Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ Φόροι και περιορισμοί για όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Φόροι και περιορισμοί για όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb

Φόροι και περιορισμοί για όσους νοικιάζουν ακίνητα μέσω Airbnb

Τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων που προκύπτουν από την ενοικίαση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού (Airbnb) προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Στο νομοσχέδιο ρυθμίζεται η φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν απο την βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού (Airbnb).
Συγκεκριμένα:
- Ρυθμίζεται η φορολόγηση των εισοδημάτων που προκύπτουν απο την βραχυπρόθεσμη μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού (Airbnb). Ειδικότερα, προβλέπεται ότι το εισόδημα που αποκτάται από την ενοικίαση αυτή θα φορολογείται με βάση τις διατάξεις της φορολογίας των ενοικίων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, ο μισθωτής θα πρέπει να υποβάλλει Δήλωση Περιουσιακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας. Προβλέπεται η δυνατότητα ενοικίασης των καταλυμάτων αυτών μόνο για 90 μέρες το χρόνο και, εφόσον πρόκειται για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, μόνο για 60 μέρες. Θα μπορεί να γίνεται υπέρβαση των ορίων αυτών μόνο για όσους έχουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.
- Με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται όσοι είχαν εισοδήματα κατά το φορολογικό έτος 2016 που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν είναι μεγαλύτερο απο 9.500 ευρώ, και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα ή ατομική αγροτική δραστηριότητα.
- Παγώνει για δύο ακόμη χρόνια η εφαρμογή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που προβλεπόταν να ενεργοποιηθεί από την 1/1/2017.



Το νέο καθεστώς φορολόγησης βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Αirbnb κ.λπ.)


Το νέο καθεστώς φορολόγησης βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Αirbnb κ.λπ.)
Οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή-Οι απαγορεύσεις, οι φόροι, οι κυρώσεις και οι γραφειοκρατικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των εκμισθούμενων ακινήτων.
Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση βραχυπρόθεσμων μισθώσεων ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, δηλαδή μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών (Αirbnb κ.λπ.), καθώς και τον προσδιορισμό των φορολογικών υποχρεώσεων γι’ αυτές τις δραστηριότητες προβλέπει το πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης που κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή. 
Όπως προκύπτει από τις σχετικές διατάξεις, οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν βραχυπρόθεσμα κατοικίες ή διαμερίσματα που κατέχουν, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες διαμεσολάβησης που παρέχουν συγκεκριμένες ψηφιακές πλατφόρμες (Αirbnb κ.λπ.) θα πληρώνουν φόρο 15%-35% επί των μισθωμάτων που εισπράττουν και θα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ και από το τέλος διανυκτέρευσης το οποίο θα οφείλουν να πληρώνουν από την 1η-1-2018 όσοι εκμεταλλεύονται ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο συγκεκριμένο καθεστώς οικονομικής δραστηριότητας καθορίζονται σαφώς και είναι πλέον αυστηρές καθώς προβλέπουν ελάχιστο εμβαδό ενοικιαζόμενου κτίσματος 9 τετραγωνικά μέτρα, υποχρεωτικό αερισμό, κλιματισμό και θέρμανση, απαγόρευση βραχυχρόνιας εκμίσθωσης περισσότερων από 2 ακινήτων ανά ιδιοκτήτη καθώς και απαγόρευση παροχής οποιωνδήποτε άλλων υπηρεσιών (π.χ. εστίασης, ψυχαγωγίας κ.λπ.), πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές θα τιμωρούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση πρώτης υποτροπής ανεβαίνει στα 10.000 ευρώ και σε κάθε επόμενη υποτροπή θα φθάνει τις 20.000 ευρώ.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το άρθρο 113 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2017:
1) Η δυνατότητα βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης διαμερισμάτων, μονοκατοικιών ή άλλων κτισμάτων μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες, στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, παρέχεται στους ιδιοκτήτες των ακινήτων υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Ο εκμισθωτής ή υπεκσμιθωτής είναι φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο «Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Ο αριθμός εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων πρέπει να συνοδεύει υποχρεωτικά την ανάρτηση σε ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε μέσο προβολής.
β) Δεν επιτρέπεται η καταχώρηση περισσοτέρων των 2 ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος.
γ) Το κάθε εκμισθούμενο ακίνητο έχει εμβαδόν τουλάχιστον 9 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει φυσικό φωτισμό, αερισμό και θέρμανση.
δ) Το ακίνητο έχει λάβει όλες τις νόμιμες οικοδομικές άδειες ή είναι αυθαίρετο και έχει «τακτοποιηθεί» ή νομιμοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3843/2010 ή του άρθρου 24 του ν. 4014/2011.
ε) Η διάρκεια μίσθωσης του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων η μίσθωση κάθε ακινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.
Τυχόν υπέρβαση των χρονικών ορίων διάρκειας των 90 ή των 60 ημερών αντίστοιχα, επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή το οποίο προκύπτει από την εκμετάλλευση του συνόλου των ακινήτων που διαθέτει προς εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση, σύμφωνα με τις διατάξεις περί οικονομίας διαμοιρασμού δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
στ) Τα ακίνητα εκμισθώνονται επιπλωμένα, χωρίς την παροχή οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας, πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων.
2) Σε περίπτωση μη τήρησης των προϋποθέσεων των παραπάνω περιπτώσεων α) και β) θα επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ύστερα από εισήγηση και των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού. Το πρόστιμο θα βεβαιώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και θα εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο εκμισθωτής, ο εκμισθωτής ή υπεκμισθωτής να υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων των περιπτώσεων α) και β) εντός του ίδιου φορολογικού έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό θα επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Σε περίπτωση μη πλήρωσης των λοιπών προϋποθέσεων θα εφαρμόζεται κατά περίπτωση η κείμενη νομοθεσία.
3) Οι μισθώσεις που δεν πληρούν τους παραπάνω όρους και προϋποθέσεις θεωρούνται νόμιμες, μόνον εφόσον αφορούν σε τουριστικά καταλύματα οιασδήποτε λειτουργικής μορφής, εφοδιασμένα με Ειδικό Σήμα Λειτουργίας.
4) Το ετήσιο εισόδημα που αποκτάται από τις βραχυχρόνιες εκμισθώσεις κατοικιών και λοιπών κτισμάτων σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και φορολογείται με συντελεστές 15% μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ και 35% πάνω από το ποσό των 12.000 ευρώ. Ο φορολογούμενος που εκμισθώνει ακίνητό του σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις περί βραχυχρόνιων μισθώσεων υποχρεούται να υποβάλει Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.
5) Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, σύμφωνα με τις παραπάνω προϋποθέσεις, απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ.
6) Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να ζητά από κάθε ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία δραστηριοποιείται στην οικονομία του διαμοιρασμού, κάθε πληροφορίας η οποία είναι απαραίτητη για την ταυτοποίηση του εκμισθωτή ή υπεκμισθωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: