Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Τι αλλάζει στις εισφορές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων

Τι αλλάζει στις εισφορές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων

Τι αλλάζει στις εισφορές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων

Της Αργυρώς Μαυρούλη

Σημαντικές αλλαγές και διευκρινήσεις στο νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό σχετικά με τις εισφορές μισθωτών, ελευθεροεπαγγελματιών και αγροτών περιλαμβάνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και με το οποίο συστήνεται μεταξύ άλλων, Εθνικός Μηχανισμός για την αντιμετώπιση της φτώχειας.
Αναλυτικότερα στο σχέδιο νόμου προβλέπεται:
-Η θεσμοθέτηση ελάχιστου πλαφόν για τις εισφορές μισθωτών πλήρους απασχόλησης με βάση τον κατώτατο μισθό (586 ευρώ). Θίγονται οι νέοι κάτω των 25 ετών που εργάζονται με πλήρη απασχόληση και λαμβάνουν μεικτό μισθό 510 ευρώ. Ωστόσο από το υπουργείο διαβεβαιώνουν πως θα υπάρξει νομοτεχνική διόρθωση.
-Από 1/1/2017 επιβαρύνεται με προσαυξήσεις και τόκους το ποσό των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών που καταβάλλεται εκπρόθεσμα (δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χρόνος λήξης προθεσμίας πληρωμής). Αν ο ασφαλισμένος έχει καταβάλλει μεγαλύτερο ποσό από αυτό που αναλογεί στην εισφορά του, τότε αυτό συμψηφίζεται με τις εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος. Η διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους ελευθεροεπαγγελματίες και αγρότες να καταβάλλουν μέρος των οφειλόμενων εισφορών τους παράλληλα με τις τρέχουσες.
-Οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης διαμορφώνονται ως εξής μετά την κατάργηση του αγγελιοσήμου : 6,67% για τους εργαζόμενους και σταδιακώς αυξανόμενη για τους εργοδότες από 7,5% αρχής γενομένης από Δεκέμβρη του 2016 ως και 13,33% την 1/1/2020.
-Για τους ελευθεροεπαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους με πολύ μικρό εισόδημα ή ζημιές προβλέπεται πως αν έχουν και μισθωτή εργασία με μερική απασχόληση το ελάχιστο πλαφόν υπολογισμού των εισφορών (586 ευρώ το μήνα) απομειώνεται κατά το ύψος των αποδοχών στην μερική απασχόληση.
-Ορίζεται μεταβατική περίοδος για τις εισφορές των ναυτικών. Ο νέος τρόπος που ορίζει ο νόμος 4387 (υπολογισμός επί του βασικού μισθού που δεν μπορεί να είναι κατώτερος από τον προβλεπόμενο στην τελευταία συλλογική σύμβαση) εφαρμόζεται για ναυτολόγια από 1/7/2016 και μετά.
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται πως :
  • Όσοι έχουν καταβάλλει αυξημένες εισφορές (πάνω από τον γενικό κανόνα του 20%, π.χ.) και ταυτόχρονα έχουν εξαιρεθεί από τον μηχανισμό του 2015 αύξησης των ορίων ηλικίας - δηλαδή οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά, οι μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων τέκνων, οι ασφαλισμένοι σε ειδικές κατηγορίες λόγω χρόνιων ή ειδικών παθήσεων κ.α. - χάνουν την προσαύξηση της σύνταξης που προβλέπει ο νόμος Κατρύγκαλου (ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς).
  • Για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθεί υπόψη και η διάταξη για προσαύξηση της σύνταξης (ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς) όσων έχουν καταβάλλει αυξημένες εισφορές (ΔΕΚΟ, Τράπεζες, μονοσυνταξιούχοι ΤΣΑΥ, ειδικός λογαριασμός ΤΣΜΕΔΕ κ.α).
  • Εισάγεται νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ για τους αξιωματικούς και τα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού.
  • Καταργείται ένας τελευταίος κοινωνικός πόρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (1,8 εκ. το χρόνο).
  • Προβλέπεται η αναλογική εφαρμογή στο ΕΤΕΑ (επικουρικές συντάξεις) των διατάξεων για τους πλασματικούς χρόνους ασφάλισης, την παράλληλη ασφάλιση, την προαιρετική ασφάλιση, την προσαύξηση σύνταξης όσων έχουν αυξημένες εισφορές και την διαδοχική. Ειδικά οι διατάξεις για την προσαύξηση σε περίπτωση αυξημένων εισφορών θα ισχύσουν και για όσους έφυγαν από 1/1/2015 ως 12/5/2016.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, τη σύσταση του "Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνενοχής, καθώς και τη λειτουργία του Ενιαίου Γεωπληροφοριακού συστήματος στο οποίο θα καταχωρίζονται όλα τα δεδομένα σχετικά με τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, προστασίας και συνοχής. Στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα με τίτλο "e-πρόνοια για την πολίτη" που αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης και της εξυπηρέτησης του πολίτη στις προνοιακές υπηρεσίες, συνιστώνται στη Γενική Διεύθυνση Πρόνοιας δύο νέες διευθύνσεις και έξι τμήματα για την εξυπηρέτηση των σκοπών του νομοσχεδίου, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου με ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες και εμπειρογνώμονες.
Όσο για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ορίζεται ότι η εφαρμογή του επεκτείνεται από 1/1/2017 σε όλους τους δήμους της χώρας. Παράλληλα εντάσσονται και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης κλπ. και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις σε βάρος όσων δηλώνουν ψευδή στοιχεία ή αποκρύπτουν αληθινά, κατά την αίτηση για ένταξή τους στο πρόγραμμα.
",["httṛ�1W�


ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εξι ανατροπές στις εισφορές μισθωτών και επαγγελματιών

Εξι ανατροπές στις εισφορές μισθωτών και επαγγελματιών

Του Γιώργου Γάτου
Μερική καταβολή και συμψηφισμούς ασφαλίστρων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους αγρότες, ελάχιστη βάση υπολογισμού των εισφορών στα 586,08 ευρώ για τους μισθωτούς και διπλή καταβολή ασφαλίστρων από όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» και παράλληλα είναι μισθωτοί μερικής απασχόλησης προβλέπει από την 1/1/2017 νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι νέες διατάξεις που προωθούνται για άμεση ψήφιση στη Βουλή ώστε να ισχύσουν από το νέο έτος ταυτόχρονα με την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ, ρίχνουν «φως» στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, επιβάλλουν αλλαγές σε σχέση με όσα είχαν νομοθετηθεί το περασμένο καλοκαίρι και ρυθμίζουν την οργάνωση και λειτουργία όλων των υπηρεσιών που θα προκύψουν μέσα από την ενοποίηση των Ταμείων.
Οι 6 βασικές αλλαγές
[1] Καθορίζονται τα 586,08 ευρώ (με βάση το ποσό που αντιστοιχεί σήμερα στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών) ως η ελάχιστη μηνιαία βάση υπολογισμού επί της οποίας θα υπολογίζεται το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς των μισθωτών με πλήρη απασχόληση καθώς και των εργοδοτών τους στα 586,08 ευρώ . Οπως σημειώνει ο δικηγόρος Διον. Ρίζος, η διάταξη αυτή επιβάλλει την καταβολή ασφαλίστρων επί των 586,08 ευρώ ακόμη και αν απασχολείται εργαζόμενος ηλικίας κάτω των 25 ετών και αμείβεται με τον «υποκατώτατο» μισθό των 510,95 ευρώ.
[2] Στις περιπτώσεις ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου που απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός με καθεστώς μερικής απασχόλησης, η μηνιαία ελάχιστη βάση υπολογισμού 586,08€) θα διαμορφώνεται αφού αφαιρεθούν οι αποδοχές της μερικής απασχόλησης. Η διάταξη δεν αποσαφηνίζει αν θα καταβάλλει ο ίδιος τις εισφορές του εισοδήματος που θα αποκτά ως ελεύθερος επαγγελματίας (20% για κύρια σύνταξη + 6,95% για ασθένεια). Αυτό μένει να ξεκαθαριστεί είτε αφορά μερική απασχόληση είτε πλήρη, από την ηγεσία του υπουργείου που ακόμη εξετάζει τα νομικά και εργασιακά προβλήματα τα οποία θα προκύψουν αν επιβληθεί ο επιμερισμός των εισφορών με τον εργοδότη...
[3] Καθιερώνεται η μερική μηνιαία καταβολή και ο μεταγενέστερος συμψηφισμός των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, λόγω και της αδυναμίας προσδιορισμού του εισοδήματος επί του οποίου θα πρέπει να υπολογίζονται οι εισφορές. Συγκεκριμένα, «σε περίπτωση που κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας πληρωμής των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών καταβληθεί ποσό μεγαλύτερο από το ποσό που απαιτείται, το επιπλέον ποσό θα μεταφέρεται ως πιστωμένο και θα συμψηφίζεται με τις ασφαλιστικές εισφορές του επόμενου χρονικού διαστήματος». Η διάταξη αυτή, σύμφωνα με τον δικηγόρο Διον. Ρίζο, αποσαφηνίζει ότι η καταβολή των εισφορών θα γίνεται πλέον σε μηνιαία βάση για όλους ενώ δημιουργείται η νομική βάση για συμψηφισμούς μεταξύ των καταβληθέντων ποσών και του τελικού απαιτητού ύψους, αν μετά τις παρακρατήσεις που θα γίνονται αρχικά με τα εισοδήματα προηγούμενων χρήσεων, προκύπτουν διαφορές.
[4] Επιβάλλεται, σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής των μηνιαίων εισφορών, επιβάρυνση με τις νόμιμες προσαυξήσεις και τόκους.
[5] Προβλέπεται η σταδιακή αύξηση έως την 1/1/2020 των εργοδοτικών εισφορών για τον κλάδο σύνταξης του ΕΦΚΑ των απασχολουμένων μισθωτών - ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ ? ΜΜΕ. Οι ασφαλισμένοι από την 1/1/2017 θα καταβάλλουν για σύνταξη ποσοστό 6,67% ενώ οι εργοδότες θα πρέπει να πληρώνουν από αυτό το μήνα το 7,5% το οποίο αυξάνεται από την 1/1/12017 ώστε την 1/1/2010 να φτάσει στο 13,33%. Ταυτόχρονα προβλέπεται η απόδοση από το ΕΤΑΠ ΜΜΕ πόρων που έχουν βεβαιωθεί υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ
[6] Καταργείται από την 1/1/2017 η εισφορά από ειδικό ένσημο υπέρ του Τομέα επικουρικής ασφάλισης δικηγόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: