Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Συμφωνία με θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στα επιδόματα πρόνοιας

Συμφωνία με θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στα επιδόματα πρόνοιας


Να μην προχωρήσει τελικά σε περικοπές των επιδομάτων προνοίας, κατάφερε το  υπουργείο Εργασίας, μετά από διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Κλείνοντας τη δεύτερη αξιολόγηση στο θέμα της πρόνοιας το υπ. Εργασίας κατάφερε να διαγράψει την πρόβλεψη του Μνημονίου για περικοπές 0,5% του ΑΕΠ από επιδόματα πρόνοιας για την εφαρμογή του Κοινωνικού Επιδόματος Αλλελεγγύης (ΚΕΑ).

Η αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, επισήμανε ακόμα πως  αυτό πρόκειται να ισχύσει όχι μόνο για το 2017 αλλά και για το 2018 και δήλωσε ότι μόλις τέσσερα επιδόματα μεταφέρθηκαν από την αυτόνομη καταβολή στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο σε όλη την Ελλάδα

Τα επιδόματα αυτά είναι:

• Το επίδομα ένδειας το οποίο συνυπήρχε στον ίδιο κωδικό με το επίδομα φυσικών καταστροφών.
• Το επίδομα για απροστάτευτα παιδιά.
•  Το επίδομα κατά της σχολικής διαρροής
• Ένα επίδομα που δινόταν μέσω ΟΑΕΔ σε 5.500 άνεργους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας

Το γεγονός της ακύρωσης των περικοπών για τη διετία, δεν ακυρώνει ωστόσο, τη δέσμευση για αναδιάρθρωση τόσο των οικογενειακών επιδομάτων, όσο και των επιδομάτων αναπηρίας χωρίς την υποχρέωση δημοσιονομικού οφέλους.

Σύμφωνα ακόμα με πληροφορίες, το 2018 με βάση πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα υπάρξουν ακόμα περικοπές σε φορολογικές απαλλαγές, θα αναδιαρθρωθεί και θα κοπεί ένα τμήμα του επιδόματος θέρμανσης, θα αναδιαμορφωθούν κάποιες φοροαπαλλαγές που δίνονται σε ναυτικούς, μια φοροαπαλλαγή 1,5% σε μισθωτούς αλλά και περικοπές σε φαρμακευτικές δαπάνες.

Ακόμα μέσα στο 2017 αναμένεται να υπάρξει δέσμευση για αναδιάρθρωση των πολιτικών για την οικογένεια και το παιδί, αλλά και των πολιτικών για την αναπηρία.

Πηγή Καθημερινή
http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: