Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ Το πρώτο «crash test» για τα εργασιακά

ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Το πρώτο «crash test» για τα εργασιακά

Το πρώτο «crash test» για τα εργασιακά

Εως το τέλος της εβδομάδας καθορίζεται, με απ’ ευθείας συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των Θεσμών, το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές στα εργασιακά. Οπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, η πρώτη συνάντηση με τους principals θα είναι καθοριστική καθώς θα πρέπει να συμφωνηθεί η βάση της διαπραγμάτευσης, αν δηλαδή οι συζητήσεις θα γίνουν στη βάση του πορίσματος της Επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων (όπως κατ’ αρχήν προβλέπει η συμφωνία της 16ης Ιουνίου του 2016 με τους δανειστές) ή αν θα γίνει δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς και των κοινωνικών εταίρων να συζητηθεί και το ζήτημα της άμεσης επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και στις δύο περιπτώσεις, η διαπραγμάτευση προμηνύεται δύσκολη για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και την κυβέρνηση, καθώς:
Το πόρισμα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων (που κλήθηκαν να καταγράψουν τις βέλτιστες ακολουθούμενες πρακτικές στην Ε.Ε) δεν καταλήγει σε ομόφωνες συστάσεις για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, την καταβολή ή μη χαμηλότερων αποδοχών στους νέους, την υποχρεωτική ή μη εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων σε όλες τις επιχειρήσεις στις οποίες συμφωνούνται διαφορετικοί όροι αμοιβής (δηλαδή αν θα ισχύει ή όχι η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης). Επιπλέον έχει μείνει «ανοικτό», ενόψει της απόφασης του ευρωδικαστηρίου, το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων (αν και έχει γίνει δεκτό ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγχος) ενώ δεν κρίνεται πως χρειάζονται αλλαγές στον απεργιακό και στο συνδικαλιστικό νόμο ούτε, για την ώρα, στο καθεστώς της διαιτησίας.
Η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ειδικά σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ακόμη κι αν συμφωνηθεί να γίνει σε αυστηρότερο πλαίσιο (υπό τον έλεγχο επιτροπής που θα υποδεικνύει ένα εύρος διαπραγμάτευσης ανάλογα με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, του ποσοστού ανεργίας, της παραγωγικότητας κ.ά.), με βάση το Μνημόνιο, δεν μπορεί να γίνει πριν από τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το πρώτο «crash test» για τα εργασιακά
Ευρωπαϊκή λύση
Παρά τις διιστάμενες θέσεις που διατυπώνονται για τα βασικά ζητήματα των αμοιβών και των εργασιακών σχέσεων (και αναμένεται να... αξιοποιηθούν από την πλευρά του ΔΝΤ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων), η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έχοντας την πλήρη «κάλυψη» του Μεγάρου Μαξίμου, προτάσσει το επιχείρημα πως «ό,τι αποφασιστεί για την Ελλάδα, δεν μπορεί να αποκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Οφειλές και επιδόματα
Σε τεχνικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα και με τους επικεφαλής την ερχόμενη, θα συζητηθούν δύο επιπλέον θέματα:
Το «πάγωμα» των οφειλών των μικρομεσαίων, σε συνδυασμό με την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών από την 1/1/2017 και την περικοπή είτε ασφαλιστικού χρόνου, είτε του ποσού της μελλοντικής σύνταξης για όσους καταφέρουν να τις εξοφλήσουν και
Η αναδιαμόρφωση του «χάρτη» των κοινωνικών επιδομάτων και η εφαρμογή, από την 1/1/2017, του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με δημοσιονομικά «ουδέτερο τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: