Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Ψάχνουν εναγωνίως λύση χωρίς νέα μέτρα

Ψάχνουν εναγωνίως λύση χωρίς νέα μέτρα

Ψάχνουν εναγωνίως λύση χωρίς νέα μέτρα

Απάντηση με τις λιγότερες δυνατές δεσμεύσεις και σίγουρα χωρίς νέα μέτρα στο ερωτηματολόγιο που ήρθε χθες το απόγευμα από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Σταθερότητας, ψάχνουν από την kυβέρνηση, με στόχο να ξεμπλοκάρουν το συντομότερο δυνατό τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Το ερωτηματολόγιο των εταίρων μας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα πολύ δεσμευτικό κείμενο, που ξεκινά με αυστηρή κριτική για την παραβίαση εκ μέρους της Ελλάδας των κανονισμών του προγράμματος διάσωσης, προχωρώντας σε μια μονομερή ενέργεια και αποδίδοντας το μέρισμα των 617 εκατ. ευρώ προς τους μικροσυνταξιούχους και αναστολή των αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Όπως αναμένονταν, τα μέλη του Euro Working group ζητούν αναλυτικά στοιχεία για την βάση πάνω στην οποία η Ελληνική πλευρά κινήθηκε για να δώσει το πακέτο των μέτρων, που έχει καθαρή δημοσιονομική επίπτωση 445 εκατ. ευρώ (388 εκατ. ευρώ από την παροχή και 57 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ στα νησιά) στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Με άλλα λόγια, ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία για έσοδα μέχρι και το τέλος του χρόνου και τα αναλυτικά στοιχεία με βάση τα οποία το υπουργείο Οικονομικών κάνει την εκτίμηση ότι, μετά τις παροχές, το πρωτογενές πλεόνασμα θα μειωθεί μεν, αλλά όχι χαμηλότερα από το 0,75% του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια θα είχε ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι μεγαλύτερο των 400 εκατ. ευρώ για να καλύψει κάθε απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 875 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ) το 2016.
Στις οδηγίες ζητούν κατ αρχήν από τον υπουργό Οικονομικών να δεσμευτεί ότι οι παροχές θα είναι εφάπαξ και δεν θα επαναληφθούν για το 2017 και το 2018.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός θα πρέπει για το μέλλον, να επιβεβαιώσει ότι ακόμη και αν υπάρχει αποδεδειγμένη με επίσημα στοιχεία υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος, τότε οι όποιες παροχές θα πρέπει πρώτα να συζητούνται και στη συνέχεια να υλοποιούνται.
Ζητούν επίσης η ελληνική κυβέρνηση να ορίσει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα ώστε αν υπάρξει απόκλιση από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2016, να ενεργοποιηθούν και να καλύψουν την όποια απόκλιση. Εδώ βρίσκεται και το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα στην απάντηση του οικονομικού επιτελείου, καθώς τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν θα είναι από τον τομέα των συντάξεων, που σημαίνει αναθεώρηση του ασφαλιστικού μόλις 7 μήνες μετά το νέο ασφαλιστικό νόμο.
Μετά την πρωτοχρονιά η λύση
Από την άλλη όμως, αν οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο δεν ικανοποιήσουν ειδικά τους πιο σκληρούς από τους δανειστές, είναι βέβαιο ότι θα επανέλθουν καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την διαδικασία απεμπλοκής των βραχυπρόθεσμών μέτρων.
Παρά την αισιοδοξία που εκφράστηκε χθες από Μέγαρο Μαξίμου, σχετικά με το κλείσιμο του θέματος μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, όλοι γνωρίζουν ότι από σήμερα η Κομισιόν και τα επιμέρους όργανα θα κλείσουν για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Συνεπώς, ακόμη και αν σήμερα σταλεί η απάντηση προς τους εταίρους, αυτή θα μοιραστεί μεν στους ενδιαφερόμενους και θα ανοίξει μετά τις 3 Ιανουαρίου ώστε να επανεξεταστεί το θέμα με το νέο χρόνο. Αυτό βέβαια αν δεν υπάρχει κάποια νέα εμπλοκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: