Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΕΒ ΣΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ Η ευελιξία στα εργασιακά δεν φέρνει αυτόματα ανάκαμψη

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Ο ΣΕΒ ΣΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ

Η ευελιξία στα εργασιακά δεν φέρνει αυτόματα ανάκαμψη

Η ευελιξία στα εργασιακά δεν φέρνει αυτόματα ανάκαμψη

Tη μονομερή προσφυγή στη Διαιτησία, τις ομαδικές απολύσεις, την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και κάποιες άλλες παραμέτρους τους εργασιακού επαναφέρει στο προσκήνιο ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαίο δελτίο που κυκλοφόρησε χθες και ταυτόχρονα τονίζει ότι το ζητούμενο είναι η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
«Η ευελιξία στην αγορά εργασίας είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη ανάκαμψης», τιτλοφορούν οι αναλυτές του ΣΕΒ την εβδομαδιαία έκθεση για την οικονομία και τονίζουν ότι η χώρα στερείται τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, που θα της έδινε η εκλογίκευση του ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς εργασίας, αν συνοδευόταν από αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις και στους υπόλοιπους τομείς.
Ο ΣΕΒ θεωρεί ανεδαφική την επιδίωξη επαναφοράς του προ του 2009 ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά εργασίας, το οποίο χαρακτηρίζει υπερ-ρυθμισμένο, υποστηρίζοντας ότι συντηρούσε υψηλά την ανεργία των νέων και των γυναικών, την αδήλωτη εργασία και την εισφοροδιαφυγή. «Γι΄ αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια για την επαναφορά των στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας θα είναι αντιπαραγωγική και θα χειροτερεύει τις προοπτικές για την απασχόληση», υπογραμμίζει, τονίζοντας ότι η «ζούγκλα» στην αγορά εργασίας δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο. Από την άλλη πλευρά, χωρίς εντατικοποίηση των προσπαθειών για πραγματική απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών, οι ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας από μόνες τους δεν πρόκειται να φέρουν ουσιαστική καλυτέρευση και θα διατηρηθούν τα κοινωνικά αδιέξοδα που προκαλεί η υψηλή ανεργία.
Ειδικότερα για τα εργασιακά, ο ΣΕΒ επικαλείται μελέτη του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ για την επίπτωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων προσαρμογής. Οι δείκτες καταγράφουν βελτίωση για την Ελλάδα, όμως σε ορισμένους τομείς, τους οποίους επισημαίνει ο ΣΕΒ οι ακαμψίες δεν φαίνεται να υποχωρούν. «Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της υποχρεωτικής συμμετοχής στη διαδικασία διαιτησίας. Η Ελλάδα καταγράφεται ως η μόνη χώρα στην οποία ισχύει η δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής στην Διαιτησία που οδηγεί σε δεσμευτικό για όλα τα μέρη αποτέλεσμα», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, ο οποίος επανειλημμένα έχει ταχθεί κατά της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία.
Τρία χαρακτηριστικά 
«Ο συνδυασμός τριών χαρακτηριστικών, της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, της Επεκτασιμότητας, δηλαδή η επέκταση της ισχύος συλλογικών συμβάσεων και της Συρροής, που αφορά στην υποχρεωτική εφαρμογή των πιο ευνοϊκών για τους εργαζόμενους συμφωνιών, έχει λειτουργήσει στα χρόνια πριν από την κρίση ως ένας μηχανισμός αύξησης αποδοχών με έντονα χαρακτηριστικά αυτοματισμού, ανεξάρτητα των επιδόσεων και της παραγωγικότητας, πλήττοντας τελικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», υπογραμμίζουν οι αναλυτές του ΣΕΒ.
Σε ό,τι αφορά στις απολύσεις για τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ο ΣΕΒ αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα συμβατή με τον μέσον όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Όμως όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει συγκριτικά αυστηρή προσέγγιση ως προς τον ορισμό των ομαδικών απολύσεων, καθώς και υψηλό κόστος για την επιχείρηση που αναγκάζεται κάτω από δυσμενείς συνθήκες να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις, τονίζουν οι αναλυτές του Συνδέσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: