Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Τεστ αντοχής: Oι δανειακές υποχρεώσεις μήνα - μήνα για το χρέος

Τεστ αντοχής: Oι δανειακές υποχρεώσεις μήνα - μήνα για το χρέος

Αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ποιες είναι οι αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού.
test-antoxis-oi-daneiakes-upoxrewseis-mina---mina-gia-to-xreos
 
Με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν όσον αφορά στο ποιος θα είναι ο χρόνος ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την β΄αξιολόγηση αλλά και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα βλέμματα αρχίζουν να πέφτουν στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για το 2017.
Δεδομένου ότι από την β’ αξιολόγηση δεν εξαρτάται μόνο το οικονομικό μέλλον της χώρας και οι δημοσιονομικοί στόχοι των επόμενων ετών αλλά και η εκταμίευση μιας δόσης της τάξεως των 6 δις. ευρώ, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ποιες είναι οι αντοχές του κρατικού προϋπολογισμού και το κατά πόσο μπορούν να καλυφθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας μέσα στο α’ τρίμηνο του 2017.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι επαναλαμβάνεται το σκηνικό του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει να καλύψει σημαντικές υποχρεώσεις μέσα στο 1ο τρίμηνο. Ωστόσο, από τον Απρίλιο, τα πράγματα δυσκολεύουν αισθητά ενώ τον Ιούλιο είναι το χρονικό σημείο «μηδέν».  

Το ορόσημα της επόμενης χρονιάς

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος του 2017 δεν έχει σοβαρές οικονομικές υποχρεώσεις ενώ στις 17 Μαρτίου, λήγει μια ακόμη δόση ύψους 144,9 εκατ. ευρώ και πάλι προς το ΔΝΤ. Συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους φτάνουν στα 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, απαιτούνται τουλάχιστον 2,3 δις. ευρώ για τους τόκους.  
Η πρώτη σοβαρή υποχρέωση της επόμενης χρονιάς έχει να κάνει με τη λήξη των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πρόκειται για υποχρέωση 1,185 δις. ευρώ με ημερομηνία λήξης στις 20 Απριλίου. Στο ποσό αυτό, θα πρέπει να προστεθούν και 168 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ομόλογα τα οποία επίσης βρίσκονται στην κατοχή εθνικών κεντρικών τραπεζών. Ο χειρότερος –από πλευράς όγκου υποχρεώσεων- μήνας του 2017 είναι ο Ιούλιος.

Λήγουν κατά σειρά:

1.      Ομόλογα που τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο το 2014 σε μια από τις πρώτες προσπάθειες εξόδου στις αγορές εν μέσω των μνημονίων. Η προθεσμία αποπληρωμής των ομολόγων είναι η 17η Ιουλίου.
2.      Στις 18 Ιουλίου, λήγει δόση ύψους 289,8 εκατ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
3.      Στις 20 Ιουλίου, εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ.    
Βάσει του μνημονίου, για το 3ο τρίμηνο του επόμενου έτους –το οποίο θα είναι και το βαρύτερο λόγω των πληρωμών του Ιουλίου- απαιτούνται συνολικά 7,2 δις. ευρώ για χρεολύσια και 1,7 δις. ευρώ για τόκους. Δηλαδή, από τα 9,9 δις. ευρώ των χρεολυσίων που είναι προγραμματισμένα για την επόμενη χρονιά, τα 7,2 δις. ευρώ είναι συγκεντρωμένα στο 3ο τρίμηνο και ειδικά στον μήνα Ιούλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: