Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Έρχονται πρόστιμα στους αμπελουργούς

Έρχονται πρόστιμα στους αμπελουργούς

Έρχονται πρόστιμα στους αμπελουργούς

Πρόστιμα στους αμπελουργούς που παραδίδουν την παραγωγή τους στα οινοποιεία και δεν υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής προσανατολίζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί «σπρώχνει» ολοένα και περισσότερους αμπελουργούς στην παραοικονομία, καθώς χιλιάδες αμπελουργοί γυρίζουν την πλάτη τους και δεν υποβάλλουν τη δήλωση συγκομιδής που φέτος μάλιστα δίνει επιδότηση γι ατη λήψη άδειας φύτευσης αμπέλου.
Παρότι χορηγήθηκε παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής (από 30/11/2016 σε 22/12/2016), παρατηρήθηκε σημαντική μείωση του ρυθμούς υποβολής τους, αφού πριν από τη χορήγηση της παράτασης κατατίθεντο περίπου 800 δηλώσεις συγκομιδής ανά ημέρα, ενώ μετά τη χορήγηση παράτασης ο αντίστοιχος αριθμός έπεσε στις 120.
Σε επίπεδο συνόλου μέχρι 5 Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί 22.500 δηλώσεις συγκομιδής, αριθμός που δεν ικανοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεδομένου ότι ο συνολικός αριθμός των δηλώσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 28.000 έναντι 110.000 περίπου υπόχρεων.
Ένας από τους λόγους της απροθυμίας των παραγωγών να υποβάλουν τη δήλωση έχει να κάνει, σύμφωνα με το Έθνος, με την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί που έχει προκαλέσει μεγάλη αποσταθεροποίηση στην αγορά, με τη λαθραία διακίνηση κρασιού να έχει δεκαπλασιαστεί σε σχέση με πριν.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, αυτό που αποτυπώνεται είναι έξαρση της παραοικονομίας και απώλειας εσόδων ΦΠΑ. Τα 2/3 της εγχώριας παραγωγής χύμα κρασιού διακινείται πλέον λαθραία. Από τους 160.000 αμπελουργούς οι 26.430 υπέβαλαν πέρυσι δήλωση συγκομιδής και φέτος δέκα ημέρες πριν από τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας δεν ξεπερνούν τους 18.000 οινοπαραγωγούς. Από τα 650 οινοποιεία, δε, δηλώθηκαν λιγότερα από 70 με υπαιτιότητα του κρατικού μηχανισμού. Συνεπώς δεν μπορεί να ελεγχθεί η αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: