Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΠΙΘΑΝΟ ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Κερέ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα στήριξης αλλά...

ΠΙΘΑΝΟ ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Κερέ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα στήριξης αλλά...

Κερέ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα στήριξης αλλά...

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τέταρτο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ.
Ο κ. Κερέ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο εάν δεν υπάρξει συμφωνία στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του σώματος, στις 5 Δεκεμβρίου. «Ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία. αλλά φυσικά, αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Κερέ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σε κάποιο σημείο μετά το τέλος του Μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τυχόν μείωση δεν μπορεί να έλθει αμέσως μετά το 2018, αλλά θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν λίγα χρόνια.
Τόνισε μάλιστα ότι από τη σκοπιά της ΕΚΤ η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για «λίγα χρόνια» μετά το 2018, όμως αυτό προϋποθέτει ένα σωστό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο Κερέ επανέλαβε τη θέση της ΕΚΤ ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι διασφαλισμένη και για το λόγο αυτό χρειάζονται παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση . Επανέλαβε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θα προσδώσει περισσότερη «αξιοπιστία» και διεθνή στήριξη. Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση θα αφορά τη νομισματική πολιτική και θα ληφθεί απολύτως ανεξάρτητα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, όχι μόνο με γνώμονα τις πολιτικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: