Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Συμψηφισμός εισφορών με επιστροφές φόρων και ΦΠΑ

Συμψηφισμός εισφορών με επιστροφές φόρων και ΦΠΑ

Συμψηφισμός εισφορών με επιστροφές φόρων και ΦΠΑ

«Παράθυρο» για συμψηφισμό και των τρεχουσών εισφορών στα Ταμεία με επιστροφές φόρων και ΦΠΑ άνοιξαν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, τροποποιώντας την αρχική απόφαση που προέβλεπε ότι οι συμψηφισμοί δεν περιλαμβάνουν τις τρέχουσες εισφορές αλλά μόνο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Η απόφαση αυτή του 2014 τροποποιήθηκε πρόσφατα και προβλέφθηκε για μια σειρά από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου από το χώρο του πολιτισμού, που έχουν ημικρατική οντότητα να συμψηφίζουν ακόμη και τις τρέχουσες δόσεις αν είναι σε ρύθμιση με ποσά που τους οφείλει το κράτος από επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ!
Στην πράξη δύναται να μην πληρώνονται τρέχουσες εισφορές εφόσον εκκρεμούν ποσά επιστροφών φόρου για τους εν λόγω φορείς!
Η απόφαση έχει προβληματίσει όχι μόνο τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, αλλά και στελέχη Ταμείων, καθώς στην ουσία λέει πως αν το κράτος χρωστά 20.000 ευρώ από ΦΠΑ σε έναν από τους εν λόγω φορείς, τότε αυτές οι 20.000 ευρώ θα μπορούν να συμψηφιστούν με τις εισφορές που οφείλει να αποδίδει κάθε μήνα στα Ταμεία!
Η παλαιότερη απόφαση του 2014 προέβλεψε το συμψηφισμό επιστροφών φόρου και ΦΠΑ με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία και όχι με τρέχουσες εισφορές χωρίς καμία εξαίρεση ούτε για τις υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: