Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Πηγές Βρυξελλών για έκτακτες παροχές: Η τρόικα δεν γνώριζε…

Πηγές Βρυξελλών για έκτακτες παροχές: Η τρόικα δεν γνώριζε…

Πρώτη καταχώρηση: 09/12/2016 - 08:11
Τελευταία δημοσίευση: 08:11Οικονομία
Πηγές Βρυξελλών για έκτακτες παροχές: Η τρόικα δεν γνώριζε…
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
H κυβέρνηση δεν είχε συζητήσει, ενημερώσει, ή συνεννοηθεί με τους θεσμούς σε σχέση με την εξαγγελία για την 13η σύνταξη και τις εξαιρέσεις από το ΦΠΑ, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η τελική αντίδραση των Βρυξελλών θα είναι αρνητική.
Πηγές των θεσμών επιβεβαίωσαν αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν είχαν προηγηθεί συζητήσεις για το θέμα και χρειάζεται να δουν τα πραγματικά στοιχεία πριν τοποθετηθούν.
Πηγή: real.gr
Διαβάστε επίσης:
Κατά 1,4 δισ. ευρώ «φούσκωσαν» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο τον Οκτώβριο

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Αιφνιδιάστηκε η Κομισιόν από τις εξαγγελίες Τσίπρα - Δεν ήταν ενήμεροι οι Ευρωπαίοι

Αιφνιδιάστηκε η Κομισιόν από τις εξαγγελίες Τσίπρα - Δεν ήταν ενήμεροι οι Ευρωπαίοι

Αιφνιδιασμένες εμφανίζονται οι Βρυξέλλες από τις παροχές  που ανακοίνωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη διαπραγμάτευση.  
Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι δεν ήταν ενήμερη η ΕΕ για τα όσα ανακοίνωσε ο κ.Τσίπρας. Επιπλέον,  οι ανακοινώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού φέρεται, κατά τις ίδιες πηγές να δυσκολεύουν πάρα πολύ τη διαπραγμάτευση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το ύψος του πλεονάσματος του 2018 αλλά και των επόμενων ετών.
Πηγές των δανειστών  δήλωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση δε φαίνεται είχε συμφωνήσει  μαζί τους ως προς τα μέτρα που εξήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του. Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές οι οποίες πρόσκεινται στην Κομισιόν ανέφεραν ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες εφαρμογής όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ

Αιφνιδιάστηκε και ο Σόιμπλε: Ούτε το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, ούτε το Eurogroup γνώριζαν για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Αιφνιδιάστηκε και ο Σόιμπλε: Ούτε το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, ούτε το Eurogroup γνώριζαν για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Ούτε το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών, αλλά ούτε και το Eurogroup γνώριζε για τις χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με τις παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά των Αιγαίου με μεγάλη προσφυγική ροή.
Σε ερώτημα που απεύθυνε η Deutsche Welle προς την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εάν είχε γνώση των εξαγγελιών Τσίπρα το υπουργείο της, η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν μας απάντησε ως εξής: «Όχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Εκλογές μετά τις παροχές ή συμφωνία με σκληρά μέτρα;

Εκλογές μετά τις παροχές ή συμφωνία με σκληρά μέτρα;

Πολλά είναι τα πολιτικά μηνύματα, πέραν των οικονομικών, που προκύπτουν από ξαφνικό διάγγελμα του πρωθυπουργού ο οποίος ανακοίνωσε μέτρα στήριξης των συνταξιούχων αλλά και των νησιών που πλήττονται από το προσφυγικό κύμα.
Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι ο πρωθυπουργός κάνει εξαγγελίες επειδή έχει στο πίσω μέρος του μυαλού τις πρόωρες εκλογές. Είναι γεγονός ότι όταν ανακοινώνονται παροχές ο νους όλων πάει στις κάλπες.
Υπάρχει η άποψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δείξει ότι οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ γίνονται πραγματικότητα. Οτι η 13η σύνταξη που είχε υποσχεθεί τελικά δίνεται σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους. Από την άποψη αυτή ο πρωθυπουργός θέλει να «γυρίσει» το παιχνίδι και να σταματήσει τη δημοσκοπική πτώση της κυβέρνησης. Θέλει, επίσης, να κάνει στροφή προς την κοινωνία δίνοντας από το πλεόνασμα το οποίο, όμως, να σημειωθεί ότι προέκυψε από την υπερφορολόγηση και βεβαίως από τις περικοπές σε όλους, και στους συνταξιούχους.
Εκλογές μετά τις παροχές ή συμφωνία με σκληρά μέτρα;
Ο τρίτος λόγος των εξαγγελιών θα μπορούσε να είναι η ρήξη με τους δανειστές. Διότι όταν κάποιος διαπραγματεύεται ακόμη και για μερικά εκατομμύρια και από την άλλη μοιράζει πάνω από 600 εκατ. τότε θα πρέπει να περιμένει την αντίδραση των δανειστών. Οταν οι θεσμοί ζητούν μέτρα κι άλλα μέτρα και η κυβέρνηση δίνει παροχές, έστω κι αν έχει δίκιο και δικαίωμα να το κάνει, τότε θα πρέπει να επέλθει σύγκρουση.
Υπάρχει, όμως, και μια τελευταία εξήγηση των όσων συνέβησαν. Να έχει έλθει δηλαδή σε συμφωνία με τους δανειστές για να δώσει το κοινωνικό μέρισμα, ώστε να περάσει με μικρότερη κοινωνική ένταση, τα δύσκολα μέτρα που απαιτεί η τρόικα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5,% και για μετά το 2018 αν και επιμένει ότι θα πρέπει να μειωθούν στο 1,5%. Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup κάτι τέτοιο θα σημάνει την ανάγκη λήψης μέτρων άνω των 4,2 δισ. ευρώ από το 2019 και μετά. Αν και η κυβέρνηση απορρίπτει μετά βδελυγμίας τα σενάρια για νέα, σκληρά μέτρα (μειώσεις συντάξεων, μείωση αφορολόγητου κ.λπ.) σε περίπτωση που αναγκαστεί να τα πάρει, ώστε να μην έρθει σε πλήρη ρήξη με τους δανειστές, τότε θα έπρεπε να βρει ένα αντίβαρο. Κι αυτό είναι οι ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους και τους νησιώτες.
Το τελευταίο σενάριο, αν ισχύει, θα μπορούσε να πει κανείς ότι απομακρύνει το σενάριο των εκλογών. Η κυβέρνηση τότε έχει αποφασίσει να πάει σε όσο το δυνατόν πιο σκληρή διαπραγμάτευση, να αναγκαστεί να υπογράψει σκληρά μέτρα, αλλά υποσχόμενη ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με την επιστροφή στις αγορές, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την ανάπτυξη.
ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

ΠΑΣΟΚ: Προεκλογικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα παροχές

ΠΑΣΟΚ: Προεκλογικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα παροχές

Σεβόμαστε απόλυτα την ανάγκη αυτών που χρειάζονται τα κατά μέσο όρο 380 ευρώ  έστω  και για μια φορά, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού τις οποίες χαρακτηρίζει προεκλογικού και φιλανθρωπικού τύπου παροχές.
«Εμείς δεν θα πράξουμε ότι ο κ.Τσίπρας, που λοιδορούσε το κοινωνικό μέρισμα που με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ δόθηκε το 2014.
Εμείς σεβόμαστε απόλυτα την ανάγκη αυτών που χρειάζονται τα κατά μέσο όρο 380 ευρώ  έστω  και για μια φορά.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι:
· Οι πολίτες (και οι χαμηλοσυνταξιούχοι ), πλήρωσαν σε πρόσθετα μέτρα 7,2 δισ. ευρώ λόγω του μνημονίου Τσίπρα την διετία 2015/2016.
· Ότι οι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ (οι μισοί το 2016 και οι άλλοι το 2017).
· Ότι το 2017 οι πολίτες (και οι χαμηλοσυνταξιούχοι) θα πληρώσουν 2,4 δισ. περισσότερα σε φόρους και οι συνταξιούχοι θα χάσουν ακόμη 750 εκατ. ευρώ περίπου.
· Ότι με τους χειρισμούς του κ Τσίπρα έρχονται μέτρα 4,5 δισ. ευρώ ακόμη.
Άρα οι ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ εφαρμόζουν απόλυτα την λαϊκή ρήση: Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι.
Μόνο που το άγριο κάψιμο του Λαού  μας δεν θα ξεχαστεί με τις προεκλογικού και φιλανθρωπικού τύπου παροχές. Ας είναι βέβαιοι για αυτό.
Όσο για την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά θυμίζουμε ότι την πρότεινε πριν ένα μήνα στην Χίο η Φώφη Γεννηματά και το επανέφεραν με ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις 29/11/2016.
Έστω και την τελευταία στιγμή μας άκουσαν» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ

ΝΔ: «Απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας»

ΝΔ: «Απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας»

«Εν μέσω της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός. Φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτήν τη φορά τους συνταξιούχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. 
Kαι προσθέτει: «Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς. Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλε μεγαλύτερους φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα. Θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: