Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Στις 22 Δεκεμβρίου τα λεφτά στους δικαιούχους από το «πακέτο Τσίπρα»

Στις 22 Δεκεμβρίου τα λεφτά στους δικαιούχους από το «πακέτο Τσίπρα»

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των θεσμών επί των τελικών ποσών, όπως ορίζει άλλωστε και το μνημόνιο.
stis-22-dekembriou-ta-lefta-stous-dikaiouxous-apo-to-paketo-tsipra
 
Στην επίσημη αντίδραση των θεσμών –ενόψει μάλιστα και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης- εστιάζεται το ενδιαφέρον μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Με την απόφαση της κυβέρνησης να διανεμηθούν «εδώ και τώρα» στους συνταξιούχους περίπου 616 εκατ. ευρώ αλλά και να «παγώσει» η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το προσφυγικό, ουσιαστικά εξαντλείται το μεγαλύτερο μέρος του «μαξιλαριού» που έχει σχηματιστεί στον προϋπολογισμό του 2016.
Η κυβέρνηση «πατάει» στο γράμμα του μνημονίου το οποίο ορίζει ότι σε περίπτωση υπεραπόδοσης έναντι των στόχων, μπορεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση μέρους του πρόσθετου πλεονάσματος για κοινωνικές παροχές οι οποίες όμως πρέπει να έχουν εφάπαξ χαρακτήρα (δηλαδή να μην είναι επαναλαμβανόμενες).
Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού που ψηφίζεται στη Βουλή, το πρωτογενές πλεόνασμα (βάσει της μεθοδολογίας της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης) έπρεπε να διαμορφωθεί στα 919 εκατ. ευρώ ή στο 0,53% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη είναι ότι θα κλείσει στα 1,907 δις. ευρώ δηλαδή στο 1,09% του ΑΕΠ. Άρα, η υπεραπόδοση αγγίζει τα 988 εκατ. ευρώ.

Τι προβλέπει το Μνημόνιο:

Το αρχικό μνημόνιο του Ιουλίου του 2015, προέβλεπε ότι από το ποσό της υπεραπόδοσης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να μοιράσει σε κοινωνικές παροχές το 40% δηλαδή περίπου 400 εκατ. ευρώ. Το αναθεωρημένο μνημόνιο του Μαίου όμως, είναι πιο ελαστικό για την Ελλάδα καθώς αναφέρει τα εξής:
Αν υπάρξει υπεραπόδοση έναντι των στόχων του προγράμματος οι ελληνικές αρχές «σε συμφωνία με τους Θεσμούς μπορούν να εξετάσουν αν υπάρχει το δημοσιονομικό περιθώριο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας ή τη μείωση φορολογικών συντελεστών υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι». Συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες.
Αυτό που μένει να φανεί είναι αν έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των θεσμών επί των τελικών ποσών, όπως ορίζει άλλωστε και το μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να κρατάει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας καθώς πρέπει να αποφευχθεί επανάληψη του φετινού φαινομένου, να έρθει η Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ τον Μάιο του 2017 και να διορθώσει προς το κάτω το πρωτογενές πλεόνασμα ρίχνοντάς το ακόμη και κάτω από το κρίσιμο όριο του 0,5%.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα «τάξεις μεγέθους» για την 13η σύνταξη που θα μοιράσει και όχι την ακριβή κλίμακα. Αυτό, ενδεχομένως να αφήνει ένα περιθώριο επιπλέον διαβουλεύσεων με τους θεσμούς επί των τεχνικών λεπτομερειών πριν κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου:

Ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων. Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων.
Αναλυτικά:
· Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).
· Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).
· 300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).
Τα ποσά θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου. Άρα, μέσα στις επόμενες ημέρες εκτός από την ψήφιση της διάταξης θα πρέπει να γίνουν και οι τεχνικές προετοιμασίες ώστε να πιστωθούν τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: