Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚ: Η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαιρείται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά - Σεβασμό του κοινοτικού δικαίου στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ζητά η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών

ΕΚ: Η Ελλάδα δεν πρέπει να εξαιρείται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά - Σεβασμό του κοινοτικού δικαίου στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ζητά η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών



Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο ΕΚ σήμερα το απόγευμα, τη σημασία σεβασμού της χάρτας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τήρησης του κοινοτικού δικαίου κατά τη διεξαγωγή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας της χώρας.

Πολλοί ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Επίτροπος Υγείας Andriukaitis, που εκπροσώπησε την Επιτροπή στη συζήτηση εξέφρασε την αντίθεσή του με τις αναφορές για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

Ο Επίτροπος Υγείας, Vytenis Andriukaitis, έκανε ειδική αναφορά στην οκταμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων για την αναθεώρηση των θεσμών της ελληνικής αγοράς εργασίας τονίζοντας ότι οι συστάσεις που δημοσίευσε στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 δεν είναι δυστυχώς ομόφωνες. Υπογράμμισε ότι το κοινωνικό κόστος της κρίσης είναι προφανές και ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί ότι έχει υπάρξει παραβίαση του κοινοτικού δικαίου και ότι η αναστολή των κλαδικών συμβάσεων δεν σημαίνει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα έχουν εξαφανιστεί».

Οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί ακόμη στην Ελλάδα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με την αγορά εργασίας της. Η πλειοψηφία τους έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ζήτημα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και άλλων προβληματικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, θεωρώντας ότι αντιβαίνουν στο κοινοτικό δίκαιο και στη χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Πολλοί Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές συμμετείχαν στη συζήτηση την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη εδώ.

Συμπληρωματικές πληροφορίες

Στις 5 Δεκεμβρίου, η επιτροπή Απασχόλησης του ΕΚ πραγματοποίησε δημόσια ακρόαση για τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή του καθηγητή Pedro S. Martins, μέλους της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την αναθεώρηση των θεσμών της ελληνικής αγοράς εργασίας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη την ακρόαση εδώ (16:35-17:38).

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης συζητήθηκαν τα ευρήματα και οι συστάσεις της οκταμελούς ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία συστάθηκε τον Απρίλιο του 2016, κατόπιν συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση και τα θεσμικά όργανα. Στόχος της ομάδας ήταν να βοηθήσει την Ελλάδα και τους θεσμούς στην επίτευξη συμφωνίας για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: