Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ESM: Προσωρινή αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος - Σε αντιπαράθεση με δανειστές για το κοινωνικό πακέτο Τσίπρα -Στήριξη από Μοσκοβισί

ESM: Προσωρινή αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος - Σε αντιπαράθεση με δανειστές για το κοινωνικό πακέτο Τσίπρα -Στήριξη από Μοσκοβισί




Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και 48 ώρες ένας ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. Το γερμανικό υπουργείο Oικονομικών και ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ λένε ότι το κοινωνικό πακέτο Τσίπρα δεν φαίνεται συμβατό με το ελληνικό πρόγραμμα. Ο ESM πάγωσε προσωρινά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι όλα όσα κάνει η κυβέρνηση είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας. Την ίδια ώρα ο Πιερ Μοσκοβισί στηρίζει την κυβέρνηση, μη βλέποντας αλλαγή στους όρους της συμφωνίας στο Eurogroup, γεγονός που επισήμαναν και χαιρέτισαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Το δικαίωμα της κυβέρνησης να αποφασίζει η ίδια για τα μέτρα στήριξης των αδυνάτων, ειδικά από τη στιγμή που καταγράφεται μεγάλη υπέρβαση στο πλεόνασμα, επικαλείται ο Πρωθυπουργός, αντιδρώντας έντονα στις αιχμές που αφήνουν αξιωματούχοι του Βερολίνου και των Βρυξελλών, σχετικά με τις εξαγγελίες για τις συντάξεις και τον ΦΠΑ στα νησιά.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στην οποία γίνεται λόγος για μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης που χρίζουν διευκρινήσεων: «Ζητήσαμε από τους Θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις του προγράμματος βοήθειας. Είναι απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται χωρίς προαναγγελία».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αξιολογούνται οι εξαγγελίες.

Την ίδια στιγμή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSΜ) παγώνει προσωρινά την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, μέχρι να αξιολογηθούν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Ο εκπρόσωπος του ESM ανακοίνωσε ότι «μετά τις προτάσεις της κυβέρνησης να δαπανήσει επιπλέον πόρους για συντάξεις και ΦΠΑ, οι διοικήσεις μας έχουν θέσει σε καθεστώς προσωρινής αναμονής τις αποφάσεις τους για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνση του χρέους.


Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επιβεβαιώνουν ότι οι αποφάσεις του Πρωθυπουργού αποτελούν μέρος της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς και δηλώνουν αισιόδοξοι για το τελικό αποτέλεσμα, παραπέμποντας μάλιστα στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου που δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 11μηνο διαμορφώθηκε στα 7,45 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 4 δισ. ευρώ παραπάνω από το στόχο.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι «οι δανειστές ζητούν πρόσθετες διευκρινήσεις για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε. Συνιστώ ηρεμία, οι συζητήσεις συνεχίζονται».

Σε ότι αφορά στη συνεχιζόμενη κόντρα της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την Guardian, θα προτείνει να συνεχιστεί το Πρόγραμμα χωρίς την παρουσία του Ταμείου. «Ο Τσίπρας θα προτείνει να απέχει εντελώς ο οργανισμός (ΔΝΤ) από το πρόγραμμα. Το Ταμείο θα μπορούσε να περιοριστεί σε έναν τεχνικό, συμβουλευτικό ρόλο».

Ο Μοσκοβισί

Τη στήριξη του στην Ελλάδα εξέφρασε ο Πιέρ Μοσκοβισί σε δηλώσεις του σχετικά με την απόφαση της Ευρωζώνης να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. «Η εκτίμηση μας για τα μέτρα αυτά είναι σε εξέλιξη και ως εκ τούτου, εξ ορισμού δεν έχει ολοκληρωθεί. Για μένα οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα”, επέμεινε ο Μοσκοβισί, παρατηρώντας ότι δεν ήθελε να «αντιτάξει την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους και την κοινωνική συνοχή που ο ελληνικός λαός περιμένει».
Κυβερνητικοί κύκλοι

«Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα»! Η δήλωση του Ευρωπαίου Επίτροπου, Πιέρ Μοσκοβισί, αργά σήμερα το απόγευμα, στο γαλλικό πρακτορείο AFP, αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Σημειώνουν ότι «σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, AFP, οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός.»

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι, παραθέτουν ως «υστερόγραφο» το κείμενο της δήλωσης του Ευρωπαίου Επιτρόπου στα γαλλικά, το οποίο έχει ως εξής: «A mes yeux, les conditions de l’accord de l’ Eurogroupe ne sont pas changées par les mesures décidées par le gouvernement de M. Tsipras», a insisté M. Moscovici, observant qu’il ne voulait «pas opposer l’allθgement de la dette indispensable et la cohιsion sociale que le peuple grec attend».

Πηγή: ΕΡΤ1 (http://www.ert.gr/antiparathesi-danistes-gia-kinoniko-paketo-tsipra-stirixi-apo-moskovisi-video/)

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: