Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Πράσινο φως για 8 νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Μέσου Εταιρικής Σχέσης της Ε.Ε.

Πράσινο φως για 8 νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Μέσου Εταιρικής Σχέσης της Ε.Ε.




Πράσινο φως για 8 νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Μέσου Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ

Βρυξέλλες, 15 Νοεμβρίου 2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε οκτώ νέα έργα συνολικού ύψους άνω των 32 εκατομμυρίων €, ενταγμένα στο πλαίσιο του Μέσου Εταιρικής Σχέσης (ΜΕΣ), προκειμένου να ενισχύσει τη συνεργασία με χώρες εταίρους σε τομείς προτεραιότητας.

Οι εν λόγω δράσεις θα στηρίξουν τους στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων, ενισχύοντας τις εταιρικές σχέσεις με τρίτες χώρες σε όλη την υφήλιο επί σημαντικών ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, η αειφορία, το διεθνές ψηφιακό θεματολόγιο και η πολιτική αεροπορία.

Η νέα δέσμη έργων περιλαμβάνει φιλόδοξο εμβληματικό πρόγραμμα ενταγμένο στην εξωτερική διάσταση της Στρατηγικής για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά της ΕΕ (8 εκατομμύρια €), που στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας με τους βασικούς εταίρους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τη διασυνοριακή πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία και την τυποποίηση των ΤΠΕ. Θα προωθηθούν η μετάβαση προς πιο πράσινες οικονομίες, οι αειφόρες περιβαλλοντικές πρακτικές και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με διάφορες στοχοθετημένες πρωτοβουλίες, όπως η μείωση των εκπομπών αιθάλης στην Αρκτική (1,5 εκατομμύριο €) , η παροχή στήριξης στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (3 εκατομμύρια €) για να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες τους και να απεμπλακούν από τη σχεδόν αποκλειστική εξάρτηση από την εξόρυξη υδρογονανθράκων, η προώθηση της τεχνολογίας Δέσμευσης και Αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (1 εκατομμύριο €) στην Κίνα ως μέσο για τη μείωση των εκπομπών CO2 από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Οι ενέργειες αυτές θα συμβάλουν στην υλοποίηση της πρώτης στα χρονικά παγκόσμιας, νομικώς δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα, που υπογράφηκε στο Παρίσι στα τέλη Δεκεμβρίου 2015 και τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016, μετά την πρόσφατη κύρωσή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, από το Μέσο Εταιρικής Σχέσης θα ενισχυθεί η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, μέσω νέων πρωτοβουλιών με στόχο την προώθηση οικολογικότερων περιβαλλοντικών πολιτικών και νομοθεσίας (3 εκατομμύρια €) βασιζόμενων στις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ και την καταπολέμηση της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών.

Με σκοπό την προώθηση των ευρωπαϊκών προτύπων στις αεροπορικές μεταφορές και τη μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που προκαλούν οι αεροπορικές μεταφορές, το ΜΕΣ θα συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές εταιρικές σχέσεις στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας. Με βάση τη συνεχιζόμενη συνεργασία με την Κίνα και την Ινδία, που ξεκίνησε το 2014 και το 2015, το ΜΕΣ θα επεκτείνει τη δράση του στη Λατινική Αμερική (7 εκατομμύρια €) και στην Νοτιοανατολική Ασία (7,5 εκατομμύρια €).

Τέλος, 1,2 εκατομμύρια θα διατεθούν για την ενίσχυση των διαλόγων πολιτικής με τους στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ και πέραν αυτής, σε θέματα που καλύπτουν ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής, στα οποία συγκαταλέγονται η δημοκρατική διακυβέρνηση, η προστασία των καταναλωτών, η αλλαγή του κλίματος, η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική μεγέθυνση και αειφορία. Αυτό θα αυξήσει την ικανότητά μας να καθορίζουμε και να εφαρμόζουμε κοινές προσεγγίσεις και απαντήσεις για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων.

Ιστορικό

Από το Μέσο Εταιρικής Σχέσης χρηματοδοτούνται έργα τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετέχει στη διαμόρφωση της παγκόσμιας αλλαγής και να προωθεί θεμελιώδεις αξίες. Πρόκειται για ένα από τα πολλά μέσα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 και προβλέφθηκαν για τη χρηματοδότηση της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. Μέσω του ΜΕΣ, η ΕΕ συνεργάζεται με τους εταίρους της σε ολόκληρη την υφήλιο για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων και την εξεύρεση κοινών λύσεων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Από το ΜΕΣ χρηματοδοτούνται δραστηριότητες οι οποίες προάγουν τις προτεραιότητες της ΕΕ, μετουσιώνοντας πολιτικές δεσμεύσεις σε συγκεκριμένα μέτρα. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συνέχεια προγενέστερων ετήσιων σχεδίων δράσης που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή. Η συνολική συνεισφορά προς υποστήριξη των στρατηγικών συμφερόντων της ΕΕ κατά τα τελευταία 2,5 έτη ανέρχεται σε 315 εκατομμύρια €.

Οι χώρες εταίροι για χρηματοδοτούμενα από το ΜΕΣ έργα που εστιάζουν στην ψηφιακή αγορά είναι η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Δημοκρατία της Κορέας και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η αυξημένη συνεργασία και οι νέες πρωτοβουλίες στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας θα γίνουν σε περιφερειακό επίπεδο με τη Νότια Αμερική και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και διμερώς με την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία και το Μεξικό, το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τη Μιανμάρ, τις Φιλιππίνες, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: