Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΑΓΗΕ Προς δημοπράτηση το 2017 ηλεκτρική ενέργεια 675 Mwh

ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΑΓΗΕ

Προς δημοπράτηση το 2017 ηλεκτρική ενέργεια 675 Mwh

Προς δημοπράτηση το 2017 ηλεκτρική ενέργεια 675 Mwh

Της Μανταλένας Πίου
Ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας 675 Mwh/h από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ προτείνει ο Λειτουργός της Αγοράς, ΛΑΓΗΕ, να διατεθεί μέσω δημοπρασιών το 2017, ενώ νέα αναβολή αναμένεται να δοθεί στη δημοπρασία αερίου της ΔΕΠΑ, που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου. Χθες η ΡΑΕ έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την εισήγηση του ΛΑΓΗΕ για τον προγραμματισμό των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) για το έτος 2017.
Ο ΛΑΓΗΕ προτείνει τη διεξαγωγή τεσσάρων δημοπρασιών αρχής γενομένης στις 15 Νοεμβρίου, για συνολική ποσότητα 675 Mwh/h, η οποία θα κατανεμηθεί σε τέσσερα πακέτα.
Έτσι, μετά το πρώτο πακέτο, των 135 Mwh/h που προτείνεται να δημοπρατηθεί στις 15/11, ακολουθεί το δεύτερο, 140 Mwh/h στις 14 Φεβρουαρίου 2017, το τρίτο 200 Mwh/h στις 16 Μαΐου 2017 και το τέταρτο στις 11 Ιουλίου 2017.
Κύκλοι της ΡΑΕ εκτιμούν ωστόσο ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό θα τροποποιηθεί, καθώς θεωρείται μάλλον αδύνατον να επιτευχθεί η ημερομηνία της πρώτης δημοπρασίας, αφενός γιατί είναι πολύ κοντά στην προηγούμενη -που είχε διεξαχθεί στις 25 Οκτωβρίου- και αφετέρου γιατί πιθανόν να μην προλάβει η ΡΑΕ να ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που απομένει από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης.
Σύμφωνα με το μνημόνιο η ΔΕΗ πρέπει να δημοπρατήσει το 2017 το 12% της παραγωγής της, προκειμένου να απομειωθεί το μερίδιό της στη λιανική αγορά. Στόχος είναι το 2020 το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική να έχει υποχωρήσει κάτω από το 50%.
Όσο για την τιμή εκκίνησης των νέων δημοπρασιών αυτή θα προσδιοριστεί όταν οριστικοποιηθεί ο χρόνος της πρώτης, επόμενης δημοπρασίας με βάση τα δεδομένα που θα ισχύουν εκείνη την εποχή, όπως π.χ. η τιμή forward για το CO2 κ.λπ.
Ας σημειωθεί ότι οι τιμές των ρύπων είναι ενσωματωμένες στην τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών.
ΔΕΠΑ 
Εν τω μεταξύ αβεβαιότητα επικρατεί στην αγορά για το αν θα διεξαχθεί στις 8 Νοεμβρίου, η δημοπρασία της ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο, η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές για την αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων. Σήμερα λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η ΡΑΕ στη δημόσια διαβούλευση για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης της δημοπρασίας αερίου.
Με βάση τη συμφωνία, για το 2017 θα δημοπρατηθεί το 16% της συνολικής κατανάλωσης της ΔΕΠΑ, έναντι του 10% που μέχρι σήμερα διέθετε η εταιρία με το σύστημα αυτό. Κάθε χρόνο η ποσότητα θα αυξάνεται μέχρι το 2021, οπότε θα φθάσει στο 20%.
Η προγραμματισμένη για τις 8 Νοεμβρίου δημοπρασία αερίου είναι η λεγόμενη ετήσια - στην οποία συνήθως διατίθεται το 60% της συνολικής ποσότητας, ενώ το υπόλοιπο διατίθεται στις τριμηνιαίες δημοπρασίες που ακολουθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: