Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Φοροαπαλλαγές και επιδόματα πάλι στην κλίνη του Προκρούστη

Φοροαπαλλαγές και επιδόματα πάλι στην κλίνη του Προκρούστη

Σε νέες αυξήσεις φόρων –αυτή τη φορά μέσα από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει στη φορολογική νομοθεσία- προσανατολίζεται να καταφύγει η κυβέρνηση
foroapallages-kai-epidomata-pali-stin-klini-tou-prokrousti
 
Σε νέες αυξήσεις φόρων –αυτή τη φορά μέσα από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έχουν απομείνει στη φορολογική νομοθεσία- προσανατολίζεται να καταφύγει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή, παραδεχόταν ότι η κατάργηση ή περικοπή των φοροαπαλλαγών, είναι μια από τις «πηγές» στις οποίες θα αναζητηθούν πόροι άνω των 400 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα η πλήρης ενεργοποίηση του οποίου απαιτεί περί τα 800-900 εκατ. ευρώ.
Οι άλλες πηγές είναι οι περικοπές των δημοσίων δαπανών –κυρίως των αμυντικών για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους θεσμούς για μειώσεις οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί- αλλά και η κατάργηση ή ο «εξορθολογισμός» άλλων κοινωνικών επιδομάτων με βάση και την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία ήδη βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης.

Ποιοι κινδυνεύουν με αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης;

Πρώτον οι… ασθενείς. Στο στόχαστρο έχει μπει η έκπτωση των ιατρικών δαπανών η οποία έχει «κουτσουρευτεί» βέβαια με αποτέλεσμα να αποφέρει στους ασθενείς-φορολογούμενους όχι περισσότερα από 85 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Το δεύτερο μέτρο που επίσης εξετάζεται, αφορά στο σύνολο των μισθωτών και των συνταξιούχων και είναι η κατάργηση της έκπτωσης φόρου που γίνεται μέσω της παρακράτησης φόρου. Υπενθυμίζεται ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν πληρώνουν το 100% του φόρου που τους αναλογεί μέσα από την παρακράτηση του φόρου από τον μισθό ή τη σύνταξη αλλά το 98,5%. Αυτή τη διαφορά του 1,5%, αν καταργηθεί, εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ. Βεβαίως, αυτά τα 50 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τους μισθούς και τις συντάξεις όλων όσων εμφανίζουν εισόδημα που ξεπερνά το σημερινό αφορολόγητο των περίπου 8800 ευρώ.
Στο μικροσκόπιο έχουν μπει επίσης οι μειώσεις φόρων που ισχύουν σήμερα για τα εισοδήματα των ναυτικών καθώς και οι εκπτώσεις που δίδονται σε κατοίκους νησιωτικών περιοχών με πληθυσμό κάτω από 3000 κατοίκους. Επίσης, εξετάζεται να αυξηθεί η φορολογία στοτσίπουρο και στo ρακί με το επιχείρημα ότι το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα συμβάλλει στη φοροδιαφυγή.
Το οικονομικό επιτελείο, θα επιχειρήσει να αποκρούσει τις πιέσεις κυρίως από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου της κλίμακας με το επιχείρημα ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Επίσης, όπως έλεγαν χθες αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, δεν θα θιγούν από τη λίστα των επιδομάτων, οι δικαιούχοι των οικογενειακών αλλά και των αναπηρικών επιδομάτων.
Αντιθέτως, κίνδυνος περικοπής ή και κατάργησης υπάρχει για όλα τα επιδόματα που συνδέονται με τον κοινωνικό τουρισμόενώ έχει ζητηθεί η επανεξέταση και του επιδόματος θέρμανσης το οποίο πάντως, θα δοθεί κανονικά τουλάχιστον για τη φετινή σεζόν, σύμφωνα τουλάχιστον με τις χθεσινές δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων. 
Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα θα πρέπει να διαφοροποιηθούν σε τρεις διακριτές κατηγορίες, ώστε να αξιολογηθούν, να κοστολογηθούν και να ενσωματωθούν στο ΚΕΑ ή και πιθανότατα να καταργηθούν. Σε περίπτωση κατάργησής τους το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει 247,4 εκατ. ευρώ. 
Ποια επιδόματα περιλαμβάνονται 
1) Το επίδομα θέρμανσης,
2) Παροχές διακοπών σε ανέργους,
3) Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ,
4) Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων,
5) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ,
6) Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ,
7) Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
8) Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
9) Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,
10) Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου,
11) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια,
12) Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας,
13) Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες,
14) Οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου,
15) Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: