Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΠΡΟΣ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Συντάξεις: «Σπάνε» ομόλογα για να πληρώσουν τις επικουρικές

ΠΡΟΣ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Συντάξεις: «Σπάνε» ομόλογα για να πληρώσουν τις επικουρικές

Συντάξεις: «Σπάνε» ομόλογα για να πληρώσουν τις επικουρικές

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία δεν έχουν ουσιαστικά... ταμείο και αναγκάζονται να «σπάσουν» ομόλογα ή να δανειστούν για να πληρώσουν τις συντάξεις.
Παρά τις περικοπές, ειδικά στις επικουρικές συντάξεις, ο κίνδυνος κατάρρευσης του ΕΤΕΑ παραμένει και μάλιστα το Ταμείο ζητά τώρα με χθεσινή απόφαση της διοίκησης άλλα 70 εκατομμύρια για να μπορέσει να πληρώσει στους συνταξιούχους τις συντάξεις του Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το ΕΤΕΑ έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες ρευστοποιήσεις ομολόγων συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Το μεγαλύτερο ποσό μάλιστα από την περιουσία του, που εξανεμίζεται μήνα με το μήνα, αφορά σε ρευστοποίηση ομολόγων 205 εκατ. ευρώ από τότε που ξεκίνησαν οι περικοπές στις συντάξεις! Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η Διοίκηση του ΕΤΕΑ και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, από το σπάσιμο των ομολόγων αξίας 205 εκατ. ευρώ:
* Τα 55 εκατ. ευρώ έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Ιουλίου.
* Τα 30 εκατ. ευρώ ρευστοποιήθηκαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Αυγούστου, που ήταν και ο πρώτος μήνας των μειώσεων.
* Τα 50 εκατ. ευρώ ομολόγων έσπασαν για να πληρωθούν οι συντάξεις του Νοεμβρίου, που ήταν ο πρώτος μήνας των αναδρομικών μειώσεων κατά 50 ευρώ από κάθε σύνταξη.
* Τα 70 εκατ. ευρώ θα ρευστοποιηθούν με νέα -χθεσινή- απόφαση του Ταμείου για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Δεκεμβρίου (καθώς λείπουν 45 εκατ. ευρώ) και οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2017, από τις οποίες λείπουν 25 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο στάδιο των περικοπών δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει όμως μειώσεις και στις επικουρικές, που έχουν μεν επανυπολογιστεί αλλά επειδή το άθροισμά τους με τις κύριες είναι κάτω από τα 1.300 ευρώ, έμειναν άθικτες. Οι συντάξεις αυτές είναι μικρότερες μετά τον επανυπολογισμό τους, πλην όμως η διαφορά μεταξύ παλιάς και νέας επικουρικής συνεχίζει να καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά».
Το ... πρώτο θύμα θα είναι η προσωπική διαφορά που λαμβάνουν οι παλαιοί συνταξιούχοι.
Η τελευταία αύξηση των εισφορών κατά 1% δεν έφερε στα Ταμεία 170 εκατομμύρια ευρώ που είχαν υπολογιστεί και έτσι το αδιέξοδο είναι πλέον εμφανέστατο. Κάπως έτσι φαίνεται ότι σκέφτονται και οι δανειστές που ήδη έχουν ρίξει και πάλι στο τραπέζι το Ασφαλιστικό, παρά το γεγονός ότι τόσο ο πρώην όσο και η νέα υπουργός Εργασίας διαμηνύουν ότι έχει κλείσει.
Πλέον και με τον ενιαίο υπολογισμό των συντάξεων για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται από 1/1/2015 αλλάζουν και τα ποσά ανά ταμείο.
Δείτε τα ποσά ανά Ταμείο:
ΤαμείοΕπικουρική σύνταξη (μ.ο.)
ΕΤΕΑΜ172
ΤΑΕΔΥ180
ΟΤΕ212
ΕΛΤΑ133
ΤΑΠΤΠ458
ΤΕΑΠΟΚΑ256
ΤΑΔΚΥ241
ΕΤΒΑ388
ΕΛΕΜ379
ΕΡΤ341
ΤΕΑΠΙΕΝ237
ΤΕΑΥΕΚ242
ΔΕΗ271
ΤΕΑΠΟΖΟ198
ΤΕΑΧ181
ΤΕΑΙΕΓΕ229
ΤΕΑΥΝΤΠ398
ΕΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜ.156
ΑΡΤΟΠΟΙΟΙ132
ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ428
ΚΕΑΝ279
ΤΕΑΔ311
ΤΑΣ444
ΤΕΜΕΔΕ116
ΤΕΑΙΣΥΤ228
ΤΕΑΤΤΑΘ212
ΕΤΕΧ99
ΤΑΥΠΣ101
ΤΑΥΑΠ69



ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Ποια Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ εντάσσονται στον ΕΤΕΑΕΠ (μέχρι τώρα ΕΤΕΑ)

Ποια Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ εντάσσονται στον ΕΤΕΑΕΠ (μέχρι τώρα ΕΤΕΑ)

Σε Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) μετονομάζεται το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.), σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, κατ' εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου.
Συγκεκριμένα, όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται «Ε.Τ.Ε.Α.» νοείται, από την 1η.1.2017, «Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.». Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. εντάσσονται ταμεία, τομείς, κλάδοι και λογαριασμοί πρόνοιας που χορηγούν εφάπαξ παροχές.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν τις εφάπαξ παροχές εντάσσονται στο πλαίσιο εξορθολογισμού της υφιστάμενης κατάστασης στα Ταμεία Πρόνοιας με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους των ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας, με τη δημιουργία ενός συστήματος βιώσιµου, εξορθολογισµένου, δοµικά απλουστευµένου, κοινωνικά δίκαιου και με μακροχρόνια προοπτική.
Σκοπός του ταμείου πλέον είναι: α) Η παροχή μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου και β) η καταβολή εφάπαξ παροχών στους δικαιούχους ασφαλισμένους του. Επιπλέον, τροποποιείται η διάρθρωση του ταμείου. Το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. συγκροτούν πλέον δύο κλάδοι, οι οποίοι λειτουργούν με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια: α) Κλάδος επικουρικής ασφάλισης και β) κλάδος εφάπαξ παροχών, στους οποίους παρακολουθούνται αυτοτελώς οι εισφορές κάθε κλάδου.
Συγκεκριμένα, στον κλάδο εφάπαξ παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. εντάσσονται, από 1-1-2017:
Α. Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π. .Υ.) με τους Τομείς του:
α. Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
β. Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Ν.Π. . .
γ. Τομέα Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου της Ελλάδος
δ. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικών, Βιομηχανικών, Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων του Κράτους
ε. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ταμείου Νομικών
στ. Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων
Β. Το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) με τους Τομείς του:
α. Τομέα Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου
β. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Λιπασμάτων
γ. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων
δ. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών
ε. Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων
στ. Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων
ζ. Τομέα Πρόνοιας Λιμενεργατών
η. Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς
θ. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Οργανισμού Εθνικού Θεάτρου
ι. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Οργανισμού Υδρεύσεως Θεσσαλονίκης
ια. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης
Γ. Ο κλάδος Πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Εργαζομένων στα Μ.Μ.Ε. (Ε.Τ.Α.Π.- Μ.Μ.Ε.) με τους Τομείς του:
α. Τομέα Πρόνοιας Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου
β. Τομέα Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών
γ. Τομέα Πρόνοιας Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Θεσσαλονίκης
Δ. Ο κλάδος Πρόνοιας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (Τ.Α.Υ.Τ.Ε.Κ.Ω.) με τους Τομείς του:
α. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ο.Τ.Ε.
β. Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ (ΚΑΠ - .Ε.Η.).
γ. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ο.Σ.Ε..
δ. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ε.Ρ.Τ. και Τουρισμού.
ε. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης.
στ. Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τραπέζης.
Ε. Ο κλάδος Πρόνοιας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.) με τους Τομείς του:
α. Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων
β. Τομέα Πρόνοιας Υγειονομικών
γ. Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών
δ. Τομέα Πρόνοιας Δικαστικών Επιμελητών. ε. Τομέα Πρόνοιας Συμβολαιογράφων.
στ. Τομέα Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων.
ΣΤ. Το Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Π.Α.Ε.Ν.)
Ζ. Το Ταμείο Πρόνοιας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (Τ.Π.Κ.Π.Ε.Ν.)
Ο Ειδικός Λογαριασμός Πρόνοιας Προσωπικού του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ..
Με τις διατάξεις του άρθρου 76 αντικαθίσταται το άρθρο 37 του ν.4052/2012 και ορίζονται τα ασφαλιστέα πρόσωπα του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.. Ειδικότερα:
Παρ. 1: Πρόσωπα που υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.:
Οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων, κλάδων και τομέων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο Ε.Τ.Ε.Α. (νυν Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.).
β. Όσοι αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία-απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα, για την οποία ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε φορέα κύριας ασφάλισης και δεν υπάγονται για την εργασία-απασχόλησή τους αυτή ή την ιδιότητά τους στην ασφάλιση άλλου φορέα επικουρικής ασφάλισης ή επαγγελματικής υποχρεωτικής ασφάλισης ή των εξομοιούμενων, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας με αυτούς, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
Παρ. 2: Πρόσωπα που υπάγονται προαιρετικά στην ασφάλιση του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.:
Οι ήδη προαιρετικά ασφαλισμένοι των ταμείων, κλάδων και τομέων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται στο Ε.Τ.Ε.Α. (νυν Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.).
β. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του Ν. 3655/2008 (Α`58), καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονταν στην ασφάλιση του τ. ΕΤΕΑΜ με το Π.δ. 284/1992 (Α` 145).
Παρ. 3: Εξαιρούνται της ασφάλισης στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι υγειονομικοί.
Παρ. 4: Πρόσωπα που υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του κλάδου εφάπαξ παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.:
Οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας που εντάσσονται στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. και β. όσοι, για πρώτη φορά, από την κατά τα ανωτέρω ένταξη των ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας αναλαμβάνουν εργασία - απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα, βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων αυτών.
Επισημαίνεται ότι, με την παρ. 1 του άρθ. 35 του ν.4387/2016 (Α΄85), ορίζεται ότι, από 1.1.2017, στην ασφάλιση του κλάδου εφάπαξ παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται υποχρεωτικά: 1) Τα πρόσωπα που είχαν ήδη κατά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου (13/5/2016) υπαχθεί στην ασφάλιση των ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών και 2) όσοι αναλαμβάνουν εργασία ή απασχόληση ή αποκτούν ιδιότητα, η οποία, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των ως άνω ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 (13/5/2016), δημιουργούσαν υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση για εφάπαξ παροχή των εν λόγω ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών.
Πόροι του ταμείου είναι τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων ή/και εργοδοτών, όπως αυτά προβλέπονται από την οικεία νομοθεσία που διέπει τον κάθε κλάδο. Πόροι του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. είναι τα έσοδα από τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ των ταμείων-τομέων, κλάδων και λογαριασμών που εντάσσονται στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., οι πρόσοδοι περιουσίας, καθώς και η απόδοση των κεφαλαίων και αποθεματικών αυτών και κάθε άλλο έσοδο και πόρος που προβλέπεται στην οικεία νομοθεσία ή άλλες διατάξεις νόμων.
Σημειώνεται ότι, με την παρ. 2 του άρθ. 35 του ν.4387/2016, ορίζεται ότι, από 1.1.2017, πόροι του κλάδου εφάπαξ παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. είναι:
α. Τα έσοδα από τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ των ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας που εντάσσονται στον κλάδο εφάπαξ παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., οι πρόσοδοι περιουσίας, καθώς και η απόδοση των κεφαλαίων και αποθεματικών αυτών και κάθε άλλο έσοδο και πόρος που προβλέπεται στην οικεία νομοθεσία ή άλλες γενικές διατάξεις.
β. Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές τους εισφορές, για το ύψος των οποίων και τον τρόπο υπολογισμού τους εφαρμόζονται οι επιμέρους καταστατικές διατάξεις των εντασσόμενων ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., όπως ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 (13/5/2016).
Για τους ασφαλισμένους από 1.1.1993 και εφεξής, το ποσό της εισφοράς τους για εφάπαξ παροχή ορίζεται σε ποσοστό 4% και υπολογίζεται για τους μισθωτούς επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους αυτοτελώς απασχολούμενους επί του εισοδήματός τους.
Το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1-1-2014 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (NDC). Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται: α) Για τους ασφαλισμένους, μέχρι 31.12.2013, στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης για το χρόνο ασφάλισης από 1.1.2015 και εφεξής και β) για τους ασφαλισμένους στον κλάδο εφάπαξ παροχών, μέχρι 31.12.2013, για το χρόνο ασφάλισης από 1.1.2014 και εφεξής.
Επίσης, καθορίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο των κατηγοριών αυτών, ανά κλάδο, τηρούνται σε ατομικές μερίδες από 1.1.2014.


ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Πάνω από 1 δισ. ευρώ χάνουν οι συνταξιούχοι έως το 2019

Πάνω από 1 δισ. ευρώ χάνουν οι συνταξιούχοι έως το 2019

Ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ η απώλεια εισοδήματος που θα υποστούν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι έως το 2019 από τις τεράστιες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ),  ότι οι απώλειες θα ανέλθουν στο 1,026 δισ. ευρώ για τους σημερινούς συνταξιούχους έως το 2019. Οι νέοι συνταξιούχοι που θα προκύψουν έως τότε, υπολογίζεται ότι θα απωλέσουν 123 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και διευκρινίζει ότι από τις περικοπές στις επικουρικές έχουν τελικές απώλειες 248.618 συνταξιούχοι ως εξής:
  • Το 47,78% ή 118.779 συνταξιούχοι έχασαν από 100 ως 200 ευρώ το μήνα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν συνταξιούχοι από το τα πρώτη Ταμεία: ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ(Εμπορουπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ(υπάλληλοι Τράπεζας Πίστεως), ΚΕΑΝ (ναυτικοί).
  • Από 50 έως και 100 ευρώ έχασαν 52.676 ( 21,19%).
  • Μειώσεις έως 20 ευρώ είχαν 44.403 επικουρικές συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 3,62% του συνόλου των δικαιούχων και στο 17,86% αυτών που είχαν μειώσεις. Από 20 έως 50 ευρώ μείωση είχαν 22.746 άτομα.
  • Πάνω από 200 ευρώ μείωση στην επικουρική τους σύνταξη, είδε το 4,03% των συνταξιούχων, ήτοι 10.014 άτομα.
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος δηλώνει ότι υπάρχει οργή και αγανάκτηση για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων. Παράλληλα κάνει λόγο για «εξαφάνιση» των επικουρικών συντάξεων, καθώς οι 7 μειώσεις σε σχέση με την αρχική σύνταξη (πριν από τις μνημονιακές περικοπές) αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 78%. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση συνταξιούχου που η αρχική επικουρική του σύνταξη ήταν της τάξης των 585,2 ευρώ και η σύνταξη Σεπτεμβρίου ήταν 138,8 ευρώ (μείωση 78%).
Ο κ. Χατζόπουλος τονίζει ότι πέρα των παραπάνω περικοπών, ο επαναυπολογισμός των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου), κρύβει ‘’ψαλίδι’’ στις ήδη 2,3 εκατομμύρια καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ 174,4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟ 2017

Συντάξεις: Φόβοι για νέο «ψαλίδι» στις επικουρικές (πίνακες)

Συντάξεις: Φόβοι για νέο «ψαλίδι» στις επικουρικές (πίνακες)

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, παρά τις σωρευτικές περικοπές ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έχουν γίνει από το 2011 έως και φέτος αλλά και τις αυξήσεις των εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών στο 7% από 6%, «ανοίγει» ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών εμφανίζοντας δημοσιονομικό έλλειμμα 174,4 εκατ, ευρώ το 2017.
Το σχέδιο του ενιαιοποιημένου προϋπολογισμού του ΕΤΕΑΕΠ που αποκαλύπτει η «Ημερησία», παρουσιάζει συγκεκριμένα ταμειακό «άνοιγμα» 79,2 εκατ. ευρώ το οποίο, συνυπολογίζοντας μέρος των απλήρωτων υποχρεώσεων για τις επικουρικές και τα εφάπαξ, τον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ, φτάνει ως «δημοσιονομικό αποτέλεσμα» στα 174,4 εκατ ευρώ (βλ. πίνακα).
«ΚΟΦΤΗΣ»
Συντάξεις: Φόβοι για νέο «ψαλίδι» στις επικουρικές (πίνακες)
Το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα, το οποίο προέρχεται από την ελλειμματικότητα του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης, είναι σαφώς μικρότερο από τα 455,1 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί ως έλλειμμα για το 2016 και τα 257,1 εκατ. ευρώ στα οποία υπολογίζεται ότι, τελικώς, θα διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, είναι αμφίβολο αν μπορεί να αποτρέψει νέες περικοπές μέσα στο 2017, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης τονίζοντας πως ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει (στο άρθρο 96) «αυτόματο μηχανισμό εξισορρόπησης», ο οποίος θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση κατά την οποία, εάν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα του Ταμείου, το αποτέλεσμα είναι είτε αρνητικό είτε μικρότερο από το 0,5% των εισφορών, λαμβάνοντας υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης χρήσης. Ο «κόφτης» αυτός θα ισχύει, με βάση τον ίδιο άρθρο, για όλη την περίοδο που προβλέπεται η καταβολή αυξημένων εισφορών, δηλαδή 7% το μήνα έως τις 31/5/2019 και 6,5% από 1/6/2019 έως 31/5/2022, αποκλείοντας την πώληση περιουσιακών στοιχείων για την κάλυψη των ελλειμμάτων, όπως έγινε φέτος με τη ρευστοποίηση διαθεσίμων ύψους 543,7 εκατ. ευρώ, όπως φαίνεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού.
ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ
Τα βασικά έσοδα του ΕΤΕΑΕΠ το 2017 θα είναι 3,215 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές έναντι 2,757 δισ. ευρώ φέτος και 1,450 δισ. ευρώ από τις μειώσεις στις συντάξεις και τις περικοπές στα εφάπαξ που συνολικά έχουν επιβληθεί (το «όφελος» για το Ταμείο, φέτος, ήταν 1,2 δισ. ευρώ). Επιπλέον 706 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν για λογαριασμό «τρίτων» (άλλων φορέων).
Οι μεγαλύτερες δαπάνες για παροχές το 2017 θα είναι η καταβολή επικουρικών συντάξεων (4,262 δισ. ευρώ έναντι 4,197 δισ. ευρώ φέτος), εφάπαξ του Δημοσίου (667 εκατ. ευρώ έναντι 619 εκατ. ευρώ και του υψηλότερου αρχικού στόχου για 848,4 εκατ. ευρώ ) και εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα (610 εκατ. ευρώ έναντι 540,6 εκατ. ευρώ και αρχικού στόχου για το 2016 για 740,1 εκατ. ευρώ).
Οι μικρές αυξήσεις των σχετικών κονδυλίων, σε σχέση με το μεγάλο αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων (μόνο στο ΕΤΕΑ εκκρεμεί η πληρωμή 125.000 συντάξεων), δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι είτε δεν θα πληρωθούν οι περισσότεροι συνταξιούχοι που είναι σε αναμονή για 1,2 ή και 3 χρόνια είτε ότι θα δοθούν σημαντικά χαμηλότερα ποσά.
Οι επτά μειώσεις που έχουν γίνει στις επικουρικές
1η περικοπή (ν. 3986 από 1/9/2011):
Κλιμακωτή ειδική εισφορά 3% - 10% συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης με συντάξεις πάνω από 300 ευρώ.
2η περικοπή (2011):
Μείωση 30% στο τμήμα της μηνιαίας σύνταξης υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ, αφού αφαιρεθεί η προηγούμενη περικοπή του ν. 3986 στο μεικτό ποσό.
3η περικοπή (ν. 4051/2012):
Μείωση 10% για συντάξεις έως 250 ευρώ, 15% από 250 έως 300 ευρώ και 20% για συντάξεις πάνω από 300 ευρώ.
4η περικοπή (ν.4093/2012):
Μείωση συντάξεων στο άθροισμα κύριας + επικουρικής σε ποσοστό 5% για ποσά άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, 10% για ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης από 1.500,01 ευρώ και έως 2.000,00 ευρώ, 15% για ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης από 2.000,01 ευρώ και έως 3.000,00 ευρώ και 20% για ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης από 3.000,01 ευρώ και άνω, στο σύνολο του ποσού.
5η περικοπή (2014):
Με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος όλες οι συντάξεις του ΕΤΕΑ μειώθηκαν κατά 5,2% στο αρχικό μεικτό ποσό.
6η περικοπή (2015):
Από την 1η Ιουλίου επιβλήθηκε η ειδική παρακράτηση ? εισφορά υγειονομικής περίθαλψης της τάξης του 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ.
7η περικοπή (2016):
Με το νέο ασφαλιστικό νόμο 4387/16 επανυπολογίστηκαν όλες οι επικουρικές συντάξεις και μειώθηκαν αναδρομικά από τον Ιούνιο όσες ξεπερνούσαν, μαζί με την κύρια, τα 1.300 ευρώ μεικτά. Οι αναδρομικές παρακρατήσεις των διαφορών ακόμη συνεχίζονται.
ΛΟΓΩ... ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

Απίστευτο: 44 ευρώ σύνταξη και «κρατήσεις»... 60 ευρώ

Απίστευτο: 44 ευρώ σύνταξη και «κρατήσεις»... 60 ευρώ

Μικρότερη σύνταξη από το ποσό των “κρατήσεων” πήραν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που ελάμβαναν περί τα 100 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό από το ΕΤΕΑ και μαζί με την κύρια είχαν εισόδημα πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά.
Ενδεικτικό είναι το εκκαθαριστικό σημείωμα σύμφωνα με το οποίο ο συνταξιούχος εισέπραξε στις 2 Νοεμβρίου σύνταξη... 44,88 ευρώ και του “κρατήθηκαν” 60,42 ευρώ (μαζί με την πρώτη δόση των αναδρομικών)... Εχοντας υπόλοιπη “οφειλή” περί τα 200 ευρώ, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα ξαναδεί την επικουρική στα 100 ευρώ ύστερα από 4...μήνες, αφού η κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 50 ευρώ. Περισσότερους μήνες θα χρειαστούν, ωστόσο, όσοι είχαν μεγαλύτερα ποσά συντάξεων και περικοπών.
Την Πέμπτη στις 10 το πρωί, συνταξιουχικές οργανώσεις πραγματοποιούν στην Αθήνα (στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης) παναττική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου θα επιστρέψουν ως “απαράδεκτες” τις ενημερωτικές επιστολές επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων που τους είχε αποστείλει ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: