Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

«ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ» ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ Ερχεται ο «Τειρεσίας» για τους κακοπληρωτές στην τηλεφωνία

«ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ» ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ

Ερχεται ο «Τειρεσίας» για τους κακοπληρωτές στην τηλεφωνία

Ερχεται ο «Τειρεσίας» για τους κακοπληρωτές στην τηλεφωνία

Κοινή επιχείρηση με την ονομασία «Τηλέγνους» δημιουργούν οι τέσσερις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Wind, Vodafone, Cyta), προκειμένου να διαχειριστούν τη λίστα με κακοπληρωτές που αλλάζουν δίκτυο, αφήνοντας «φέσια» στον προηγούμενο πάροχο. Πρόκειται για ένα σύστημα ελέγχου της οικονομικής συμπεριφοράς επιχειρήσεων και ιδιωτών για λογαριασμό των εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας που θα τεθεί άμεσα σε λειτουργί.
Οι τέσσερις εταιρίες κατέχουν από 25% στην επιχείρηση, που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες μετά από γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και έχει ως στόχο, όπως αναφέρεται, «την σύσταση και λειτουργία κοινού Αρχείου με δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς (ασυνέπειας) συνδρομητών-πελατών (φυσικών ή νομικών προσώπων) των συμβαλλόμενων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ώστε να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος φερεγγυότητας του υποψήφιου πελάτη για νέα σύνδεση κινητής τηλεφωνίας, καθώς και κάθε συναφής με τα παραπάνω σκοπός».
Η «Τηλέγνους» θα λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ). Οσον αφορά τα στοιχεία του συνδρομητή που βρίσκεται στη λίστα, θα περιλαμβάνεται το όνομα, ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, η διεύθυνση και η οφειλή όσων θεωρούνται κακοπληρωτές. Σημειώνεται ότι θα αφορά μόνο οφειλές άνω των 200 ή 300 ευρώ που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (έχουν περάσει δηλαδή τρεις μήνες από την ημερομηνία πληρωμής).

Βάσει της σχετικής απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, «οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώνουν μέσω σχετικού εντύπου που υπογράφει ο συνδρομητής με σχετικό γενικό όρο και σε λογαριασμό που αποστέλλεται στον συνδρομητή· σε κάθε δε περίπτωση, θα πρέπει να ενημερώνουν το υποκείμενο μέσω της αποστολής του επόμενου λογαριασμού του ή/και μέσω σύντομου γραπτού μηνύματος στο κινητό του τηλέφωνο (SMS) ότι η οφειλή του κατέστη ληξιπρόθεσμη και ότι πλέον ο πάροχος έχει δικαίωμα και θα διαβιβάσει το στοιχείο αυτό στο κοινό αρχείο».

ΕΕΤΤ

Πάνω από 10 εκατ. τηλεφωνικοί αριθμοί έχουν μεταφερθεί μέσω φορητότητας από το 2004 έως σήμερα

Πάνω από 10 εκατ. τηλεφωνικοί αριθμοί έχουν μεταφερθεί μέσω φορητότητας από το 2004 έως σήμερα

Πάνω από 10 εκατ. συνδέσεις, σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, από το 2004 έως σήμερα, έχουν μεταφερθεί σε νέο πάροχο, διατηρώντας τον ίδιο τηλεφωνικό αριθμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, από τον Μάρτιο του 2004 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016, έχουν μεταφερθεί συνολικά 10.119.777 αριθμοί, εκ των οποίων οι 5.278.836 στη σταθερή τηλεφωνία και οι 4.840.941 αριθμοί στην κινητή.
Βάσει των στοιχείων, αποδεικνύεται πως οι καταναλωτές αξιοποιούν τη φορητότητα, στο πλαίσιο αναζήτησης ανταγωνιστικών οικονομικών προγραμμάτων.
Η φορητότητα αριθμών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, από το 2004 που επιβλήθηκε από την ΕΕΤΤ με την έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Βάσης Δεδομένων Αναφοράς για τη Φορητότητα (ΕΒΔΑΦ), έχει, πλέον, αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά τηλεπικοινωνιών, ενθαρρύνοντας τη μετάβαση των καταναλωτών σε διαφορετικούς παρόχους, καθώς και την πρόσβαση σε περισσότερες και πιο προσιτές επιλογές συνδυαστικών υπηρεσιών σε τηλεφωνία και Internet.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φορητότητα αριθμών βρίσκονται στο http://www.eett.gr ή στο ειδικό website www.foritotita.gr. Επιπλέον, με την ειδική εφαρμογή της ΕΕΤΤ «Βρείτε τον πάροχο ενός αριθμού», οι συνδρομητές μπορούν να ενημερωθούν εάν η κλήση που θα πραγματοποιήσουν είναι εντός ή εκτός δικτύου του παρόχου τους και κατά συνέπεια να εκτιμήσουν τη σχετική χρέωση ανάλογα με το οικονομικό πρόγραμμα που διαθέτουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: