Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ EUROGROUP OI ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ Απανωτά «σκοτσέζικα ντους» για την Ελλάδα

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ EUROGROUP OI ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Απανωτά «σκοτσέζικα ντους» για την Ελλάδα

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεν θεωρεί πως είναι τόσο μεγάλο θέμα η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους για τις γιορτές. «Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσ
Ο Ευκλ. Τσακαλώτος δεν θεωρεί πως είναι τόσο μεγάλο θέμα η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους για τις γιορτές. «Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε».

Αγώνας δρόμου γίνεται, παρασκηνιακά, ώστε να πέσουν κάπως οι τόνοι, στην κρίση που έχει προκαλέσει στις σχέσεις με τους πιστωτές, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, οδηγώντας σε πάγωμα των αποφάσεων για το χρέος. Χθες και ενώ το «σχίσμα» μεταξύ των πιστωτών γινόταν εμφανές, μέσω και επίσημων δηλώσεων, γνωστοποιήθηκε πως οι Θεσμοί, στην πρώτη έκθεση που υπέβαλαν στον ESM εξέφρασαν ανησυχία για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις παροχές, τόσο ως προς τη διαδικασία όσο και ως προς την ουσία.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αποφάσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος παραπέμπονται στο επόμενο Eurogroup, το οποίο έχει οριστεί για τα τέλη Ιανουαρίου, εκτός κι αν υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ στο διεθνή Tύπο που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια την απόφαση Ντάισεμπλουμ να «παγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, περιγράφοντας ένα είδος «πραξικοπήματος» και σαφή διαφοροποίηση μεταξύ Κομισιόν - Eurogroup.
Από την πλευρά του, ο Ευκλ. Τσακαλώτος υποστήριζε πως υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για να μην πάμε σε εκλογές, και ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, επιχειρώντας παράλληλα να ρίξει τους τόνους για τη 13η σύνταξη.
Έκθεση Θεσμών 
Πάντως οι Θεσμοί στην πρώτη έκθεση που υπέβαλαν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, φέρεται να εξέφρασαν την ανησυχία για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διανομή του έκτακτου επιδόματος αλλά και το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά που αντιμετωπίζουν πίεση στο προσφυγικό. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου η προκαταρκτική έκθεση των Θεσμών που υποβλήθηκε στα κράτη-μέλη θεωρεί πως τα μέτρα εγείρουν σημαντικές ανησυχίες τόσο στη διαδικασία όσο και στην ουσία σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, ειδικά σε ό,τι αφορά στις συντάξεις. Όπως εκτιμάται, αυτά τα μέτρα περιορίζουν το «μαξιλάρι ασφαλείας» για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου το 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2017 και το 2018, αν και εγείρουν ρίσκα για τους στόχους, αν αυτά επεκταθούν και στο μέλλον.
Διαφοροποίηση 
Νωρίτερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το MNI, χαρακτήριζε ως μονομερή ενέργεια την απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ να «παγώσει» την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο. Η ίδια πηγή φέρεται να δήλωνε πως υπάρχει έντονη διαφοροποίηση ανάμεσα στην Κομισιόν και στο Eurogroup όσον αφορά τις αιφνιδιαστικές εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για συνταξιούχους και νησιώτες. Εκτιμούσε δε πως η στάση Μοσκοβισί, Ολάντ και Σαπέν επιβεβαιώνει κατά κάποιο τρόπο το ότι εάν η Κομισιόν γνώριζε για τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού δεν θα είχε εκφράσει κάποια ένσταση. Πρέπει να σημειωθεί πως στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Γ. Ντάισελμπλουμ την Τετάρτη, αναφερόταν πως οι αποφάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού δεν φαίνεται, σύμφωνα με τους Θεσμούς, να είναι συμβατές με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, προσθέτοντας όμως πως αναμένεται αναλυτική έκθεση των Θεσμών για τα συγκεκριμένα μέτρα. Χθες πάντως, κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμούσε πως θα υπάρξει ανακοίνωση για ξεπάγωμα των μέτρων εντός του Δεκέμβρη. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και άλλη κυβερνητική πηγή μιλώντας στις Βρυξέλλες, που σημείωναν ότι τα μέτρα διανομής μέρους του πλεονάσματος δεν οδηγούν εκτός τροχιάς το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και άρα θα ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ευκλ. Τσακαλώτος 
Εν τω μεταξύ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου προς τους εκπροσώπους των γερμανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης, στο Βερολίνο, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για αντικειμενικούς λόγους για να μην πάμε σε εκλογές, επισημαίνοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο αν θα μπορούσε να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα «ήταν κρίμα» να μην υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το χρέος, τονίζοντας ότι το Eurogroup δεν έχει ακόμη λάβει καμιά απόφαση σχετικά με βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος επισήμανε πως η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει στο EWG (EuroWorking Group) γιατί είναι απαραίτητη η χορήγηση του ποσού αυτού στους χαμηλοσυνταξιούχους και έκρινε πως κάθε λογικός άνθρωπος θα δει την ανάγκη η κυβέρνηση να αντιδράσει στις ανάγκες των πολιτών. Σημείωσε δε πως δεν θεωρεί πως είναι τόσο μεγάλο θέμα η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους για τις γιορτές. «Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε», είπε και τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της ώστε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης, εν μέσω νικών ή ισχυροποίησης λαϊκιστικών δυνάμεων σε εκλογές και σε δημοψηφίσματα. Ακόμη, επισήμανε ότι μπορεί να υπάρξουν σοβαρά προβλήματα εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμείνει σε νέες περικοπές (δημοσίων δαπανών, μισθών ή συντάξεων) που δεν προβλέπονταν μέχρι τώρα.
Κ. Μίχαλος 
Σφοδρή επίθεση στο Β. Σόιμπλε εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, που υποστήριξε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνεργαστούν, χαράσσοντας εθνική στρατηγική που θα δώσει ηχηρό μήνυμα στους δανειστές ότι «οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν διαχειρίζεται τις τύχες αυτής της χώρας, δεν θα υποκύπτει σε ωμούς εκβιασμούς και εχθρικές ενέργειες απέναντί μας».
Έκανε λόγο για αδικαιολόγητη εμμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να «τορπιλίζει» κάθε προσπάθεια, εκβιάζοντας και κάνοντας μηχανορραφίες και υποστήριξε πως η Ε.Ε. πρέπει κάποια στιγμή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων «απέναντι σε όποιον συστηματικά και με κάθε τρόπο, επιχειρεί να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Ευρώπη δεν είναι τσιφλίκι του κ. Σόιμπλε», κατέληξε, για να προσθέσει πως και «η Ελλάδα δεν είναι φιλοξενούμενη στην Ε.Ε.» και πρέπει, το πολιτικό σύστημα της χώρας, ενωμένο να το καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση.
Καμιά ένσταση
Υπάρχει έντονη διαφοροποίηση ανάμεσα στην Κομισιόν και στο Eurogroup όσον αφορά τις αιφνιδιαστικές εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού σε συνταξιούχους και νησιώτες. Εκτιμούσε δε πως η στάση Μοσκοβισί,, Ολάντ και Σαπέν επιβεβαιώνει κατά κάποιο τρόπο το ότι εάν η Κομισιόν γνώριζε για τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού δεν θα είχε εκφράσει κάποια ένσταση.
Εξηγήσεις
Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει στο EWG (EuroWorking Group) γιατί είναι απαραίτητη η χορήγηση του ποσού αυτού στους χαμηλοσυνταξιούχους.
«Τσιφλίκι»
Επίθεση στο Β. Σόιμπλε εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος. Έκανε λόγο για αδικαιολόγητη εμμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών να «τορπιλίζει» κάθε προσπάθεια. Η Ευρώπη δεν είναι τσιφλίκι του κ. Σόιμπλε», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: