Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Μέρκελ: «Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς» - Τσίπρας: Να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Μέρκελ: «Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς» - Τσίπρας: Να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα

Μέρκελ: «Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς» - Τσίπρας: Να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα στη μοίρα της», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, στις κοινές δηλώσεις που έκανε μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Η γερμανίδα καγκελάριος αφού είπε πόσο χαίρεται που συνάντησε χθες και σήμερα τον Ελληνα πρωθυπουργό, είπε ότι θα ασχοληθούν με το προσφυγικό. Η Ελλάδα έχει εξωτερικά σύνορα και θαλάσσια σύνορα και θύμισε ότι ήρθαν 400.000 άνθρωποι στην Ελλάδα και αυτό είναι μια τεράστια επιβάρυνση.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα στη μοίρα της», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «υπάρχει στενή συνεργασία το θέμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας». Επεσήμανε ότι τα πράγματα εκεί εξελίσσονται αργά αλλά η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι η σωστή κίνηση γιατί καταπολεμούνται οι δουλέμποροι.
Η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό. Υποστηρίζουμε μια δίκαιη κατανομή προσφύγων στην ΕΕ δεν μπορεί να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην μοίρα της, τόνισε συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο, προσέθεσε.
«Μεγάλης σημασίας το Κυπριακό», είπε η Μέρκελ και αποκάλεσε τον πρωθυπουργό με το μικρό του όνομα.
Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς
Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρείς θεσμούς και το Eurogroup. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς, τόνισε επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Η σημερινή περίοδος μας δοκιμάζει γιατί εχουμε προκλήσεις στην οικονομία και στην μετανάστευση. Απαιτεί γενναίες αποφάσεις, καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοκεκτίμηση μεταξύ των εταίρων. Παρά τις δυσκολίες να αποφευχθεί περαιτέρω αβεβαιότητα. Να απεγκλωβιστούμε από τις πολλαπλές κρίσεις σφυρηλατώντας το όραμα για την Ευρώπη. Κοινή μας επιδίωξη μια σταθερή Ευρώπη με ειρήνη και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Κοινή μας απειλή οι ακραίες ακροδεξιές ρατσιστικές φωνές στην Ευρώπη. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα ευρωτουρκικά, το Κυπριακό, το προσφυγικό και τη οικονομία».
Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό
«Θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες με την Τουρκία μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, προσέθεσε.
Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια.
Στο Κυπριακό, η ΕΕ εχει και θα έχει ενεργό ρόλο. Είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθρος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση.
Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Θα ενημερώσω την καγκελάριο για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, την θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στην ανάπτυξη», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς αλλά να ανακουφίσει όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».
Και συμπλήρωσε: «Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης απαιτεί γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους. Να στείλουμε μήνυμα στην διεθνή κοινότητα οτι η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης και σε ό,τι αφορά την οικονομία αλλά και σε ό,τι αφορά τη γεωπολιτική σταθερότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: