Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Σταθάκης: Πρέπει να υπάρξει απομείωση των κόκκινων δανείων - 30 κέντρα σε όλη την Ελλάδα για την Εξυπηρέτηση και Ενημέρωση Δανειοληπτών - Όλες οι ομιλίες από τα εγκαίνια της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους

Σταθάκης: Πρέπει να υπάρξει απομείωση των κόκκινων δανείων - 30 κέντρα σε όλη την Ελλάδα για την Εξυπηρέτηση και Ενημέρωση Δανειοληπτών - Όλες οι ομιλίες από τα εγκαίνια της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους





Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΘΑΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΤΣΙΛΗ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΦΩΤΗ ΚΟΥΡΜΟΥΣΗ
ΕΙΔΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Καλημέρα και καλώς ήρθατε στη νεοσύστατη Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους.

Θα ξεκινήσουμε με μια σύντομη ενημέρωση για το ρόλο της νέας υπηρεσίας από τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού τον κ. Σταθάκη. Θα συνεχίσουμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον κ. Πιτσιλή τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και θα κλείσουμε με τον κ. Φώτη Κουρμούση το νέο Ειδικό Γραμματέα Ιδιωτικού Χρέους.

Κύριε Σταθάκη έχετε το λόγο.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Ευχαριστώ. Είναι διπλή χαρά σήμερα, πρώτον διότι δεν θα μιλήσω για τον ανασχηματισμό, αν αυτό περιμένετε, είναι διπλή χαρά σήμερα, πρώτον διότι εγκαινιάζουμε μια νέα Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους η οποία μπορεί να παίξει ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο μέλλον και θα πω δυο λόγια γι’ αυτό.

Και δεύτερον, διότι τίθεται σε λειτουργία ένα κτίριο πολύ σημαντικό και είναι ένα μεγάλο βήμα. Εμείς ως Υπουργείο Οικονομίας έπρεπε να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη και να δώσει το έναυσμα το Υπουργείο Οικονομικών. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορέσαμε και φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Και ταυτόχρονα ανοίγει πλέον ένα δρόμο για να μπορέσουν να έχουν ένα σημαντικό ρόλο το κτίριο αυτό καθ’ εαυτό και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που θα παρέχει το ελληνικό δημόσιο και φυσικά στην αναβάθμιση μιας σημαντικής περιοχής και γειτονιών της πρωτεύουσας.

Επιστρέφω στο αρχικό μας θέμα. Αυτή η νέα Γραμματεία που χωροθετείται σήμερα εδώ και εγκαινιάζει τη λειτουργία της, είναι μια Ειδική Γραμματεία η οποία θα έχει αρμοδιότητες στο σύνολο των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Κάνει τρία βασικά πράγματα.

Το πρώτο είναι ότι είναι ένας θεσμός στον οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι δανειολήπτες μαζί με την Ειδική Γραμματεία ιδρύονται και 30 κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Τα οποία θα αποτελέσουν το βασικό μηχανισμό στήριξης βοήθειας νομικής και πολλών άλλων πλευρών και ταυτόχρονα θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο καλής διαμεσολάβησης προκειμένου να προστατεύονται οι δανειολήπτες και να μπορούν να βρίσκουν λύσεις στα θέματα της διαχείρισης υπερχρέωσης, ειδικά στις πιο ευαίσθητες ομάδες κοινωνικά.

Άρα ο στόχος είναι πολύ ισχυρός. Το πλαίσιο, όπως ξέρετε, η νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια έχει ψηφιστεί στο σύνολό της. Περιλαμβάνει πάρα πολλά πράγματα. Περιλαμβάνει  πρώτα απ’ όλα την προστασία της πρώτης κατοικίας με την αναμόρφωση του Νόμου Κατσέλη που προστατεύει 2 στα 3 νοικοκυριά της χώρας. Έγινε με τον Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος πλέον έγινε σε συνεργασία κυβέρνησης και Τράπεζα της Ελλάδος και αποτελεί βάση για συζήτηση. Οδηγό προς τον οποίο οι Τράπεζες οφείλουν να ακολουθούν τον κώδικα.

Τρίτο. Διαμορφώσαμε μια δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων, κάνοντας δύο συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτον διατηρώντας ισχυρούς κανόνες προστασίας των δανειοληπτών με ένα πολύ αναλυτικό τρόπο, δηλαδή γιατί δεν μπορεί να επιδεινωθεί η θέση του δανειολήπτη. Κατά τη μεταφορά υπάρχουν ισχυρά κοινωνικά και άλλα κριτήρια και ταυτόχρονα διαμορφώνοντας ίσως το πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τρόπο που θα λειτουργεί αυτή η αγορά, υπό την εποπτεία φυσικά της Τράπεζας της Ελλάδος. Επαναλαμβάνω, διαμορφώνοντας ίσως το πιο αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να μην υπάρξουν παρενέργειες από τη λειτουργία της δευτερογενής αγοράς.

Ταυτόχρονα η ίδια η ίδρυση της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, αυτή καθ’ εαυτή, αποτελεί ένα ακόμα από τα εργαλεία αυτά. Το πρόβλημα μπροστά μας είναι δεδομένο. Πρέπει να υπάρξει απομείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Είναι συστατικό στοιχείο της ανάκαμψης της οικονομίας. Πλέον είναι όλα τα εργαλεία διαθέσιμα. 
Τελευταίο κομμάτι σε όλη αυτή σύνθετη νομοθεσία είναι αυτό το οποίο βρίσκεται στο πολύ τελικό στάδιο διαμόρφωσης, ο εξωδικαστικός δηλαδή μηχανισμός ρύθμισης των επιχειρηματικών δανείων, όλων των κατηγοριών επιχειρήσεων οι οποίες ταυτόχρονα έχουν χρέη προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ένα ακόμη εργαλείο το οποίο μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Ανακεφαλαιώνω. Νομίζω ότι είναι αυτός ο κύκλος έχει κλείσει όσον αφορά τη θεσμοθέτηση των κανόνων. Και του τρόπου διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Είμαστε σε αυτό το σημείο όπου η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα σταθεί πιο αναλυτικά ο κ. Κουρμούσης. Επεξεργάζεται, ιδρύεται και προχωράει με ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, πέρα από τη στήριξη των δανειοληπτών, ισχυρό συμβουλευτικό ρόλο προς την αντίστοιχη Διυπουργική Επιτροπή Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους, νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες μπορεί να βελτιώνουν όλο το θεσμικό πλαίσιο.

Θα έχει το πληροφορικό σύστημα στο οποίο θα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες πληροφορίες για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και ταυτόχρονα θα έχει και ένα ισχυρό επιμορφωτικό χαρακτήρα προς όλους τους θεσμούς που εμπλέκονται.

Άρα συντονιστικός ρόλος και ταυτόχρονα ρόλος παρέμβασης, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα κατά τη διαχείριση και αντιμετώπιση ενός από τα πιο σύνθετα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας.

Να συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων τον Ειδικό Γραμματέα και όλο το προσωπικό που αναλαμβάνει αυτό το δύσκολο έργο. Να καλωσορίσω για μια ακόμη φορά όλους εσάς και ιδιαίτερα αυτούς που συνέβαλαν στο να γίνει πραγματικότητα σήμερα αυτή η έναρξη λειτουργίας αυτής της υπηρεσίας και ταυτόχρονα στο συγκεκριμένο χώρο. Ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Παρακαλώ το λόγο έχει ο κ. Αλεξιάδης.

Τ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι να αντιγράψω και εγώ τον Υπουργό, να ξεκινήσω λέγοντας, δηλώνοντας τη μεγάλη μου χαρά για τη σημερινή εκδήλωση για δυο κυρίως λόγους. Πρώτα από όλα γιατί αυτό το κτίριο ξεκινάει την έναρξη λειτουργίας του με μια σημαντική υπηρεσία και για την κοινωνία και για τους πολίτες και εύχομαι κάθε επιτυχία στα στελέχη αυτής της υπηρεσίας και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο πολύ σημαντικό ρόλο που έχουν για την κοινωνία και τους πολίτες.

Και τη μεγάλη μου χαρά που έχω χάσει το στοίχημα που είχα βάλει. Είχα βάλει στοίχημα ότι ο πρώτος που θα έμπαινε σε αυτό το κτίριο θα ήμουνα εγώ και το γραφείο μου. Με κέρδισε ο Φώτης Κουρμούσης, επειδή είναι και της περιοχής, θα το ξεπληρώσουμε εδώ σε κάποιο καλό στέκι της περιοχής το στοίχημα κ. Κουρμούση και εύχομαι πραγματικά κάθε επιτυχία και είναι μεγάλη μου χαρά το ότι αυτό το κτίριο θα ξεκινήσει με ικανούς ανθρώπους που θα έχουν να αντιμετωπίσουν μπροστά τους ένα μεγάλο ζήτημα.

Εγώ δεν έχω αρμοδιότητα επί των θεμάτων των χρεών των πολιτών. Εμείς έχουμε με τον κ. Πιτσιλή το δύσκολο ρόλο της είσπραξης και της δημιουργίας αυτών των χρεών. Εμείς αυτό που έχουμε σαν αρμοδιότητα είναι το θέμα της στέγασης των δημοσίων υπηρεσιών και είμαι χαρούμενος σήμερα που είναι εδώ και πολίτες και άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης, για να δούνε με τα μάτια τους αν όλα αυτά τα καταστροφολογικά και τα τερατολογικά που ακούγαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές αυτού του κτιρίου.

Επειδή έχω 30 χρόνια στο Υπουργείο Οικονομικών, θεωρώ ότι είναι το κτίριο με τη μεγαλύτερη πολυτέλεια. Φτάνει τα όρια της υπερβολής και τις συνθήκες εργασίας για εργαζόμενους, αλλά ευτυχώς μπορεί ο καθένας να δει εάν αυτά που γράφονται και αυτά που έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει, είναι αλήθεια.

Εύχομαι ειλικρινά καλή επιτυχία. Εμείς θα σταθούμε στο ρόλο σας και συντηρήστε το κτίριο όσο μπορείτε καλύτερα κ. Κουρμούση. Σε λίγο καιρό έρχονται και άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε. Κύριε Πιτσιλή έχετε το λόγο.

Γ. ΠΙΤΣΙΛΗΣ: Ευχαριστώ. Δυο πολύ σύντομα λόγια και από εμένα. Ο Φώτης Κουρμούσης αναλαμβάνει ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο μαζί με την ομάδα του. Έχει να κάνει με τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή του χρέους των ιδιωτών, τόσο σε άλλους ιδιώτες, όσο και στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι ένα πολυσύνθετο έργο, για το οποίο οι υπηρεσίες μας ήδη συνεργάζονται πολύ στενά, ώστε να έχουμε ένα πλαίσιο στο οποίο θα μπορέσουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις προς όφελος και των πολιτών και της οικονομίας.

Προσωπικά του εύχομαι κάθε επιτυχία. Είναι πάρα πολύ δύσκολο αυτό που έχει αναλάβει. Είμαι όμως βέβαιος ότι θα τα καταφέρει. Όσο τον έχω γνωρίσει, θεωρώ ότι είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένα ικανότατο στέλεχος και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε άριστη συνεργασία και πάρα πολύ καλή επιτυχία.

Ευχαριστώ και συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ευχαριστούμε. Κύριε Κουρμούση the floor is yours, που λένε στην Αγγλία.

Φ. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗΣ: Ευτυχώς που δεν είμαι στην Αγγλία. Χαίρομαι που είμαι εδώ.

Σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της Υπηρεσίας μας. Ευχαριστώ τους συνομιλητές και τους Υπουργούς και τον Γενικό Γραμματέα για τα καλά του λόγια. Κυρίως για τις ευχές για το δύσκολο έργο, γιατί έχουμε πιάσει τις δυο καυτές πατάτες εμείς. Ο ένας κυνηγάει το δημόσιο τα χρέη από εδώ και ο άλλος τα χρέη από εκεί. Και ευχαριστώ όλους όσους εργάστηκαν για να στηθεί αυτή η Γραμματεία.

Το επόμενο που ήθελα να πω είναι τι θα κάνει αυτή η Γραμματεία και προσπάθησα να το περιγράψω κάπως, αλλά τώρα καθώς μίλησαν οι συνομιλητές μου ήρθε κάτι που είπε η καθαρίστρια προχθές, ήρθε Σάββατο να καθαρίσει και της λέω: «καλά Σαββατιάτικα ήρθατε;» και μου λέει: «εδώ παιδί μου θα φτιαχθεί μια Υπηρεσία που θα βοηθάει τον κόσμο να μην μας πάρουν τα σπίτια. Θα έρχομαι και Σάββατο και Χριστούγεννα και Πάσχα να τα καθαρίζω».

Οπότε για να μην τα πω όπως τα λέει ο νόμος, το τι αρμοδιότητες κάνει, κάπως έτσι είμαστε μια Υπηρεσία που θέλουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη και στην επιχείρηση, να τον βοηθήσουμε να διαχειριστεί τα χρέη του.

Και για να το πετύχουμε αυτό θα δουλέψουμε σκληρά τους επόμενους  μήνες για να φτιάξουμε 30 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης και Ενημέρωσης Δανειοληπτών στα οποία θα μπορεί να προσέρχεται ο κόσμος και δωρεάν να λαμβάνει συμβουλές  και να τον βοηθούν. Υποστήριξη στο τι να κάνει για τα θέματα που αντιμετωπίζει και κυρίως γι’ αυτά που φοβάται, γιατί ακούμε διάφορα κάθε μέρα και επειδή πρώτα είναι η υγεία και μετά είναι το σπίτι μας, καλό είναι να το φυλάμε.

Επίσης θα φτιάξουμε ένα site όπου να μπορεί ο καθένας από το σπίτι του να ενημερώνεται και υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην ενημέρωση και πρέπει κι εκεί να συμβάλουμε όλοι.

Και τέλος αυτό που θέλω να πω είναι ότι στην τοπική κοινωνία, στις περιοχές που θα πάμε, ερχόμαστε να συνεργαστούμε με τους φορείς, δεν ερχόμαστε να τους ανταγωνιστούμε, γιατί διαβάζω διάφορα. Να επικουρήσουμε στο έργο τους και όλοι μαζί να βοηθήσουμε τον κόσμο γιατί έχει μεγάλη αγωνία. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Δεν υπάρχουν ερωτήσεις. Ευχαριστούμε πολύ.

http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: