Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Ο Τσακαλώτος διαψεύδει το Spiegel: Κανένα επικοινωνιακό λάθος

Ο Τσακαλώτος διαψεύδει το Spiegel: Κανένα επικοινωνιακό λάθος

Πρώτη καταχώρηση: 16/12/2016 - 19:38
Τελευταία δημοσίευση: 16/12/2016 19:38Οικονομία
Ο Τσακαλώτος διαψεύδει το Spiegel: Κανένα επικοινωνιακό λάθος
Την ανάγκη κάποιες ενέργειες να γίνονται πολύ γρήγορα για να μην μπει σε κίνδυνο η συμφωνία, υπογράμμισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ερωτηθείς γιατί δεν ενημέρωσε τους δανειστές σχετικά με τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, διαψεύδοντας τα περί επικοινωνιακού λάθους που μετέδωσε σε ρεπορτάζ το Spiegel.
«Κανένα "επικοινωνιακό λάθος" δεν παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές, στο Βερολίνο», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν: «Ερωτηθείς ο υπουργός εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή, ωστόσο κάποιες ενέργειες πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία».
Έτσι:
- Η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ.
- Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη.
Σχετικά με το εφάπαξ επίδομα, οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν: «Τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έπρεπε να δοθούν άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία». 

Διαβάστε επίσης:

Spiegel: Ο Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι έπρεπε πρώτα να ενημερωθούν οι δανειστές για τις παροχές

Πρώτη καταχώρηση: 16/12/2016 - 18:20
Τελευταία δημοσίευση: 16/12/2016 18:20Οικονομία
Spiegel: Ο Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι έπρεπε πρώτα να ενημερωθούν οι δανειστές για τις παροχές
«Η Ελλάδα παραδέχεται ότι υπήρξε σφάλμα επικοινωνίας για τις παροχές», είναι ο τίτλος σε σημερινό ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Spiegel.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνάντηση το πρωί της Παρασκευής με Γερμανούς βουλευτές παραδέχθηκε ότι υπήρξε λάθος.
«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε ότι υπήρξε έλλειψη συμφωνίας με τους δανειστές της χώρας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ που επικαλείται βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνάντηση.
Εν συνεχεία υπογραμμίζεται ότι «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έπρεπε πρώτα να ενημερώσει τους δανειστές για τη χρηματοδότηση των παροχών, στις οποίες, όπως είπε, μπορεί, βέβαια, να ανταποκριθεί χωρίς πρόβλημα η Ελλάδα».
Ταυτόχρονα, βέβαια, στο ρεπορτάζ τονίζεται ότι «το σφάλμα επικοινωνίας αιτιολογείται με το ότι υπήρχε πίεση χρόνου» με την επισήμανση ότι «οι πρόσθετες δαπάνες θα έπρεπε να προσμετρηθούν στον προϋπολογισμό του 2016».
Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια: