Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ GREXIT ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ Πιέσεις και... απειλές πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση

ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΕΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ GREXIT ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

Πιέσεις και... απειλές πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση

Πιέσεις και... απειλές πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση

Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Σε καθεστώς ισχυρών πιέσεων, έντονων παρασκηνιακών ζυμώσεων μεταξύ των πιστωτών, για το χρέος και τη μορφή εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, και ψαλιδισμένων προσδοκιών για γενναίες παραχωρήσεις, θα ξεκινήσει περίπου σε μία εβδομάδα, η δεύτερη αξιολόγηση. Ήδη χθες, διαροές στο γερμανικό Τύπο, «επανέφεραν» στο προσκήνιο το σενάριο Grexit, μετά από ένα γενναίο «κούρεμα» χρέους, μεταδίδοντας παράλληλα κλίμα άσκησης ισχυρών πιέσεων και προβληματισμού στους πιστωτές, για την κάθε άλλο, παρά ρόδινη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Αγεφύρωτο χάσμα μέχρι στιγμής είναι το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και οι ανελαστικές, έως τώρα παράμετροι που θέτουν, ΔΝΤ και Βερολίνο. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα «κλειδώσει» ένα αρκετά φιλικό προς τις αγορές πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και κυρίως πώς θα διαχειριστεί η Ευρωζώνη το «σκετσάρισμα» των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ώστε να υπάρξει μίνιμουμ συμβιβασμός με το Ταμείο. Αξιωματούχοι πάντως με γνώση των διαβουλεύσεων θεωρούν σε κάθε περίπτωση δύσκολη την εμπλοκή του Ταμείου στην Ελλάδα, με τον τρόπο που είχε γίνει στα προηγούμενα Μνημόνια. Αν και οι ίδιες πηγές θεωρούν πως τίποτα δεν μπορεί τελικά να αποκλειστεί, σημειώνουν με νόημα πως η επικοινωνιακή διαχείριση του όποιου στάτους θα έχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, τουλάχιστον έως τις γερμανικές εκλογές, θα είναι τελικά και το καθοριστικό σημείο στην όλη ιστορία.
«Κούρεμα και μετά αντίο...» 
Πάντως, το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου είναι μια απρόβλεπτης δυσκολίας άσκηση. Με τον περιεκτικό τίτλο, «νέο χρήμα, παλιά διαμάχη» η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την τμηματική της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ενώ σε αδιέξοδο βλέπει η εφημερίδα Die Welt τη γερμανική κυβέρνηση: «Το ότι το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Το Κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, που τηρεί πιο ενδοτική στάση. Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο».
Το άρθρο υπό τον τίτλο «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!» καταλήγει στο παρακάτω σενάριο όσον αφορά την οικονομική και ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας: «Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα - με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση».
«Η Κομισιόν βλέπει πρόοδο στην Ελλάδα» αναφέρει η Der tagesspiegel, τονίζοντας όμως πως τα χρήματα δεν λύνουν όλα τα προβλήματα, αφού η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Μπορεί η Ελλάδα να μη βρίσκεται πλέον στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, ωστόσο η οικονομική κατάσταση της χώρας συνεχίζει να είναι κάθε άλλο παρά ρόδινη. Υπάρχουν πολλές σκιές και λίγο φως», αναφέρει.
Για πύργο από τραπουλόχαρτα κάνει λόγο η εφημερίδα Huffington Post και εκτιμά πως η διάσωση της Ελλάδας μπορεί σύντομα να αποδειχτεί τεράστιος πύργος από τραπουλόχαρτα. Εκτιμά ότι εκείνο που δεν θέλει να πει ο Β. Σόιμπλε στους Γερμανούς είναι ότι σύντομα η Ευρώπη θα αναλάβει μόνη της τη διάσωση της Ελλάδας. «Αυτό θα το αντιληφθεί και η Γερμανία που επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της στήριξης».
Η αναβολή της έγκρισης του συνόλου της δόσης των 2,8 δισ. αποτελεί αναμφισβήτητα αρνητική, μη αναμενόμενη, εξέλιξη, σημειώνει η Deutsche Welle και η απόφαση χαρακτηρίζεται ως πολιτικό μήνυμα κάποιων χωρών, στην κυβέρνηση για τήρηση των δεσμεύσεών ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης.
Τρία σενάρια 
Ο ελληνικός γρίφος και το αδιέξοδο, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ, τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση κορυφής στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, μεταξύ του επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ, του Μπ. Κερέ από την ΕΚΤ, του Π.Τόμσεν από το ΔΝΤ και του Μ. Μπούτι από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρέθηκε και το βραχυπρόθεσμο πακέτο μέτρων για το χρέος και συγκεκριμένα τρία σενάρια που φαίνεται να εξετάζονται διεξοδικά, καθώς αναζητείται ένας δύσκολος συμβιβασμός για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο μεταξύ Ταμείου και Βερολίνου. Πηγές σπεύδουν να υπογραμμίσουν πως καθοριστικό για όλα, ίσως και για τη στάση του ΔΝΤ, είναι να προκριθεί ένα όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς τις αγορές μείγμα βραχυπρόθεσμων μέτρων και να βρεθεί ένας τρόπος διαχείρισης του πώς θα οριοθετηθούν, σε επίπεδο νέας απόφασης Eurogroup, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που είναι και το μεγάλο αγκάθι.
Οι πιέσεις παραμένουν ισχυρές και στο μέτωπο των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και στο μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθεί ενόψει και της δύσκολης ατζέντας της δεύτερης αξιολόγησης.
Β. Σόιμπλε 
Βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα προχωρήσει στην εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα μέσα στο 2016 εξέφρασε ο Β. Σόιμπλε, σε δηλώσεις του χθες μετά το EcoFin. Αναφερόμενος στη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup, τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητη η έγκριση της γερμανικής Βουλής μιας και δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, συγκριτικά με τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία ορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων έως τα τέλη του 2016, κάτι που ζήτησε και το Eurogroup.
«Βέλη» Σόιμπλε και προς Ισπανία - Πορτογαλία
Εκτός από την Ελλάδα, με σκληρή γραμμή εμφανίστηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απέναντι στις άλλες χώρες του Νότου που δεν είναι... δημοσιονομικά άμεμπτες, δηλαδή την Ισπανία και την Πορτογαλία, επαναφέροντας στο χθεσινό ECOFIN την προοπτική επιβολής κυρώσεων (όχι οικονομικών) εάν δεν λάβουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να ευθυγραμμιστούν οι προϋπολογισμοί τους με τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο κ. Σόιμπλε, με το βλέμμα στις εκλογές του 2017, στη ραγδαία άνοδο των ευρωσκεπτικιστών του AfD και στις αναταράξεις που προκαλεί το Brexit στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, δήλωσε χθες ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει έως τον Δεκέμβριο να αποφασίσουν για το «πάγωμα» των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. για την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες πάντως «μπορεί να αποφύγουν την ποινή, εάν τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους». Σημειώνεται ότι τόσο η Μαδρίτη όσο και η Λισαβόνα επιμένουν ότι θα συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των Βρυξελλών (και του Βερολίνου).

Δεν υπάρχουν σχόλια: