Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Αlpha Bank: Οι προϋποθέσεις ανάκαμψης εντός του 2017

Αlpha Bank: Οι προϋποθέσεις ανάκαμψης εντός του 2017

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 14:08
 
UPD:14:10
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Έτος καμπής για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει το 2017 η Alpha Bank, ΑΛΦΑ+4,40% εκτιμώντας ότι η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούν δύο μεγάλα ορόσημα για την μετατροπή της χώρας σε επενδυτικό προορισμό.
Στο καθιερωμένο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικό εξελίξεων, η τράπεζα εκτιμά πως η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει το επόμενο έτος, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ο διεθνής περίγυρος θα προσδιοριστεί από τις εξής παραμέτρους:
  • Τις διαδοχικές κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις με την παράλληλη άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.
  • Την αναμενόμενη ελαφρά υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από 1,7% σε 1,5% με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των χωρών (άνω του 3% σε Ιρλανδία και Σλοβακία και κάτω από 1% στην Ιταλία).
  • Την εξέλιξη των προσφυγικών ροών που ενδέχεται να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των σχετικών συμφωνιών μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας.
  • Την επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας της έξαρσης του τρομοκρατικού φαινομένου που ενισχύει την αβεβαιότητα.
  • Τη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή ως παράγωγο της κλιμάκωσης του πολέμου στη Συρία και των νέων συνθηκών μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
  • Τη διαδικασία διαμόρφωσης της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής καθώς θα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις ΕΕ  -Ηνωμένου Βασιλείου για το μετά το Brexit περιεχόμενο της σχέσης τους.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ελληνική τράπεζα καθιστά αναγκαίο τον περιορισμό της ενδογενούς αβεβαιότητας, προκειμένου η χώρα να προσελκύσει διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και να κινητοποιήσει εκ νέου την επιχειρηματικότητα.
Όπως επισημαίνει παράλληλα, η αξία της αύξησης της επενδυτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας δύσκολα μπορεί να στηριχτεί στην ιδιωτική κατανάλωση που παραμένει καθηλωμένη, κυρίως λόγω του αυξανόμενου φορολογικού βάρους.
Ως εκ τούτου - καταλήγει - η εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό μπορεί να αμβλύνει για ένα χρονικό διάστημα το πρόβλημα της ανεπαρκούς σώρευσης αποταμιευτικών πόρων.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: