Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Κορκίδης: Το μέλλον για το εγχώριο επιχειρείν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ευοίωνο

Κορκίδης: Το μέλλον για το εγχώριο επιχειρείν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ευοίωνο

Πρώτη καταχώρηση: 08/12/2016 - 10:54
Τελευταία δημοσίευση: 11:54Οικονομία
Κορκίδης: Το μέλλον για το εγχώριο επιχειρείν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ευοίωνο
«Η υπερφορολόγηση καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα εντείνονται οι τάσεις μετανάστευσης - μετεγκατάστασης των ελληνικών επιχειρήσεων», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠΒασίλης Κορκίδης, για την «υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων στη μνημονιακή Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Εμπορικού - Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, στη δήλωσή του αναφέρει: «Οι υπέρμετροι φορολογικοί συντελεστές που επιβάλλονται στις ελληνικές επιχειρήσεις με 29% επί του συνόλου των κερδών και 33% άνω των € 50.000 για ΟΕ-ΕΕ είναι η 2η υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία και αντίστοιχα για ΑΕ-ΕΠΕ-ΙΚΕ με επιπλέον 10% φόρο διανομής μερίσματος μέχρι εφέτος και 15% από την 1/1/2017 είναι μεταξύ των 5 υψηλότερων στην Ευρώπη».
«Η υπερφορολόγηση καθιστά εξαιρετικά αμφίβολη τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα εντείνονται οι τάσεις μετανάστευσης - μετεγκατάστασης των ελληνικών επιχειρήσεων», τονίζει ο κ. Κορκίδης και συνεχίζει: «Εάν σε όλα αυτά προστεθούν και οι επιπτώσεις από τις διαδοχικές αυξήσεις των έμμεσων φόρων και δη των συντελεστών ΦΠΑ και  της επακόλουθης μετάταξης πληθώρας προϊόντων στον υψηλότερο εξ’ αυτών (από το 23% στο 24% - ή από το 16% στο 24% αν δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου όπου καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς), με συνέπεια στην Ελλάδα να εφαρμόζεται ο 4ος υψηλότερος ΦΠΑ στην Ευρώπη, τότε το μέλλον μόνο ως ευοίωνο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για το εγχώριο επιχειρείν».
«Άλλωστε η φορολόγηση, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2016, αποτελεί το μείζον πρόβλημα για τις εμπορικές επιχειρήσεις, και ξεπερνά σε κρισιμότητα όλα τα υπόλοιπα θέματα. Αξίζει να επισημανθεί ότι η κρισιμότητα του προβλήματος αποτελεί κοινή άποψη σε όλο το εμπόριο, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν καμία οφειλή στην εφορία. Άλλωστε, ο αριθμός των οφειλετών στην εφορία είναι αρκετά μικρός ώστε να επηρεάζει το σύνολο του κλάδου. Ακόμα λοιπόν και για επιχειρήσεις που προσπαθούν με κάθε τρόπο να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους, η φορολόγηση κρίνεται άδικη και αξιολογείται ως το βασικότερο πρόβλημα για την ύπαρξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη μνημονιακή Ελλάδα».
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: