Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ «Δίχτυ» προστασίας για στεγαστικά σε ξένο νόμισμα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ

«Δίχτυ» προστασίας για στεγαστικά σε ξένο νόμισμα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

«Δίχτυ» προστασίας για στεγαστικά σε ξένο νόμισμα - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δανειολήπτες

Μέτρα προστασίας δανειοληπτών που έχουν πάρει στεγαστικό σε ξένο νόμισμα, θεσπίζει κοινοτική οδηγία που ενσωματώνεται με καθυστέρηση στην εθνική νομοθεσία.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο δανειολήπτης, θα μπορεί βάσει του νομοσχεδίου, να μετατρέψει το δάνειο που έχει πάρει στο δικό του εθνικό νόμισμα όταν η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας υπερβαίνει το 20%.
Επιπλέον, η τράπεζα υποχρεούται από την πλευρά της να ενημερώσει τον δανειολήπτη για την υπέρβαση του μέγιστου ορίου διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Με το ίδιο νομοσχέδιο, θεσμοθετούνται επίσης και άλλοι κανόνες ενημέρωσης των καταναλωτών για τις επιβαρύνσεις των δανείων τους.
Να αποφευχθούν φαινόμενα πλημμελούς προσυμβατικής ενημέρωσης των δανειοληπτών ζήτησε χθες ο Συνήγορος Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης. Οπως είπε, το σχέδιο νόμου είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά  τα προβλήματα με τη διόγκωση των κόκκινων στεγαστικών δανείων και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας θα ήταν πολύ λιγότερα και στην Ευρώπη και, ιδίως, στην Ελλάδα, αν αυτό το θεσμικό πλαίσιο ερχόταν πολύ νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: