐου μεταξύ του Eurogroup και του ΔΝΤ, πράγμα που δεν είναι “τρομερό”, αφού ο κ. Λίπτον δεν είναι αρμόδιος για την Ελλάδα. Γι' αυτό ακριβώς και δεν κατανοεί γιατί ο αναπληρωτής διευθυντής εκφέρει καν απόψεις για την Ελλάδα».
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αναφέρεται στη συμφωνία του Μαΐου, σημειώνοντας πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί προϋπόθεση για την περαιτέρω συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας, θα συζητηθεί το 2018, ήτοι μετά τις γερμανικές εκλογές. Η FAZ σχολιάζει στη συνέχεια το ζήτημα με τίτλο «Ελληνική ρουτίνα».

«Αν και η απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα ηχεί περίπλοκη, επί της ουσίας η Ελλάδα θα πάρει και την τελευταία υπο-δόση, καθώς ολοκληρώνεται έτσι η πρώτη αξιολόγηση. Μα τότε γιατί πρόσφατα το οικονομικό συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος "γκρίνιαζε" ότι από τα 15 προαπαιτούμενα η Αθήνα είχε εφαρμόσει μόνο τα τρία; Είναι δυνατόν να γίνουν όλα τέλεια πριν περάσουν καν δύο εβδομάδες;», σημειώνει.

Σύμφωνα με Γερμανό σχολιαστή, η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι διπλή: «Από τη μια η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο μαύρη, όσο την παρουσίαζε το οικονομικό συμβούλιο του CDU. Αλλά ούτε τώρα είναι τόσο άψογη, όσο την παρουσιάζει πάλι η Κομισιόν. Πάντως η Ελλάδα έχει κάνει προόδους».

Όπως αναφέρει η FAZ, από την άλλη πλευρά, «οι υπουργοί δεν θέλουν να ξέρουν καν με απόλυτη ακρίβεια τα της ελληνικής προόδου. Εν τέλει ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να κρατήσει την ελληνική υπόθεση χαμηλά. Το πρώτιστο μέλημά του είναι να καταπνίξει εν τω γεννάσθαι τη διαμάχη που προκάλεσε το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μακροπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρει, αφού αλλιώς το χρέος αυτό δεν θα είναι βιώσιμο. Αυτό το ξέρει κι ο ίδιος ο Σόιμπλε. Μόνο που δεν θέλει να μιλά γι' αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές».


Δεν υπάρχουν σχόλια: