Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Στο 50% ο φόρος για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Στο 50% ο φόρος για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Στο 50% ο φόρος για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων

Καλύτερα φαίνεται να εξελίσσονται τα πράγματα στο θέμα των διατάξεων για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων όπου η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται να έχουν συγκλίνει στην αποδοχή συντελεστή φορολόγησης κοντά στο 50% ή και λίγο χαμηλότερα για τα αδήλωτα κεφάλαια που θα δηλωθούν οικειοθελώς από Έλληνες φορολογούμενους.
Ωστόσο ένα ποσοστό της τάξης του 50%, αν και είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα του 90%-120% που απαιτούσαν μέχρι πρότινος οι θεσμοί, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο οικειοθελούς αποκάλυψης αποκρυβέντων και αδήλωτων εισοδημάτων, ειδικά δε μεγάλων χρηματικών ποσών που έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού.
Κι αυτό διότι όσοι φορολογούμενοι απέκρυψαν και έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού πολύ μεγάλα ποσά αδήλωτων εισοδημάτων ή εσόδων πολύ δύσκολα θα αποδεχθούν να πληρώσουν το 50% των ποσών αυτών με «αντάλλαγμα», σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, να εκμηδενίσουν την πιθανότητα να ελεγχθούν γι’ αυτά και να διωχθούν ποινικά.

#φορολογία #αδήλωτα εισοδήματα

Κοντά στο 50% ο φόρος για τα αδήλωτα κεφάλαια που θα αποκαλύπτονται στην Εφορία οικειοθελώς

Κοντά στο 50% ο φόρος για τα αδήλωτα κεφάλαια που θα αποκαλύπτονται στην Εφορία οικειοθελώς
"Κλειδώνουν" οι ρυθμίσεις που αποσκοπούν στον επαναπατρισμό και τη φορολόγηση μεγάλου ύψους κεφαλαίων που απεκρύβησαν από τις ελληνικές φορολογικές αρχές και φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού.
Κοντά στο 50% φαίνεται ότι "κλειδώνει" το επίπεδο του τελικού συντελεστή φορολόγησης για τα αδήλωτα εισοδήματα παρελθόντων ετών που θα αποκαλύπτονται οικειοθελώς από τους φορολογούμενους που τα απέκρυψαν, με "αντάλλαγμα" την απαλλαγή τους από τις ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή. Το ποσοστό αυτό θεωρείται σχετικά χαμηλό αν ληφθεί υπόψη ότι μέχρι πρότινος οι Θεσμοί απαιτούσαν ο συντελεστής φόρου για τα οικειοθελώς αποκαλυπτόμενα αδήλωτα κεφάλαια να κυμαίνεται στα επίπεδα του 90%-120%.
Ωστόσο, ακόμη και ένα ποσοστό φόρου 50% είναι βέβαιο ότι δεν θα λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για τους φορολογούμενους ώστε να προχωρήσουν σε οικειοθελή αποκάλυψη αποκρυβέντων και αδήλωτων εισοδημάτων, ειδικά αν πρόκειται για μεγάλα χρηματικά ποσά φυγαδευμένα σε τράπεζες του εξωτερικού. Κι αυτό διότι όσοι φορολογούμενοι απέκρυψαν και έστειλαν σε τράπεζες του εξωτερικού πολύ μεγάλα ποσά αδήλωτων εισοδημάτων ή εσόδων πολύ δύσκολα θα αποδεχθούν να πληρώσουν το 50% των ποσών αυτών με «αντάλλαγμα» να εκμηδενίσουν την πιθανότητα να ελεγχθούν γι’ αυτά και να διωχθούν ποινικά.
Δηλαδή τα κίνητρα της απαλλαγής από τον εξονυχιστικό φορολογικό έλεγχο και από την ποινική δίωξη για την απόκρυψη πολύ μεγάλων ποσών, τα οποία θα προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις, καθίστανται ανίσχυρα όταν συνοδεύονται κι από την υποχρέωση καταβολής στο Δημόσιο του ήμισυ των δηλουμένων ποσών.
Ο λόγος είναι ότι οι φορολογούμενοι γνωρίζουν πλέον ότι οι πιθανότητες να εντοπιστούν και να ελεγχθούν γι’ αυτά τα ποσά είναι πλέον μειωμένες, διότι ο αριθμός των υποθέσεων εμβασμάτων εξωτερικού που απομένουν για έλεγχο είναι τεράστιος οι δε προθεσμίες παραγραφής για πολλές από τις υποθέσεις αυτές λήγουν στις 31-12-2016 και με εντολή των δανειστών η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις παρατείνει άλλο ώστε να προλάβει να τους ελέγξει και να τους εντοπίσει όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: