Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κατά την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών

Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κατά την εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών




Όπως είναι γνωστό, με την δημοσίευση της ΠΟΛ.1163/15.11.2016, δόθηκε η δυνατότητα σε φορολογούμενους ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών της επιχείρησης τους, να προβούν στη διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας με βάση τον πραγματικό χρόνο παύσης των εργασιών τους υπό προϋποθέσεις. Μια απ’ αυτές είναι και το να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις των φορολογικών ετών μέχρι και τον πραγματικό χρόνο της παύσης εργασιών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 της εν λόγω εγκυκλίου:
«Διευκρινίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση, για τη διακοπή, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις των φορολογικών ετών μέχρι και τον πραγματικό χρόνο της παύσης εργασιών». 
Με αφορμή ερωτήματα συναδέλφων αναφορικά με το αν μπορεί να θεωρηθεί ως υποτροπή, η υποβολή —για περισσότερα του ενός έτη— εκπρόθεσμων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος με επακόλουθο να επιβάλλονται διπλάσια ή τετραπλάσια πρόστιμα (των 100, 250 ή 500€ ανάλογα), θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε όσα προβλέπονται στις διατάξεις του Κ.Φ.Δ. (ν.4174/2013) βάσει των διευκρινήσεων που δόθηκαν με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1252/20.11.2015
 Επανάληψη της ίδιας παράβασης και διαπίστωσή της σε νέο φορολογικό έλεγχο (άρθρο 54 παρ. 3)
«[...] Στην περίπτωση που, εντός πενταετίας από την έκδοση αρχικής πράξης επιβολής προστίμου για παράβαση του άρθρου 54 παρ.1, διαπιστωθεί στο πλαίσιο διενεργούμενου ελέγχου η εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης επιβάλλεται το διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου και σε διάπραξη εκ νέου της ίδιας παράβασης το τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου (άρθρο 54 παρ. 3). Εάν μέχρι την εκ νέου διάπραξη έχουν ισχύσει ευνοϊκότερες διατάξεις, επιβάλλεται, κατά περίπτωση, το διπλάσιο ή το τετραπλάσιο του οφειλομένου προστίμου με βάση τις ευνοϊκότερες διατάξεις. Επανάληψη της ίδιας παράβασης (και όχι απλώς παράβασης που εμπίπτει στην ίδια περίπτωση της παραγράφου 1 του άρθρου 54), για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης, θεωρείται η διαπίστωση της ίδιας παράβασης εντός πενταετίας, στο πλαίσιο διαφορετικού ελέγχου και εφόσον έχει ήδη εκδοθεί η αρχική πράξη. Έτσι για παράδειγμα δεν αποτελεί ίδια παράβαση η εκπρόθεσμη ή ανακριβής υποβολή δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα όταν οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται δυνάμει διαφορετικών διατάξεων νόμου ή κανονιστικών πράξεων (λ.χ. δεν θεωρείται ίδια παράβαση η μη υποβολή δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακίνητης περιουσίας με τη μη υποβολή τριμηνιαίας κατάστασης συμφωνητικών) [...]».
Παράδειγμα
Εάν στο πλαίσιο ελέγχου έχει διαπιστωθεί παράβαση μη υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών - προμηθευτών, για την οποία έχει εκδοθεί σχετική πράξη επιβολής προστίμου και μέσα στην ίδια χρήση κατά την οποία επιβλήθηκε το πρόστιμο ή εντός πενταετίας από την επιβολή του προστίμου, διαπιστωθεί εκ νέου μη υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων πελατών - προμηθευτών για άλλη περίοδο (διάπραξη ίδιας παράβασης), στο πλαίσιο νέου ελέγχου εντός της ίδιας πενταετίας, επιβάλλεται το διπλάσιο της αξίας του αρχικά προβλεπόμενου προστίμου (διακόσια (200) ευρώ), ενώ για κάθε επόμενη διαπίστωση εκ νέου διάπραξης ίδιας παράβασης, από νέο έλεγχο, εντός πενταετίας από την πρώτη πράξη επιβολής προστίμου, επιβάλλεται το τετραπλάσιο της αξίας του αρχικά προβλεπόμενου προστίμου (τετρακόσια (400) ευρώ). Διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος συμμορφώνεται οικειοθελώς, υποβάλλοντας εκπρόθεσμα τις σχετικές δηλώσεις. Επίσης δεν θεωρείται υποτροπή η επανάληψη της ίδιας παράβασης σε περισσότερα έτη, τα οποία ελέγχονται με την ίδια εντολή ελέγχου.
 Συμπέρασμα
Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν συνιστά υποτροπή (για να επιβληθούν διπλάσια ή τετραπλάσια πρόστιμα) η, κατά τη διαδικασία της εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών, υποβολή (εκπρόθεσμων) δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που αφορούν σε προηγούμενα έτη καθώς θεωρείται πως ο φορολογούμενος συμμορφώνεται οικειοθελώς.


 Σημείωση

Μπορείτε να ανατρέξετε και στα άρθρα που έχει συντάξει η επιστημονική ομάδα του κόμβου αναφορικά με όσα ισχύουν σχετικά, για τα πρόστιμα εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 (χρήση 2013), τα πρόστιμα εκπρόθεσμων αρχικών και εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων εισοδήματος φορολογικού έτους 2014 καθώς και για τα πρόστιμα εκπρόθεσμων αρχικών και εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων εισοδήματος φορολογικού έτους 2015.


http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: