Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ Συμβιβασμό υπό έναν όρο προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ

Συμβιβασμό υπό έναν όρο προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές

Συμβιβασμό υπό έναν όρο προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές

Διατεθειμένη να βρεθεί το σημείο εκείνο συμβιβασμού που θα αφήνει όλους εν μέρει ικανοποιημένους (με εκατέρωθεν δηλαδή, υποχωρήσεις) είναι η ελληνική κυβέρνηση, και μάλιστα επιδιώκει την επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Υπό έναν όρο, όμως, που η κυβέρνηση δεν συζητά καν: Ό,τι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει την εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ήταν, ίσως, η πιο εμφατική φράση από όσα έλεγε κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους, από το Βερολίνο (σήμερα το μεσημέρι ολοκληρώνεται η διήμερη παρουσία, εδώ, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με ομιλία στο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς). Όπως έλεγε ο εν λόγω αξιωματούχος, τα μέτρα που αξιώνει το Ταμείο είναι «πολιτικά αδιανόητα, κοινωνικά καταστροφικά και οικονομικά παράλογα». Για να προσθέσει η ίδια πηγή, «από εκεί και πέρα συζητάμε το συμβιβασμό». Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα αυτό, όσες πιέσεις και αν της ασκηθούν.
Καθώς δε, πολλές φορές στο παρελθόν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει εξάρει την υπευθυνότητα που έχει επιδείξει η καγκελάριος Μέρκελ σε ευρωπαϊκά ζητήματα (το προσφυγικό επί παραδείγματι), η ελληνική κυβέρνηση έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι και τη φορά αυτή, το Βερολίνο θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα επιτρέψει το μπλοκάρισμα της διαδικασίας όσον αφορά στην αξιολόγηση.
Με την Ευρώπη να διανύει μια γενικότερη φάση αποσταθεροποίησης (προσφυγικό, θέματα ασφάλειας, οικονομικά ζητήματα) σε μια εκλογική μάλιστα, χρονιά (το 2017) για τις σημαντικότερες χώρες της ηπείρου μας, το εύλογο είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα επιθυμεί την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, κατά τρόπο τεχνητό μάλιστα, εκτιμούν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης.
ΑΠΕ

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Κυβέρνηση: Δεν έχει λόγο η Μέρκελ να καθυστερεί την αξιολόγηση

Κυβέρνηση: Δεν έχει λόγο η Μέρκελ να καθυστερεί την αξιολόγηση

Σχεδόν μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών Ελλάδας και Γερμανίας, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να είναι αφιερωμένο στην οικονομία και το ελληνικό πρόγραμμα (γεγονός που κατ' αρχήν καταδεικνύει και το ενδιαφέρον της Γερμανίδας καγκελαρίου).
Στη συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, πολλά ήταν τα επιμέρους θέματα που εθίγησαν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι παντελώς κατηγορηματικός, στο τρόπο ανάμιξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ», είπε απευθυνόμενος στην 'Ανγκελα Μέρκελ, «το σίγουρο είναι ότι νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά, και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά». Ενώ ας σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ενήμερη των σεναρίων που θέλουν το ΔΝΤ να μεταθέτει την άνοιξη την απόφασή του για τη συμμετοχή του ή μη, στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στην «παρεξήγηση», όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τη σύγκρουση περί τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, ο πρωθυπουργός εξήγησε στην ομόλογό του, ότι «η απόφαση για την διανομή της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος είναι απαραίτητη για τη στήριξη όλων όσοι έχουν υποφέρει επί οκτώ χρόνια, συνιστά δε, υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης». Επ' αυτού μάλιστα, κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνιζε νωρίτερα σήμερα, πως η πλευρά των εταίρων ήταν ενήμερη για την πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά όχι για το συγκεκριμένο μέτρο.
Στο γενικότερο ζήτημα και σύμφωνα πάντα με την ελληνική θεώρηση, «η Γερμανία δεν έχει λόγο να μη θέλει τη λύση, δεν θα πρέπει στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει, να θέλει να προσθέσει, με τεχνητό τρόπο μάλιστα, την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης». Συνεπώς, «η καγκελάριος δεν έχει λόγο να καθυστερεί την αξιολόγηση», εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση συνεχίζουν να πιστεύουν ότι θα «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος διέψευδε κατηγορηματικά δημοσιεύματα του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η καγκελάριος εφέρετο να είχε πει στον πρωθυπουργό, ότι «όσοι βρίζουν τον υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησής μου, βρίζουν εμένα». Στις συζητήσεις μεταξύ κυβερνήσεων, αυτές αντιμετωπίζονται ως όλον, και άρα δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός σε προσωπικές πολιτικές υπουργών, εξηγούσε ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο οποίος απέρριπτε και τη σεναριολογία περί αναζωπύρωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων: «Δεν υπάρχει αναζωπύρωση, όχι ακόμη τουλάχιστον. Όλα μπορούν να συμβούν, το μόνο που δεν μπορεί να συμβεί είναι εκλογές», ήταν επίσης μια χαρακτηριστική αναφορά του.
Εκτός, όμως από την καγκελάριο, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε μια πολύ εγκάρδια συνάντηση. Ο Γερμανός σοσιαλιστής πολιτικός ήταν υποστηρικτικός σε όλα τα ελληνικά αιτήματα στο θέμα της οικονομίας, υποστήριζαν, τέλος, οι ίδιες πλευρές.
ΑΠΕ

«ΠΑΓΩΝΙΑ» ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

«Ασπίδα» προστασίας από Μέρκελ σε Σόιμπλε και ΔΝΤ

«Ασπίδα» προστασίας από Μέρκελ σε Σόιμπλε και ΔΝΤ

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της αξιολόγησης και της παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά τη συνάντηση της Αγκ. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό.
Οι πληροφορίες από το Βερολίνο λένε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος εκτός από τον «πάγο» που έβαλε στην πολιτική λύση, παραπέμποντας την Ελλάδα στους Θεσμούς και το Eurogroup, φέρεται να έκανε παρέμβαση υπέρ του ΔΝΤ αλλά και ύψωσε ασπίδα προστασίας στον Β. Σόιμπλε που δέχεται επιθέσεις από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δίωρη συνάντηση που είχαν η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Μάλιστα, φέρεται να ζήτησε όχι απλή συμμετοχή στο πρόγραμμα αλλά ενεργή παρουσία του ΔΝΤ.
Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “όποιος επιτίθεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιτίθεται σε μένα”.
Τέλος, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε τον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει μονομερείς ενέργειες, καθώς η Γερμανία μπορεί να δείξει κατανόηση, αλλά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιου είδους ενέργειες.
«Ασπίδα» προστασίας από Μέρκελ σε Σόιμπλε και ΔΝΤ
Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, αλλάζουν άρδην, προς το χειρότερο, οι εξελίξεις για την Ελλάδα καθώς ούτε το Ταμείο μπορεί να φύγει (κάτι που άλλωστε δεν θέλει και ο Β. Σόιμπλε) και η κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευτεί με το ΔΝΤ για τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και κορυφαίοι υπουργοί έχουν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στο Ταμείο με τον πρωθυπουργό μάλιστα να χαρακτηρίζει ανόητους τεχνοκράτες τα στελέχη του.
Εν τω μεταξύ, στο ΔΝΤ επιτέθηκε ξανά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με την Αγκ. Μέρκελ. Με ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη από το Μαξίμου τονίζεται ότι η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για τη στάση του Ταμείου αλλά κυρίως για το γεγονός ότι η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες, και γι' αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Συγκεκριμένα, στο non paper τονίζεται:
1. Ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησής του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ανέλυσε στην Άνγκελα Μέρκελ τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Και επισήμανε τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
2. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην Καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.
3. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
4. Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.
5. Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.
6. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας - Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.
ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Γερμανικός τύπος: Ο Τσίπρας βλάπτει την Ελλάδα...

Γερμανικός τύπος: Ο Τσίπρας βλάπτει την Ελλάδα...

Το πολιτικό στίγμα της συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα στην καγκελαρία προσπαθεί να αποτυπώσει ο γερμανικός τύπος στη βάση των δηλώσεων που έγιναν πριν από τη συνάντηση. Από τα δημοσιεύματα που διαβάσαμε γίνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο σαφές ότι ο έλληνας πρωθυπουργός έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία κυρίως σε ότι αφορά τις ειλικρινείς προθέσεις του να συμβάλει στο ξεπέρασμα της ελληνική δημοσιονομικής κρίσης. Από την άλλη τα συμφέροντα της γερμανικής πλευράς είναι καίρια.

Ρεαλισμός
Αρχίζοντας από τη Handelsblatt ο αρθρογράφος της καλεί σε περισσότερο ρεαλισμό. «Οι χώρες του ευρώ θέλουν να φέρουν τον Τσίπρα στα λογικά του απειλώντας με πάγωμα για μικρό χρονικό διάστημα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Θα έχουν οι πιέσεις αποτέλεσμα; Χωρίς υποχωρήσεις από την πλευρά τους ο Τσίπρας δεν πρόκειται να επιβιώσει πολιτικά το 2017, ένα σενάριο που δεν συμφέρει τη Μέρκελ λόγω της προσφυγικής κρίσης». Ο σχολιαστής ανατρέχει στις προσπάθειες που έκανε η καγκελάριος πριν από ενάμιση χρόνο να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη ενάντια στις απόψεις οικονομολόγων και του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος από καιρό έλεγε ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι πολιτικά δύσκολα εφαρμόσιμες. «Σε αυτό ακριβώς το σημείο το ΔΝΤ επιμένει σε περισσότερο ρεαλισμό λέγοντας ότι είτε οι Ευρωπαίοι θα χαμηλώσουν τους στόχους λιτότητας που απαιτεί ελάφρυνση του χρέους, είτε θα παραμείνουν στους φιλόδοξους στόχους τους, αλλά θα χρειαστούν τη δέσμευση των Αθηνών ότι θα τηρήσουν τις μεταρρυθμίσεις. Ο μέχρι τώρα δρόμος των Ευρωπαίων, αυστηροί όροι με μεγάλη δόση αισιοδοξίας ότι κάποτε η Ελλάδα θα τους τηρήσει, δεν θέλει να τον διαβεί πλέον το ΔΝΤ. Και δικαίως». 
Η Wirstchaftswoche στη διαδικτυακή της έκδοση είναι πιο κατηγορηματική για το ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. «Ο Τσίπρας βλάπτει την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του άρθρου. Και ο αρθρογράφος συνεχίζει: «Ο έλληνας πρωθυπουργός παρακαλεί το Βερολίνο για ελάφρυνση του χρέους. Το ότι δεν βρίσκει ανταπόκριση από την ΄Αγκελα Μέρκελ οφείλεται σε δύο λάθη του». Ο σχολιαστής αναφέρει τα δύο σοβαρά λάθη που διέπραξε με τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αρνητική του στάση προς το ΔΝΤ και διερωτάται: «Ήθελε πράγματι να κάνει κάτι καλό στους συνταξιούχους που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές ή ήθελε να βελτιώσει τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του;».
Ο μαθητής και η δασκάλα
Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου επιχειρεί αποτύπωση του κλίματος ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και την καγκελάριο την ώρα των δηλώσεων. «Επικρατούσε εκείνη η τεταμένη ατμόσφαιρα που συνήθως υπάρχει όταν ένας μαθητής προσπαθεί να πείσει τη δασκάλα του ότι έκανε τα μαθήματά του», περιγράφει χαρακτηριστικά τη σκηνή. «Και μάλιστα μπροστά σε μια  δασκάλα που δεν θέλει να δείξει τη μεγαλοθυμία της (…). Όποιος ήλπιζε, όπως οι βουλευτές της Χριστιανικής  Ένωσης, ότι θα τα ψάλει στον Τσίπρα για τις παροχές του στους συνταξιούχους απατήθηκε (…) Τη στιγμή που ο έλληνας πρωθυπουργός μιλούσε για τις τεράστιες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και της ευρωπαϊκής σταθερότητας, η καγκελάριος είχε το βλέμμα κολλημένο στο έδαφος. Μόνο όταν ο Τσίπρας ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα, γύρισε και κοίταξε τον μαθητή της φιλικά σαν να πέρασε το τεστ».
Για τον αρθρογράφο της διαδικτυακής σελίδας της Tagesschau, ειδησεογραφικής εκπομπής του πρώτου κρατικού καναλιού o Τσίπρας δεν έφερε στις αποσκευές του τριαντάφυλλα από την Αθήνα παραφράζοντας τίτλο γνωστού γερμανικού τραγουδιού, αλλά πολλές ερωτήσεις στην καγκελάριο. Ο αρθρογράφος παραθέτει τις διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών,  από τη διαφορά ηλικίας μέχρι τη διαφορά στα ποσά δισεκατομμυρίων που διαχειρίζονται, ο ένα ως χρέος και η άλλη στον προϋπολογισμό του 2017.  «Την ώρα που ο Σόιμπλε ρίχνει την προσοχή του στα χρήματα, υπάρχει για τη Μέρκελ ένα θέμα με μεγαλύτερη σημασία, για να μη πει κανείς με μεγάλη εκρηκτικότητα. Είναι οι 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, στα ασφυκτικά γεμάτα hot spots» επισημαίνει ο αρθρογράφος. «Σε περίπτωση που αποτύχει η διαμονή τους, τότε ορισμένοι θα πάρουν το δρόμο προς βορρά. Και τότε υπάρχει ο κίνδυνος φωτογραφιών και πρωτοσέλιδων που θα ήθελε η Μέρκελ να αποφύγει προεκλογικά. Επιπλέον η καγκελάριος χρειάζεται εταίρους στην περιοχή σε περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας».
Ειρήνη Αναστασοπούλου - DW

BDI

Γερμανοί βιομήχανοι: Στηρίζουμε την Ελλάδα

Γερμανοί βιομήχανοι: Στηρίζουμε την Ελλάδα

«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες. Πρέπει να κρατήσουμε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ και στην Ευρώπη» τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI), Ούλριχ Γκρίλο σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η Ευρώπη μπορεί να αποδείξει με το παράδειγμα της Ελλάδας ότι είναι ικανή να βρίσκει κοινές λύσεις στα προβλήματα. Έτσι μπορεί να αποδείξει πως διαθέτει ισχύ», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων.
To κυρίαρχο ζήτημα είναιότι «η ανταγωνιστικότητα, η ανάπτυξη και η απασχόληση θα πρέπει να βελτιωθεί σε όλη την Ευρώπη", τονίζει ο Ούλριχ Γκρίλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: