Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΧΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Πώς φτάσαμε στο προσωρινό ναυάγιο με την ανάδειξη νέου προέδρου στην Εθνική Τράπεζα

ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΤΧΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Πώς φτάσαμε στο προσωρινό ναυάγιο με την ανάδειξη νέου προέδρου στην Εθνική Τράπεζα

Πώς φτάσαμε στο προσωρινό ναυάγιο με την ανάδειξη νέου προέδρου στην Εθνική Τράπεζα

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η εκλογή του προέδρου στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας. Μετά από αίτημα του ΤΧΣ επελέγη η λύση της τριήμερης αναβολής ως προς τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου σε σώμα. Στο διάστημα αυτό αναλαμβάνει κάποιο μέλος του Δ.Σ. ως προσωρινός πρόεδρος.
Η επιλογή του κ. Τάκη Θωμόπουλου, για τη θέση του προέδρου, με οκτώ ψήφους, έναντι μόλις δύο ψήφων που έλαβε ο έτερος υποψήφιος κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος, -που ήταν και επιλογή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- εξέπληξε όχι μόνο το ΤΧΣ, αλλά και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, όπως και τον SSM, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα προφανώς με κάποια δυσπιστία.
Ερωτήματα γεννά το γεγονός πως, όπως όλα δείχνουν, δεν επικράτησε η βούληση του βασικού μετόχου, που ήταν και η μία εκ των δύο ψήφων υπέρ του Δ. Τσιτσιράγκου. Το ΤΧΣ κατέχει 40,4% της ΕΤΕ. Και όλα αυτά συνέβησαν, παρά το γεγονός πως η αντιπροεδρία είχε λάβει σαφείς διαβεβαιώσεις από τους συμβούλους του Δ.Σ. της ΕΤΕ πως θα ληφθεί υπόψη και τελικώς θα υιοθετηθεί η βουληση του βασικού μετόχου.
Η λύση τώρα βρίσκεται στη στάση του ΤΧΣ, το οποίο φαίνεται να μη βιάζεται να λάβει αποφάσεις εν θερμώ. Ομως,όπως προκύπτει, ο SSM δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη και ενώ αργά χθες το βράδυ έγινε προσπάθεια το Δ.Σ. της τράπεζας να συγκροτηθεί σε σώμα, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Τις επόμενες ημέρες λοιπόν θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, όπου και θα αποφασισθεί τι μέλλει γενέσθαι, σε σχέση πάντα με το τι θα πράξει και η ΕΤΕ. Το Γενικό Συμβούλιο θα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές που έχει και τους τρόπους που θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση, καθώς στην ουσία ακυρώνεται, αφού δεν γίνεται σεβαστή η πρότασή του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν το κύρος του κ. Θωμόπουλου, αλλά τη διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στην ΕΤΕ, καθώς κατέχει το 40,4% της τράπεζας και να στηρίξει την επιλογή του. Ωστόσο πριν από την όποια απόφασή του θα σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά, ώστε να μην προκληθούν τριγμοί στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Για να ληφθεί απόφαση αιτήματος σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης απαιτείται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία να εισηγηθεί μια τέτοια κίνηση στο Γενικό Συμβούλιο. Το τελευταίο αποφασίζει για το θέμα σε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση και αν η απόφαση είναι θετική κατατίθεται το σχετικό αίτημα σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης στο Δ. Σ της Εθνικής.
Εκτός των δύο που ψήφισαν υπέρ του Δημήτρη Τσιτσιράγκου, υπέρ εκφράστηκε και η κα Κατσέλη, η οποία ωστόσο δεν είχε δικαίωμα ψήφου, όπως και οι λοιποί παραιτηθέντες. Από το Δ.Σ. της ΕΤΕ παραιτήθηκαν εκτός από την κα Λούκα Κατσέλη και δύο μη εκτελεστικά μέλη οι κ.κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita και Δημήτρης Αφεντούλης, μέλος του Ιδρύματος Λάτση (εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων). Τα νέα μέλη στο Δ.Σ. είναι ο κ. Σπύρος Λορετζιάδης και ένα στέλεχος βελγικής καταγωγής, ο Claude Piret, o οποίος και θα αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της ΕΤΕ.
Ας σημειωθεί ότι η προχθεσινή συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 9.00 το βράδυ και έληξε 2.00 τα ξημερώματα, καθώς ο CEO της τράπεζας κ. Φραγκιαδάκης ήρθε αργά από τη Φρανκφούρτη, αναλώθηκε στο κατά πόσον οι τρεις που αποχώρησαν είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν για το πρόσωπο του προέδρου. Υπέρ του δικαιώματος να ψηφίσουν τάχθηκε η κα Κατσέλη, που στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Τσιτσιράγκου, ωστόσο η πλειοψηφία αντιτάχθηκε.
ΤΧΣ 
Ξαφνική εμπλοκή παρουσιάζεται εν τω μεταξύ με την ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ από τον κ. Β. Κατσικιώτη.
O κ. Κατσικιώτης δεν έχει αναλάβει καθήκοντα, σε αντίθεση με τους κ.κ. Eric Henri Paul Tourret (αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο) και Δημήτρη Φραγγέτη (εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος).
Ο κ. Κατσικιώτης ζήτησε χρόνο, προκειμένου να αποχωρήσει ομαλώς από την υφιστάμενη εργασία του, εν συνεχεία όμως υπήρξαν πληροφορίες που ήθελαν να αρνείται τη θέση.
Συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους ο Π. Θωμόπουλος
Ο Τάκης Θωμόπουλος σπούδασε στo London School of Economics and Political Science (B. Sc. in Econ., 1960, M. Sc. in Econ. 1962) και στο Universite de Paris I (DEA, πρόγραμμα 1971).
Ηταν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος 1994-2009.
Συμμετείχε ως αναπληρωτής με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (2000-2002), του Γενικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (1998-2002), την περίοδο 1994-1998 στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος ΕΝΙ και μέλος του Συμβουλίου Αναπληρωτών του ΕΝΙ.
Εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης του ΟΟΣΑ ως Οικονομικός Εμπειρογνώμονας, υπεύθυνος για τις ετήσιες Οικονομικές Μελέτες και τις προβλέψεις που δημοσιεύονται στο εξαμηνιαίο τεύχος του ΟΟΣΑ «Economic Outlook», για επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες κατά περιόδους, για το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Γιουγκοσλαβία.
Διετέλεσε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004 Α.Ε.» (Ιούλιος 1999-Μάιος 2000). Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (AIA), (1995-2000).

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΣ

Θρίλερ η εκλογή προέδρου στην ΕΤΕ: Ανακοινώθηκε η παραίτηση της Λ. Κατσέλη και η εκλογή νέων μελών ΔΣ

Θρίλερ η εκλογή προέδρου στην ΕΤΕ: Ανακοινώθηκε η παραίτηση της Λ. Κατσέλη και η εκλογή νέων μελών ΔΣ

Την παραίτηση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζα Λούκας Κατσέλη και μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού της συμβουλίου, την εκλογή νέων μη εκτελεστικών μελών σε αντικατάσταση παραιτηθέντων και την ολοκλήρωση διεθνούς ανοικτής διαδικασίας διαγωνισμού επιλογής Προέδρου ΔΣ, Προέδρου Επιτροπής Ελέγχου και μη εκτελεστικών μελών, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου πρόκειται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες.
Στην ανακοίνωσή της, η Εθνική Τράπεζα γνωστοποιεί ότι ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος εξελέγη ως μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά προτάθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η ανακοίνωση της τράπεζας έρχεται μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία όμως οδηγήθηκε σε αδιέξοδο, λόγω της εμπλοκής που υπήρξε με το ΤΧΣ για το θέμα του προέδρου του ΔΣ της τράπεζας.
Συγκεκριμένα, το ΔΣ αποφάσισε να ψηφίσει τον κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο ως αντικαταστάτη της Λούκας Κατσέλη, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροεδρία της κυβέρνησης είχε ενημερώσει το ΤΧΣ ότι πρέπει να εκλεγεί ο Δ. Τσιτσιράγκος, επειδή θεωρούσε ότι διαθέτει διεθνή εμπειρία, φρέσκες ιδέες και είναι μακριά επαγγελματικά από τα ελληνικά πράγματα.
Κατόπιν αυτού, ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Γ. Μιχελής, ενημέρωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, για την επιλογή του κ.Τσιτσιράγκου, τον οποίο και ζήτησε να στηρίξει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ ελέγχει το 40% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.
Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας
Ειδικότερα η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από το κανονιστικό πλαίσιο διαδικασίας ανασυγκρότησης του Διοικητικού της Συμβουλίου ανακοινώνει:
- Την παραίτηση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου κας Λούκας Κατσέλη καθώς και των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών κ. Σπύρου Θεοδωρόπουλου και κ. Δημητρίου Αφεντούλη.
Η Εθνική Τράπεζα, στην ανακοίνωσή της, τους ευχαριστεί για την προσφορά τους στο έργο του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας καθώς και την ουσιαστική συμβολή τους στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης του Ομίλου της.
- Την εκλογή από το Διοικητικό Συμβούλιο με απόλυτη πλειοψηφία νέων μη εκτελεστικών μελών σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων και συγκεκριμένα του κ. Παναγιώτη - Αριστείδη Θωμόπουλου, ο οποίος προτάθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, του κ. ClaudePiret, ο οποίος προτάθηκε ως υποψήφιος Προέδρος της Επιτροπής Ελέγχου του ΔΣ,και του κ. Σπύρου Λορεντζιάδη, ο οποίος προτάθηκε ως υποψήφιο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ, σύμφωνα με το αποτέλεσμα διεθνούς ανοικτής διαδικασίας επιλογής.
Ο κ. Παναγιώτης Αριστείδης Θωμόπουλος έχει σημαντική εμπειρία 40 ετών στον χρηματοπιστωτικό τομέα και βαθιά γνώση του ευρωπαϊκού τραπεζικού ρυθμιστικού πλαισίου, αφού διετέλεσε, εκτός των άλλων, επί σειρά ετών, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Πρόεδρος της Eurobank, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας καθώς και Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Ο κ. Claude Piret κατέχει εκτεταμένη εμπειρία στo διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα, έχοντας μία καριέρα άνω των 35 ετών σε διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς. Έχει διατελέσει σε υψηλόβαθμες θέσεις επί σειρά ετών στον Όμιλο η DexiaGroup, και διαθέτει εκτενή εμπειρία μεταξύ άλλων σε θέματα ελεγκτικής και στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων και της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Ο κ. Λορεντζιάδης διαθέτει πολυετή εμπειρία στον ελεγκτικό και στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Είναι πιστοποιημένος ορκωτός ελεγκτής, πρώην εταίρος της Arthur Andersen καθώς και της ΕΥ με πλούσια εμπειρία στους τομείς εταιρικής διακυβέρνησης, εσωτερικού ελέγχου και χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Έχει διατελέσει μέλος σε πολυάριθμα ΔΣ κυρίως του χρηματοπιστωτικού τομέα ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ του Ομίλου Eurobank.
Η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ολοκλήρωσε εχθές με επιτυχία την ανοικτή διεθνή διαδικασία επιλογής Προέδρου ΔΣ, Προέδρου AuditCommittee και μη εκτελεστικών μελών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής των διεθνών βέλτιστων πρακτικών επιλογής στελεχών με σκοπό την επιτυχή ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και τις διατάξεις του Ν. 3864/2010, όπως ισχύει σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκαν 300 αιτήσεις υποψηφιότητας από είκοσι μία 21 διαφορετικές χώρες οι οποίες αξιολογήθηκαν από τη διεθνή εταιρεία επιλογής στελεχών Egon Zehnder μέσω των γραφείων της στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα.
Όλες οι υποψηφιότητες που πληρούσαν τα κριτήρια καταλληλότητας του Ν. 3864/2010 όπως ισχύει, εξετάστηκαν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της Τράπεζας στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας χωρίς καμία εξαίρεση και αξιολογήθηκαν βάσει κριτηρίων προκαθορισμένων από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία η Εθνική Τράπεζα απέδειξε για άλλη μια φορά εμπράκτως τη δέσμευσή της για την τήρηση των διεθνών βέλτιστων πρακτικών εταιρικής διακυβέρνησης καθώς και των αρχών διαφάνειας και αξιοπιστίας.
Μετά την υποβολή των σχετικών προτάσεων, η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου πρόκειται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ημέρες.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, η εκλογή των νέων μελών Διοικητικού Συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος τελεί υπό την έγκριση και τον διαρκή έλεγχο του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (Single Supervisory Mechanism - SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΔΙΟΡΙΑ

Απίστευτο θρίλερ στην Εθνική - Αναλαμβάνει προσωρινός πρόεδρος

Απίστευτο θρίλερ στην Εθνική - Αναλαμβάνει προσωρινός πρόεδρος

Σε θρίλερ με απρόβλεπτες εξελίξεις έχει μετατραπεί η εκλογή νέου προέδρου στην Εθνική τράπεζα. Αργά το βράδυ επιβεβαιώθηκε η εμπλοκή με την επιλογή του Π. Θωμόπουλου τον οποίο ψήφισε το διοικητικό συμβούλιο παρ' ότι το ΤΧΣ είχε προτείνει τον Δ. Τσιτσιράγκο.
Αποφασίστηκε να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος άλλο μέλος του Δ.Σ. και να δοθεί μια τριήμερη παράταση ώστε να βρεθεί λύση και να απεμπλακεί η κατάσταση. Νωρίς το μεσημέρι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να ψηφίσει με 8-2 τον κ. Παναγιώτη Θωμόπουλο ως αντικαταστάτη της κα Λούκας Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney η αντιπροεδρία της κυβέρνησης είχε ενημερώσει το ΤΧΣ ότι πρέπει να εκλεγεί ο Δ. Τσιτριράγκος επειδή θεωρούσε ότι διαθέτει διεθνή εμπειρία, φρέσκες ιδέες και είναι μακριά επαγγελματικά από τα ελληνικά πράγματα.
Το γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ αξιολόγησε τις υποψηφιότητες και αποφάσισε να εκλέξει τον κ. Τσιτσιράγκο. Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γ. Μιχελής ενημέρωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Λεωνίδα Φραγκιαδάκη για την επιλογή Τσιτσιράγκου και ζήτησε να τον στηρίξει. Μετά της συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τετάρτης, που εξελέγη με 8-2 ο κ. Θωμόπουλος υπήρξε η σοβαρή εμπλοκή και το θρίλερ που θα κρατήσει μέχρι τη Δευτέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: