Την αυτεπάγγελτη διαγραφή από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) επιχειρήσεων, των οποίων ο πραγματικός χρόνος παύσης εργασιών είναι προγενέστερος της 23ης Νοεμβρίου 2016, προβλέπει το ψηφισθέν νομοσχέδιο  του υπουργείου Οικονομίας (Άρθρο 74) στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων κλπ».
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλάσσονται τόσο από τις οφειλές των επιμελητηριακών τελών και των τελών ΓΕΜΗ όσο και από υποχρεώσεις δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων που αφορούν σε έτη που έπονται του πραγματικού χρόνου παύσης εργασιών τους.
Επιπλέον, επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν εγγραφεί έως σήμερα στο ΓΕΜΗ και ο πραγματικός χρόνος παύσης των εργασιών τους είναι πριν από τις 23/11/2016 παύουν να έχουν οποιαδήποτε υποχρέωση εγγραφής ή καταχώρισης στο ΓΕΜΗ, καθώς και υποχρέωση καταβολής επιμελητηριακών τελών και τελών ΓΕΜΗ.
Για τη διαπίστωση του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών θα λαμβάνονται υπόψη τα φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί, όπως προκύπτουν από τα αρχεία καταστάσεων πελατών και προμηθευτών, η μη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών, δηλώσεις ΕΝΦΙΑ κ.ά. Επί της ουσίας θα λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία που προβλέπονται στην πρόσφατη απόφαση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να κλείσουν με χαμηλό πρόστιμο τα ανενεργά «μπλοκάκια».
Τι αναφέρει συγκεκριμένα το Άρθρο 74
Επιχειρήσεις που είναι εγγεγραµµένες στο Γ.Ε.ΜΗ., για τις οποίες από τα διαβιβαζόµενα στις Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. στοιχεία προκύπτει ότι ο πραγµατικός χρόνος παύσης εργασιών τους είναι προγενέστερος της 23ης Νοεµβρίου 2016, διαγράφονται αυτεπάγγελτα και ατελώς από το Γ.Ε.ΜΗ. µε χρόνο διαγραφής τους τον ως άνω πραγµατικό χρόνο.»
2. Στο άρθρο 6 του ν. 3419/2005 προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
«3. Οι επιχειρήσεις της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 11 απαλλάσσονται από την υποχρέωση δηµοσίευσης των οικονοµικών καταστάσεών τους για τις χρήσεις που ακολουθούν το χρόνο διαγραφής τους.
Επίσης, απαλλάσσονται από οποιαδήποτε υποχρέωση προς το Γ.Ε.ΜΗ. οι επιχειρήσεις που δεν είναι εγγεγραµµένες στο Γ.Ε.ΜΗ. και ο πραγµατικός χρόνος παύσης εργασιών τους είναι προγενέστερος της 23ης Νοεµβρίου 2016.»
3. Στο άρθρο 8 του ν. 3419/2005 προστίθεται παράγραφος 1α ως εξής:
«1α. Οι επιχειρήσεις της περίπτωσης ε΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 11 απαλλάσσονται από την καταβολή επιµελητηριακών τελών και τελών Γ.Ε.ΜΗ. για τις χρή- σεις που ακολουθούν το χρόνο διαγραφής τους. Επίσης, απαλλάσσονται από οποιαδήποτε υποχρέωση προς το Γ.Ε.ΜΗ. οι επιχειρήσεις που δεν είναι εγγεγραµµένες στο Γ.Ε.ΜΗ. και ο πραγµατικός χρόνος παύσης εργα- σιών τους είναι προγενέστερος της 23ης Νοεµβρίου 2016.»